Придњестровље има новог предсједника – Јевгениј Шевчук

Бивши предсједник парламента Придњестровља Јевгениј Шевчук побиједио је у другом кругу предсједничких избора у овом молдавском сепаратистичком региону, рекао је извор у Централној изборној комисији, позивајући се на прелиминарне резултате. Исти извор наводи да је Шевчук освојио 73,88 одсто гласова, док је његов ривал, предсједавајући Врховног савјета Анатолиј Камински освојио 19,67, а преосталих 4,45 одсто […]

понедељак, децембар 26, 2011 / 07:47

Бивши предсједник парламента Придњестровља Јевгениј Шевчук побиједио је у другом кругу предсједничких избора у овом молдавском сепаратистичком региону, рекао је извор у Централној изборној комисији, позивајући се на прелиминарне резултате.

Исти извор наводи да је Шевчук освојио 73,88 одсто гласова, док је његов ривал, предсједавајући Врховног савјета Анатолиј Камински освојио 19,67, а преосталих 4,45 одсто гласача изјаснило се против оба кандидата, јавља РИА Новости.

Побједник ових избора биће предсједник Придњестровља наредних пет година.

Централна изборна комисија најавила је да ће данас саопштити прелиминарне резултате у 10.00 по локалном времену, док ће коначни резултати бити познати у наредна три дана.

Шевчук и Камински дошли су у други круг избора након што су у првом кругу 11. децембра освојили 38,55 односно 26,3 одсто гласова.

Одлазећи предсједник Игор Смирнов освојио је 24,66 одсто гласова у првом кругу. Изборни званичници одбацили су његов захтјев да се гласање прогласи неважећим уз образложење да за то нема основа.

Овај регион у коме се говори руски језик добио је де факто независност од Молдавије 1992. године.

Заједничке мировне снаге руског, молдавског и трансдњестарског контингента распоређене су овој области.

Придњестровље тражи пуну независност, док Молдавија каже да је спремна да понуди аутономију.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *