Праведница Дел Понте: Побуњеници користили хемијско оружjе!

Сиријски побуњеници користили нервни гас сарин, тврди чланица истражитељског тима УН Карла дел Понте. Истражитељи Уједињених нација имају податке да су побуњеници у Сирији користили нерви гас сарин, изјавила је чланица тима УН Карла дел Понте. Дел Понте је рекла да се до тих података дошло у разговору са жртвама напада и докторима у сусједним […]

понедељак, мај 6, 2013 / 12:43

Сиријски побуњеници користили нервни гас сарин, тврди чланица истражитељског тима УН Карла дел Понте. Истражитељи Уједињених нација имају податке да су побуњеници у Сирији користили нерви гас сарин, изјавила је чланица тима УН Карла дел Понте.

Дел Понте је рекла да се до тих података дошло у разговору са жртвама напада и докторима у сусједним државама гдје су рањене особе пребачене.

"Према тим извјештајима, у које сам имала увид, постоји конкретна и снажна сумња да је употребљен гас сарин, али још нема потпуне потврде", казала је она у интервјуу за швајцарско-италијанску телевизију.

Према њеним ријечима, ово хемијско оружје су користиле побуњеничке, а не владине снаге.
Према наводима Ројтерса, бивша тужитељка Хашког трибунала за бившу Југославију није изнела друге детаље о томе када је и гдје сарин можда био употријебљен.

Владине и побуњеничке снаге су претходних недјеља размијенили међусобне оптужбе о коришћењу хемијског оружја у сукобу.

Америчка администрација и предсједник Барак Обама су више пута поновили да би употреба те врсте оружја представља прекорачење "црвене линије" за САД.

Од почетка сукоба у Сирији процјењује се да је погинуло 70.000 људи, док је 1,2 милиона људи расељено.

Турска тестира употребу хемијског оружја у Сирији

Турске власти раде анализе крви код Сиријаца који су избјегли у Турску како би утврдиле да ли је у Сирији употребљено хемијско оружје, изјавио је анонимни љекарски извор на који се позива АФП.

"Узети су узорци од људи рањених у Сирији који су дошли у Турску", рекао је извор, додајући да резултати још нису познати. Западне земље су изразиле забирнутост због могућности да је употребљено хемијско оружје у сукобу између режима сиријског предсједника Башара Асада и побуњеника који се боре за његово збацивање.

Амерички предсједник Барак Обама је одбио да искључи било коју опцију, али је рекао да не предвиђа слање америчких војника ако се докаже да је Асадов режим користио хемијско оружје.
Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган, некадашњи савезник Сирије, јуче је Асада назвао "касапином" и "убицом" који ће платити високу цијену за покољ у Сирији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *