Претраживач ћириличног имена конкуренција Гуглу

„Гугл“, „Јаху“, „Бинг“ и остали претраживачи интернета добили су конкуренцију у виду сајта „Јаси“ (ЯЦй), који је дјело софтверских активиста. Сваки корисник интернета може бесплатно да преузме овај софтвер и допринесе побољшању његовог система претраживања интернета. Аутори се надају да ће "Јаси" бити много теже подложан цензури у поређењу са постојећим претраживачима, који усмјеравају резултате […]

уторак, новембар 29, 2011 / 17:16

„Гугл“, „Јаху“, „Бинг“ и остали претраживачи интернета добили су конкуренцију у виду сајта „Јаси“ (ЯЦй), који је дјело софтверских активиста.

Сваки корисник интернета може бесплатно да преузме овај софтвер и допринесе побољшању његовог система претраживања интернета.

Аутори се надају да ће "Јаси" бити много теже подложан цензури у поређењу са постојећим претраживачима, који усмјеравају резултате претраге преко централизованих сервера.

"Јаси" је доступан за јавну употребу од 28. новембра и тренутно има око 600 учесника који размјењују податке о претраживању свјетске мреже и индексовању информација.

"Већи дио онога што радимо на интернету повезано је са претраживањем. То је веза између нас и информација за којима трагамо. За тако суштинску функцију не можемо се ослонити на неколико великих компанија и да тиме компромитујемо своју приватност у том процесу", изјавио је Мајкл Кристе, вођа пројекта.

"Јаси" има подршку Европске фондације за слободни софтвер (ФСФЕ), која води кампању о дигиталним правима и покушава да помогне људима да контролишу своје податке у дигиталном облику.

"Превазишли смо идеју да услуге треба да буду контролисане из неког центра. Умјесто тога, схватили смо колико је важно да будемо независни и да сами створимо инфраструктуру која нема ниједну слабу тачку", рекао је Карстен Герлоф, предсједник ФСФЕ.

Софтвер "Јаси" функционише на оперативним системима "Виндоус", "Линукс" и "Мек ОС".

Првог дана рада, страница "Јасија" тешко је подносила све захтјеве за претраживање интернета који су јој стизали на обраду.

Успјех "Јасија" није загарантован, пошто су се на тржишту појавили још неки нови претраживачи интернета, међу којима је "Кул" (Цуил), производ двојице бивших "Гуглових" програмера. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *