Представљен нацрт стратешког плана развоја општине

Клуб привредника Семберије и Научно-истраживачки институт Слобомир П Универзитета представили су данас у Бијељини Нацрт стратешког плана развоја општине. Нацрт стратешког плана представља приједлог мјера за унапређење постојеће стратегије развоја општине Бијељина које су базиране на принципима локалног економског развоја, рекао је руководилац радне групе за израду овог плана Саша Томић. "Локални економски развој представља […]

среда, фебруар 16, 2011 / 16:42

Клуб привредника Семберије и Научно-истраживачки институт Слобомир П Универзитета представили су данас у Бијељини Нацрт стратешког плана развоја општине.

Нацрт стратешког плана представља приједлог мјера за унапређење постојеће стратегије развоја општине Бијељина које су базиране на принципима локалног економског развоја, рекао је руководилац радне групе за израду овог плана Саша Томић.

"Локални економски развој представља континуирани, плански процес посредством којег носиоци локалне власти раде заједно са партнерима јавног, приватног и невладиног сектора с циљем стварања бољих услова за економски раст и веће запослености отварањем нових радних мјеста. Кључну компоненту подстицања локалног економског развоја представља подршка развоју предузетништва", објаснио је Томић.

Он је на конференцији за новинаре изјавио да овај нацрт предвиђа потпуно нову стратешку визију и мисију чија реализација би требало да иде у правцу шест стратешких циљева.

"Ти циљеви су унапређење пословно-инвестиционог амбијента, развој малог и средњег предузетништва, модернизација аграрног сектора, развој и модернизација туристичког и јавног сектора и унапређење рада општинске управе и јавних предузећа", истакао је Томић, додајући да се пројекат састоји из два дијела – осврт на успјешност реализације постојеће стратегије развоја и приједлог мјера за унапређење стратегије.

Према његовим ријечима, анализа потенцијала локалне заједнице показала је да је привредна структура општине стерилна, да индустријска производња нема већи значај, да постоји уситњеност пољопривреде, те да су у реализацији постојеће стратегије изостали очекивани резултати у повећању страних директних инвестиција, порасту обима индустријске производње, порасту броја запослених радника и повећању укупне пољопривредне производње.

Предсједник Клуба привредника Семберије Светозар Михајловић рекао је да постоје многи примјери локалних заједница које су паметном политиком планског развоја достигле висок степен развоја, истичући да Бијељина треба да искористи своје погодности, природне ресурсе, положај, кадрове којима располаже и становништво да се развија.

"Надамо се да ћемо приступити новом погледу организације и привреде и свих установа који су битни да би се створиле претпоставке за страна улагања", истакао је Михајловић, који је најавио да ће 23. фебруара у Бијељини бити одржана јавна расправа и презентација Нацрта стратешког плана развоја општине, на којој ће одборници Скупштине општине и јавност бити упознати о детаљима.

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Михајло Видић рекао је да је овај Нацрт добра полазна основа за развој општине, додајући да очекује да ће сви привредни субјекти и локална самоуправа узети учешће у расправи о овом пројекту.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *