„Правда“: Ускоро захтјеви за растанак?

МОСКВА – Московска „Правда“ сматра да је могуће погоршање односа на простору бивше Југославије, а као „окидач“ види неријешени статус хрватског народа у БиХ и оцјењује да је само питање времена када ће Хрвати затражити излазак из те заједнице.  "Ситуација у БиХ могла би се озбиљно погоршати у будућности. Представници хрватске заједнице изузетно су незадовољни […]

четвртак, април 21, 2011 / 13:45

МОСКВА – Московска „Правда“ сматра да је могуће погоршање односа на простору бивше Југославије, а као „окидач“ види неријешени статус хрватског народа у БиХ и оцјењује да је само питање времена када ће Хрвати затражити излазак из те заједнице.

 "Ситуација у БиХ могла би се озбиљно погоршати у будућности. Представници хрватске заједнице изузетно су незадовољни својим положајем, те захтијевају раздвајање хрватског народа од муслиманско-хрватске Федерације БиХ", наводи лист.

Цитирајући изјаве хрватских представника власти у дужем тексту се закључује како све води према раздвајању Хрвата од БиХ. Хрватски предсједник Иво Јосиповић изричито наводи, напомиње се у тексту, да Загреб није задовољан с положајем Хрвата у БиХ.

"Имају ли Хрвати у БиХ разлога да се жале због своје судбине? Чини се да имају. Хрвати у БиХ нису добили оно што су хтјели. Према споразуму из Дејтона они су дужни да живе заједно са муслиманима у једној земљи и ускраћено им је право да се придруже Хрватској", наводи "Правда", додајући да Срби ипак имају одређену аутономију, мислећи на Републику Српску.

У тексту се истиче и примјер подијељеног Мостара и додаје да је "присилни брак муслимана и Хрвата заправо жеља Запада који по сваку цијену желе сачувати јединство БиХ".

Елена Гускова, историчар и свједок у Хашком суду, те руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику, тврди да је само питање времена када ће Хрвати у БиХ и формално поставити питање растанка с БиХ, те придруживања Хрватској.

"Године пролазе, а Република Српска је све јача, што се не може рећи за Федерацију БиХ. У Хрватској се такође мијења ситуација, и Запад је све мање притишће због БиХ. Загреб се више не стиди подршке својој браћи у БиХ", каже Гускова, додајући да Хрвати до сада нису службено поставили питање аутономије, али би се то могло промијенити у будућности.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *