Предузећа и грађани држави дугују више од три милијарде марака

Према неким процјенама, предузећа и грађани у БиХ дугују више од три милијарде марака за порезе и доприносе. И док је у Федерацији БиХ готово немогуће сазнати колика су дуговања, у Пореској управи Републике Српске наводе да су половином септембра ове године порески обвезници за директне порезе и доприносе укупно дуговали 1,4 милијарду марака. Управа […]

четвртак, октобар 18, 2012 / 12:19

Према неким процјенама, предузећа и грађани у БиХ дугују више од три милијарде марака за порезе и доприносе.

И док је у Федерацији БиХ готово немогуће сазнати колика су дуговања, у Пореској управи Републике Српске наводе да су половином септембра ове године порески обвезници за директне порезе и доприносе укупно дуговали 1,4 милијарду марака.

Управа за индиректно опорезивање БиХ покренула је ових дана иницијативу за измјену законских прописа, рачунајући, ваљда, да ће стављањем дужника на стуб срама побољшати наплату пореза и доприноса.

Ни послије вишедневног истраживања Срна није успјела да сазна колика су стварна дуговања пореских обвезника у Федерацији БиХ.

Истина, Пореска управа Федерације недавно је на својој интернет страници објавила списак од 194 дужничке фирме.

Према том списку, укупан дуг тих пореских обвезника крајем јуна ове године износио је више од милијарду и 68 милиона марака. Колика су дуговања осталих пореских обвезника у Федерацији БиХ – за сада остаје тајна.

Портпарол Пореске управе Републике Српске Иван Вучковић објашава Срни да је активни дуг око 700 милиона марака, од чега је 515 милиона марака главница, а 185 милиона марака – дуг за камате.

"Од тог дуга репрограмиране су пореске обавезе у износу од 260 милиона марака. Предузећа у стечају дугују 320 милиона марака и сто милиона марака се односи на несолвентна предузећа. Знатна су дуговања и за доприносе.

Тако порески обвезници дугују 336,9 милиона марака доприноса за ПИО. Од тога су обавезе предузећа у стечају у износу од 101 милион марака. Дуговања за допринос за здравство премашила су 201,7 милиона марака, од чега предузећа у стечају дугују више од 60 милиона марака“, прецизира Вучковић.

Највећи дужници су "Новотекс" из Требиња у стечају, чија су договања за порезе и доприносе премашила износ од 45,2 милиона марака. "Шуме Републике Српске" дугују Пореској управи више од 20 милиона марака, а "Алекс петрол" из Бијељине у стечају чак 17,6 милиона марака.

Слиједе "Жељезнице Републике Српске" са дугом већим од 16 милиона марака, а од Министарства финансија Републике Српске затражили су да им репрограмира дуговања у износу од 11 милиона марака.

На листи највећих дужника Пореске управе су и "Дарко продукт" из Лакташа са дугом од 14,7 милиона, затим "Балкал" са више од 12 милиона и Клинички центар Српско Сарајево са дугом већим од 11,8 милиона марака.

Портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је Срни да су укупна дуговања обавезника пореза на додату вриједност 274 милиона марака и да се на том списку дужника налази 10.871 обавезник ПДВ-а. О њиховим именима није могао да говори.

Многи сматрају да велики дио тих дуговања вјероватно никада неће бити наплаћен. Порезници тврде да многи дужници обично немају никакву имовину или је вриједност њихове имовине и по неколико пута мања од дуговања. Због тога се нека дуговања већ отписују.

Прошле године је Пореска управа Републике Српске на основу рјешења привредних судова, којим се утврђује ненаплативост или застарјелост пореских потраживања, отписала 42,5 милиона марака за 129 предузећа код којих је завршен стечајни поступак.

Стечајна маса тих предузећа била је мања од дуговања, па није било могуће наплатити ни њихове пореске обавезе.

Ни у овој години ситуација није ништа боља. Пореска управа Републике Српске тренутно потражује 320 милиона марака од предузећа у стечају.

Многа приватна предузећа имају су велика дуговања, а онда једноставно отишла у стечај. Многи су то искористили као добар рецепт за брзо и лако богаћење.

До сада је Влада Републике Српске збринула 56.140 радника из 330 предузећа који су у процесу стечаја или ликвидације тих предузећа остали без посла. За то је до сада утрошено готово 160 милиона марака.

Пореска управа Републике Српске чини све да наплати што више пореских дуговања, али то не иде ни мало једноставно. Само у овој години покренули су више од 70 хиљада поступака принудне наплате, а до краја августа успјели су да наплате 20,6 милиона марака.

Поређења ради, укупан дуг пореских обвезника код којих је до сада покренут поступак принудне наплате износи 288,6 милиона марака.

Многа од тих пореских обвезника, који још понешто раде, траже спас у репрограму својих пореских обавеза.

Тако је од почетка рада Управе за индиректно опорезивање БиХ до данас 395 обвезника ПДВ-а затражило репрограм својих пореских обавеза. Тек 69 пореских обвезника испунило је ригорозне услове, па им је Управа за индиректно опорезивање омогућила да у ратама измире своја дуговања у укупном износу од 33 милиона марака.0 КОМЕНТАРА

  1. Cemu sluze silni zaposleni kako u upravi za indirektno tako i u poreskoj, kada mogu da dozvole da neka firma duguje toliki novac. Prvih 5 ljudi iz jedne i iz druge javno objesiti (steta je trositi metak na streljanje) pa sljedeci koji se prihvate funkcije bi reagovali na vrijeme kad su dugovanja ispod 100.000!!! Ovako znaju zatvoriti 2 kafica jer nisu izdavali isprave racune a ne znaju naplatiti porez od vecih firmi, sramota!!!

  2. Drzava se junaci nad sirotinjom, iskljucuje struju, za rtv pretplatu otima svinje od sirotinje, zakljucava radnjice zbog sitnog duga i neizdavanja racuna, ali kada su u pitanju razbojnici, njihovikumovi i sinovi otpisuju im milijarde. Davno sam rekao da inspektori, revizori treba da idu kuci, kada ne smiju nista da urade sto im alibaba i razbojnici ne narede.
    I, kazu da namjerno ne unustavaju RS?DA, rade to sa predumisljajem .
    SVETE BANDERE !!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *