Пријатељи закона против забране Атлантиса

Удружење Амикус јурис огласило се саопштењем поводом скидања са програма Радио Београд емисије Атлантис Биљане Ђоровић, које преносимо у потпуности. У петак, 25. марта 2011, одржан је састанак Програмског одбора Радио Београда. На тој седници главну реч је водио председник тог одбора и дугогодишњи политички апартчик свих режима од 1945. године, Драгољуб Мићуновић. Он је […]

понедељак, април 4, 2011 / 21:33

Удружење Амикус јурис огласило се саопштењем поводом скидања са програма Радио Београд емисије Атлантис Биљане Ђоровић, које преносимо у потпуности.

У петак, 25. марта 2011, одржан је састанак Програмског одбора Радио Београда. На тој седници главну реч је водио председник тог одбора и дугогодишњи политички апартчик свих режима од 1945. године, Драгољуб Мићуновић.

Он је захтевао укидање култног програма "Атлантис," који на Другом програму РТС води госпођа Биљана Ђоровић. Међу "замеркама" које је навео овај вишедеценијски ветеран политичких интрига било је да се емисија наводно "темама бави једнострано" и да "доводи саговорнике који заступају
непримерене ставове."

Замерка за "једностраност," изречена од стране функционера једног режима који скоро све медије у Србији држи под гвозденим Gleichschaltung-ом, звучи комично – уколико сте спремни да превидите отровни цинизам који из ње куља.

Што се тиче "непримерених ставова," у слободном и отвореном друштву то је непознат појам. Публика – а то сте ви – једино је тело које има право да одлучује шта жели а шта не жели да слуша или гледа. Нико није овлаштен да такве одлуке доноси у ваше име.

Цензори "морално и политички неподобне емисије" били су у журби и одмах тог истог дана, 25. марта, без икакве најаве или објашњења, они су "Атлантиду" скинули са програма Радио Београд 2. Већ у недељу 27. марта емитовање забрањене емисије је престало.

Ова емисија је на својим програмима сваке недеље у 17 часова доносила интервјуе са водећим интелектуалцима и мислиоцима данашњице. Ти разговори су се односили на значајне и садржајно разноврсне политичке, друштвене и духовне теме. "Атлантис" је током осам година свога постојања обогатила знање и проширила хоризонте својих многобројних слушаоца.

Емисија је изоштравала њихове критичке способности; поданике и статисте у једном псеудо-демократском систему подстицала је да себе изграђују у одговорне грађане, одлучне да аутономију своје личности бране и способне да мисле
својом главом.

То је нешто што емисији и њеној храброј водитељки цензура није могла да опрости.

Зато је емисија постала мета прогона. То је кључ да би се схватило зашто је "Атлантис" била лажно представљена као "једнострана" и "непримерена" и зашто је она на конспиративан и диктаторски начин била укинута.

Сада сте на потезу ви, грађани којима је стало да се основне вредности, без којих је слободно друштво незамисливо, одбране од овог грубог насртаја на средства јавног информнисања и на њихово право да без политичких притисака и ограничења обављају своју мисију.

Наша невладина организација, Amicus Iuris, посвећена је надгледању односа према медијима и поштовања људских права. Ми смо регистровани у Холандији и ми смо веома забринути репресијом слободне мисли и слободне речи на Радио Телевизији Србије, зато што је та установа јавни сервис који својим доприносом издржавају сви грађани.

Она није приватни пропагандни студио једне странке или владе.

Ако забрана "Атлантиде" прође, то ће бити преседан који ће слободи у Србији нанети велики удар. Ваша апатија у овом случају подстаћиће нови талас забрана и шиканирања свих преосталих слободних медија. Ако доносиоцима ове бахате одлуке, и онима изнад њих који имају моћ да ту одлуку укину, јасно и недвосмислено не ставите до знања да захтевате да се поштују слобода и независност медија и да нећете одустати све док се забрањена емисија "Атлантис" не врати на програм Радио Београд 2, властодржцима ћете послати погубну поруку. Оставићете им одрешене руке да вам све слободе које сте стекли великим жртвама одузимају и поништавају, једну по једну.

Зато апелујемо на вас да пошаљете једно кратко протестно писмо на електронске адресе које се налазе у продужетку. Истакните своју забринутост за угрожене слободе мисли и јавне речи и захтевајте да се одлука о укидању "Атлантиде" одмах опозове и да емисија неометано настави са радом, са истим садржајем и у свом уобичајеном термину, недељом у 17 часова.

Молимо вас да се лицима на списку који следи обратите једном кратком и јасном поруком. Исти текст можете послати истовремено на све ове адресе. Ваш апел ће имати још већу тежину када свако од њих буде видео да је он био упућен и свима осталима. Немојте заборавити да овај текст пошаљете свим особама које се налазе на вашој електронској листи рођака, пријатеља, пословних партнера и грађана ако верујете да им је слобода битна. Замолите их да се придруже вашем протесту.

Хвала вам на пажњи и на доприносу да Србија постане боља и слободнија земља. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *