Прије 16 година у Паризу потписан Дејтонски споразум

У Паризу је на данашњи дан прије 16 година потписан Дејтонски мировни споразум. Споразум је претходно 21. новембра парафиран у војној бази Рајт Петерсон у америчком градићу Дејтон. Њиме је, након троседмичних преговора челника БиХ, Хрватске и тадашње Савезне Републике Југославије, уз посредовање САД, окончан троипогодишњи рат у БиХ. Овај Споразум, чији је Анекс 4 […]

среда, децембар 14, 2011 / 09:57

У Паризу је на данашњи дан прије 16 година потписан Дејтонски мировни споразум.

Споразум је претходно 21. новембра парафиран у војној бази Рајт Петерсон у америчком градићу Дејтон. Њиме је, након троседмичних преговора челника БиХ, Хрватске и тадашње Савезне Републике Југославије, уз посредовање САД, окончан троипогодишњи рат у БиХ.

Овај Споразум, чији је Анекс 4 и даље Устав БиХ у Паризу су званично потписали Алија Изетбеговић, Слободан Милошевић и Фрањо Туђман у присуству тадашњег државног секретара САД, Ворена Кристофера.

Дејтонским мировним споразумом, БиХ је подијељена на два ентитета. Федерацији Босне и Херцеговине припало је 51, а Републици Српској 49 одсто територије. Формиран је и дистрикт Брчко, као посебна територијална јединица.

У једанаест анекса мировног споразума регулисано је, између осталог, разграничење међу ентитетима, питање људских права, те повратак избјеглих. Четврти анекс Споразума усвојен је као Устав БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *