Премијери и Додик: Сарадња ће се тек развити

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да у наредном периоду треба ријешити питање чланства Србије, као потписнице Дејтонског мировног споразума, у Савјету за имплементацију мира (ПИК). Након данашњег састанка са премијером Србије Ивицом Дачићем, предсједник Додик је рекао новинарима у Бањалуци да је рјешавање питања чланства Србије у ПИК-у неопходно, јер су у саставу […]

уторак, октобар 2, 2012 / 17:43

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да у наредном периоду треба ријешити питање чланства Србије, као потписнице Дејтонског мировног споразума, у Савјету за имплементацију мира (ПИК).

Након данашњег састанка са премијером Србије Ивицом Дачићем, предсједник Додик је рекао новинарима у Бањалуци да је рјешавање питања чланства Србије у ПИК-у неопходно, јер су у саставу ПИК-а Турска и неке друге земље које немају везе са Дејтоном, а Србија и Хрватска, као потписнице Дејтонског мировног споразума, то нису.

"Србија има своје одговорности када је Дејтонски споразум у питању и оне су несумњиве, а наша сарадња се одвија у оквиру праксе прихватљиве за све", истакао је Додик, најављујући ускоро и сједницу Савјета за имплементацију Споразума о специјалним и паралелним везама Српске и Србије.

Предсједник Републике је рекао да искористио данашњи састанак да премијера Дачића упозна са политичком ситуацијом у БиХ, која је, како је навео, заглибљена у институционалну кризу, јер је готово пола састава Савјета министара, углавном бошњачких министара, пред изласком из ове институције на нивоу БиХ.

Додик је рекао да је данас у Бањалуци са Дачићем разговарао и о активностима, као што су сарадња локалних заједница посебно пограничних, пројекат "Јужни ток" и скраћење процедура за стицање двојног држављанства, које у наредном периоду треба предузети да би се побољшала сарадња Србије и Српске.

Према његовим ријечима, на састанку је било ријечи и о заједничким пројектима у образовању од основног до високог, јер Српска жели да своје наставне планове и програме усклади са Србијом.

"Слиједи једна плодна сарадња која подразумијева далеко више пројеката и снаге да ти пројекти буду проводиви", истакао је Додик и пожелио успјех у раду данашње заједничке сједнице влада Српске и Србије.

Дачић: Сарадња од стратешког значаја

Предсједник Владе Србије Ивица Дачић рекао је да је сарадња са Републиком Српском од стратешког значаја за Србију и да у је у том контексту неопходно што више конкретних заједничких пројеката који би били на добробит свих грађана.

"За Србију не постоји пречи интерес од сарадње са Републиком Српском", рекао је Дачић.

Дачић је поновио ранији став званичног Београда да се Србија залаже за поштивање Дејтонског мировног споразума и његову промјену само уколико је она уз сагласност сва три народа и оба ентитета у БиХ.

"То је јасна политика коју Србија има и на основу те политике развија своје односе и са Бањалуком и са Сарајевом. Са друге стране има специјалне односе и паралелне везе са Републиком Српском што је апсолутно и потпуно разумљиво и не знам да ли ико на свијету има да каже и једну ријеч против те сарадње", истакао је Дачић.

Дачић је нагласио да је са предсједником Додиком разговарао о пројектима о којима ће бити ријечи и на данашњој заједничкој сједници влада Србије и Српске.

Он је додао да је разговарано и о пројекту "Јужни ток", чија би градња у Србији, како је рекао, требало да почне у децембру, када је предвиђен и састанак представника свих земаља кроз које пролази гасовод.

Према његовим ријечима, на састанку у Бањалуци, којем је присуствовао и премијер Републике Српске Александар Џомбић, разговарало се и о инфраструктурним пројектима, хидропотенцијалима средње Дрине, испоруци жељезничких вагона из Србије у Српску, питању држављанства и сарадњи министарстава финансија.

Џомбић: Заједничке сједнице влада сваких шест мјесеци

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је да је данас договорено да се заједничке сједнице влада Српске и Србије одржавају сваких шест мјесеци како би сарадња Српске и Србије била ефикаснија и да би благовремено било анализирано учињено.

"Стратешки циљ Републике Српске је његовање добрих односа са Србијом и изградње још боље сарадње у свим сферама друштва. У том контексту су и заједничке сједнице влада и мање-више свакодневни контакти премијера и ресорних министара", истакао је Џомбић.

Након састанка са предсједником Српске Милорадом Додиком и премијером Србије Ивицом Дачићем, Џомбић је рекао новинарима у Бањалуци да се данашња сједница влада у Бањалуци одржава у пуном капацитету и да се може разговарати о свим активностима које треба реализовати у будућности.

Џомбић је нагласио да сарадња Српске и Србије није само економска, иако је највише економских пројеката, већ да је ту низ инфраструктурних пројеката, првенствено мостова преко Дрине, као и пројеката из области образовања и здравства.

Предсједник Владе Српске је подсјетио и на пројекат информатичког описмењавања дјеце из Републике Српске "Доситеј" и пројекат испоруке жељезничких вагона.
"Постоји добра воља и на једној и на другој страни, сарадња је одлична те с тога и у будућности очекујем да резултати неће изостати", истакао је Џомбић.

Делегација Владе Републике Србије борави данас у Бањалуци, гдје ће бити одржана заједничка сједница влада Српске и Србије, те низ билатералних састанака ресорних министара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *