Преко везе: Амерички ђак на челу ВЦГ

Бригадни генерал Илија Даковић преузеће данас дужност начелника Генералштаба Војске Црне Горе, саопштило је Министарство одбране некада једине непокорене српске државе. А данас неоусташког НАТО вазала.

уторак, октобар 17, 2017 / 09:12

„Савјет за одбрану и безбједност је разријешио дужности начелника Генералштаба Војске Црне Горе, генерал-пуковника Љубишу Јокића, који је испунио све услове за престанак професионалне војне службе у складу са Законом о Војсци. Савјет је, на приједлог министра одбране, за вршиоца дужности начелника Генералштаба Војске Црне Горе, поставио бригадног генерала Илију Даковића“, нагласили су из Министарства.

Јокић ће сјутра на церемонији у касарни у Даниловграду предати дужност Даковићу.

Нови начелник Генералштаба завршио је војну академију у Београду 1995. као официр везе.

„Каријеру је започео 1995. у Морнарици, као командир вода у 61. батаљону везе, а затим као командир чете у батаљону, од 1996. до 1999. У међувремену, завршио је у Београду Курс криптозаштите за официре и Курс за командире чете везе. Од 1999. до 2003. обављао је дужност начелника Одсјека везе у 81. механизованој бригади Морнарице. Од 2004. до 2006. вршио је дужност замјеника команданта 61. батаљона везе и официра криптозаштите у Штабу Морнарице. Од 2006.обавља дужност у Центру за обуку Војске Црне Горе и Генералштабу Војске Црне Горе у Подгорици. У јуну 2009. г успјешно је завршио једногодишње командноштабно усавршавање на Командно-генералштабном колеџу Оружаних снага САД у Форт Левенворту, као први црногорски официр у овој институцији, након чега је преузео дужност у Одјељењу за војно-војну сарадњу (Ј-5) у Генералштабу Војске Црне Горе“, објаснили су из Министарства.

Даковић је 2014. завршио једногодишње генералштабно усавршавање на Војном ратном колеџу Оружаних снага САД.

„На том престижном колеџу добио је звање магистра војних наука.У јуну 2015.примио је дужност војног савјетника у Мисији Црне Горе при НАТО у Бриселу, коју је обављао до фебруара 2016. године, када је постављен за начелника Одјељења за људске ресурсе (Г-1) у Генералштабу Војске Црне Горе, уједно и секретара Савјета за одбрану и безбиједност. У чин бригадног генерала унапријеђен је 12. октобра 2017, а 13. октобра 2017. године постављен је за вршиоца дужности начелника Генералштаба Војске Црне Горе“, поручили су из Министарства одбране.2 КОМЕНТАРА

  1. Није ово форографија генерала Цвјетка Савића. Генарал Савић је умро 2016. године. Ово је фотографија генерала Новице Симића. За војску ЦГ није важно ко је командант, то је способна војска као боље организовано ловачко друштво. На просторима бивше СФРЈ важи правило из филма “Балкански шпијун“, “Ција, снајка ција“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *