Прекшен договор са ММФ о размјени података о пореским обвезницима

Власти Републике Српске и Федерације БиХ прекршиле су споразум са ММФ, јер нису испуниле своју обавезу да до 31. маја успоставе систем службене размјене података о пореским обвезницима између ентитетских пореских управа и Управе за индиректно опорезивање БиХ. О разлозима због чега потписивање овог споразума мјесецима “виси у зраку” одговорни у надлежним институцијама за вођење […]

понедељак, јун 10, 2013 / 09:12

Власти Републике Српске и Федерације БиХ прекршиле су споразум са ММФ, јер нису испуниле своју обавезу да до 31. маја успоставе систем службене размјене података о пореским обвезницима између ентитетских пореских управа и Управе за индиректно опорезивање БиХ.

О разлозима због чега потписивање овог споразума мјесецима “виси у зраку” одговорни у надлежним институцијама за вођење ових преговора нису били спремни отворено да говоре.

Иако је крај маја дефинисан као крајњи рок за успоставу система размјене пореских података надлежни у БиХ, РС и ФБиХ још немају конкретну информацију да ли ће и када испунити ову врло јасну обавезу из Станд бај аранжамана са ММФ-ом али и из Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ.

Размјена пореских података првенствено има за циљ да олакша утврђивање пореских обавеза и спријечи злоупотребе правних и физичких лица која послују у РС и ФБиХ или Дистрикту Брчко, али у ентитетским пореским управама нису били спремни да говоре о евентуалним посљедицама које би БиХ могла да сноси због оваквог понашања надлежних институција.

У Пореској управи РС нису могли да нам кажу у којој се фази тренутно налази успостава овог система, нити да ли постоје неки “спорни дијелови” споразума због којих се одгађа његово потписивање.

Федарлни приједлог би, погађате, нешто јединствено

Министар финансија Зоран Тегелтија каже за Капитал да ресорно министарство даје пуну подршку Пореској управи РС по питању размјене података са Управом за индиректно о порезивање и Пореском управом ФБиХ.

“Конкретизација њихове сарадње ни у којем случају не зависи од Министарства финансија, него од договора у то укључених институција. Делегацију Међународног монетарног фонда информисали смо током недавног сусрета о активностима које предузима Пореска управа и добили подршку за предузете активности”, поручио је Тегелтија.

Директор Пореске управе ФБиХ Мидхат Арифовић сматра да би „најбоље рјешење било да се формира јединствена пореска администрација на нивоу БиХ, те да се донесу јединствени државни закони као што је то случај у свим државама у Европи и свијету“, чему се противи Република Српска.

Захтјев ММФ за успоставом службене размјене података између пореских управа је на линији глобалног процеса транспарентности у подручју опорезивања који, под окриљем Савјета Еуропе и ОЕЦД-а, промовише размјену података о пореским обвезницима и трансакцијама у циљу елиминације или спречавања новог глобалног феномена – двоструког неопорезивања.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *