Правда у БиХ: Спасавао дјецу, судили му за ратни злочин

Суд БиХ ослободио је данас Српка Пустивука оптужби за ратни злочин почињен на подручју Илијаша 1992. године. Судско вијеће је утврдило да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало да је Пустивук, као припадник Станице јавне безбједности Илијаш, учествовао у убиству два цивила у селу Горња Биоча у мају 1992. године, као и у незаконитом […]

уторак, децембар 20, 2011 / 14:50

Суд БиХ ослободио је данас Српка Пустивука оптужби за ратни злочин почињен на подручју Илијаша 1992. године.

Судско вијеће је утврдило да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало да је Пустивук, као припадник Станице јавне безбједности Илијаш, учествовао у убиству два цивила у селу Горња Биоча у мају 1992. године, као и у незаконитом затварању цивила у школи.

"Постоје битне разлике између изјава очевидаца датих пред судом и током истраге и те разлике изазивају сумњу. Одбрана је доказала да је Српко Пустивук поступао као добар комшија и да је покушао помоћи комшијама, које је напала страна формација", образложила је предсједавајућа судског вијећа Енида Хаџиомеровић.

Одлуком вијећа Пустивук је пуштен из притвора у којем се налазио од јула 2010. године.

Ово је још један карактеристичан примјер на какве се све начине тужилаштво иживљава над припадницима Војске Републике Српске, против којих подиже оптужнице за које нема никакве доказе.

Један од крунских свједока оптужбе је био Србин који у вријеме дешавања уопште није био у Илијашу.

У Пустивукову корист свједочила је жена којој је он спасио двије кћерке, однијевши их у илијашку болницу. Ако је некоме битно, муслиманске су вјероисповјести.

На првостепену пресуду могуће је уложити жалбу, објавио је Бирн.

Тужилаштво БиХ теретило је Пустивука да је током маја и јуна 1992. године, као припадник интервентног вода Станице јавне безбједности Илијаш, заједно с другим припадницима полиције и Војске Републике Српске, учествовао у нападу на цивиле у селу Горња Биоча у општини Илијаш. Пустивук се терети за хапшења и заробљавања цивила бошњачке националности који су одвођени у логоре и друге објекте заточења.

У овој монтираној оптужници још се наводи да је "напад на цивиле у овом селу имао је за посљедицу смрт и тешке тјелесне повреде за неке особе, међу којима је било и дјеце", што је неистина, јер су мета и циљ акције били неутралисање муслиманске паравојске која је дејствовала из Горње Биоче.

Са друге стране, злочин почињен над цивилима у истој општини, у селу Чемерно, уопште није предмет рада Тужилаштва БиХ, премда би морао бити. Но они су заутети оптуживањем невиних људи.2 КОМЕНТАРА

  1. Ма знам човјека онако „површно“ човјек везе са злочинима нема, био обични полицајац, каква Биоча, какве будалаштине, ја не знам да је горе уопште убијено десетак људи у читавом рату, тек неки дан кад су га ухватили сазнах за ова убиства…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *