Предсједник Јемена пристао да се повуче за мање од годину дана

Предсједник Јемена Али Абдулах Салех пристао је да се повуче са функције до јануара 2012. године, послије парламентарних избора, двадесет мјесеци раније него што је било планирано, изјавио је данас високи званичник ове земље.   Салех је предложио организовање "парламентарних избора прије краја 2011. године, како би се парламенту омогућило да изабере новог предсједника почетком […]

уторак, март 22, 2011 / 18:00

Предсједник Јемена Али Абдулах Салех пристао је да се повуче са функције до јануара 2012. године, послије парламентарних избора, двадесет мјесеци раније него што је било планирано, изјавио је данас високи званичник ове земље.

 

Салех је предложио организовање "парламентарних избора прије краја 2011. године, како би се парламенту омогућило да изабере новог предсједника почетком 2012. године", изјавио је званичник који је желио да остане анониман.

Он је додао да је то била Салехова иницијатива. Предсједник је претходно инсистирао да остане на власти до истека мандата, у септембру 2013. године, када би се "прешло на парламентарни систем".

Јеменска опозиција одмах је одбацила нови Салехов приједлог.

Салех је претходно упозорио у обраћању војним командантима да би покушај државног удара могао да изазове грађански рат.

Предсједник Јемена од јануара је суочен са протестима широм земље на којима демонстранти одбијају било какав компромис и захтијевају да он одмах оде са власти.

Салехов режим већ је ослабљен оставкама тројице министара и неколико амбасадора, док су неки војници и њихови команданти прешли на страну демонстраната, који се окупљају испред зграде универзитета у главном граду Сани.

Салехова Влада на мети је међународних критика након напада на демонстранте у Сани када је крајем прошле седмице убијено више од 50 људи.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Види ти то, погодио сам за овај Салехов потез.

    Симићу, иако крајње неозбиљан, постајем ти најпрецизнији погађач: потрефио сам ко ће добити изборе у Украјини малтене у проценат, сад ово..да си ми додјелио улогу оне хоботнице са свјетског првенства, волим кад ми се пружи шанса да распалим по извјесној сорти, кодне ознаке „аналитичари“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *