Преминуо изумитељ компакт диска Норио Охга

Данас је, као и Саи Баба, преминуо и бивши предсједник „Сонија“ Норио Охга, заслужан за проширење активности те компаније на софтвер и индустрију забаве, као и за развој компакт диска, преминуо је у 81. години. Неке од одлука "Сонија", на чијем је челу Охга био од 1982. до 1995. године, попут куповине холивудског филмског студија […]

недеља, април 24, 2011 / 20:21

Данас је, као и Саи Баба, преминуо и бивши предсједник „Сонија“ Норио Охга, заслужан за проширење активности те компаније на софтвер и индустрију забаве, као и за развој компакт диска, преминуо је у 81. години.

Неке од одлука "Сонија", на чијем је челу Охга био од 1982. до 1995. године, попут куповине холивудског филмског студија "Колумбија пикчерс" за 3,4 милијарде долара, критиковани су као несмотрени и скупи.

Охга, бивши оперски пјевач и пасионирани љубитељ музике, инсистирао је да компакт диск има 12 центиметара у пречнику што је потребно за 75 минута музике, како би на њега могло да стане цијела Бетовенова Девета симфонија.

Усредсређивање на музику, филм и видео игре послије производње електронике, помогли су "Сонију" да постигне садашњи успех, наводи агенција АП.

Охга је од почетка увидио потенцијал изврсног звука компакт диска. У вријеме када је предвиђао да ће ЦД-ови временом замијенити винилне плоче, многи су у то сумњали.

"Сони" је продао први ЦД 1982. а за пет година су у Јапану такви носачи звука надмашили плоче по продаји.

Он је од 1999. био и предсједник токијског филхармонијског оркестра којим је дириговао неколико пута годишње.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *