Пожар у цркви Саграда Фамилија

Око 1.500 туриста било је приморано да се евакуише из чувене цркве Саграда фамилија у Барселони, због пожара за који се вjерује да је подметнут, саопштили су данас званичници. Ватрогасци су угасили ватру прије него што је стигла до радова у камену Антонија Гаудија, али су неки дијелови ипак помало оштећени, пренео је Франс прес. […]

уторак, април 19, 2011 / 18:31

Око 1.500 туриста било је приморано да се евакуише из чувене цркве Саграда фамилија у Барселони, због пожара за који се вjерује да је подметнут, саопштили су данас званичници.

Ватрогасци су угасили ватру прије него што је стигла до радова у камену Антонија Гаудија, али су неки дијелови ипак помало оштећени, пренео је Франс прес.

Полиција вјерује да је за пожар одговоран "поремећен" човјек који је ватру запалио у сакристији која је у то вријеме била затворена за јавност.

Неколико туриста видјело је осумњиченог како пали одјећу и црквено посуђе у соби поред олтара и позвало полицију.

"Изгледа да је реч о 55-годишњем поремећеном човјеку код кога је пронађено неколико упаљача", рекао је новинарима предсједник Фондације Саграда фамилија Хуан Ригол.

Црква је на листи свјетског насљеђа УНЕСКО-а.

Око 1.500 туриста је евакуисано, а четири радника која су радила на цркви су примљена у болницу због удисања дима.

Црква из 19. вијека је једно од најпознатијих туристичких места у Сспанији.
Са својих осам торњева украшених венецијанским мозаиком и фасадама на којима су сцене рођења и страдања, црква годинама задивљује посјетиоце.

Унутра, шума бијелих стубова диже се 60 метара у вис и дијели у гране које се потом простиру преко таванице са златним и зеленим мозаицима.

Гауди је 40 година радио на овој цркви која је кулминација његове каријере, потпуно јој посветивши посљедњих 15 година свог живота током којих је живео у малој кући поред цркве.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *