Повратак у доба партијске полиције

Измјене Закона о унутрашњим пословима Кантона Сарајево доводи у питање независност избора и рада полицијског комесара, враћа БиХ у доба политичке контроле над полицијом и може довести до опасне инструментализације полиције у политичке сврхе. Транспаренси интернешнал Босне и Херцеговине (ТИ БиХ) оштро осуђује одлуку Владе Кантона Сарајево о усвајању измјена кантоналног Закона о унутрашњим пословима, […]

уторак, новембар 15, 2011 / 14:44

Измјене Закона о унутрашњим пословима Кантона Сарајево доводи у питање независност избора и рада полицијског комесара, враћа БиХ у доба политичке контроле над полицијом и може довести до опасне инструментализације полиције у политичке сврхе.

Транспаренси интернешнал Босне и Херцеговине (ТИ БиХ) оштро осуђује одлуку Владе Кантона Сарајево о усвајању измјена кантоналног Закона о унутрашњим пословима, према којима се укида постојање независног одбора за избор полицијског комесара, те ће за избор полицијског комесара бити задужене скупштинске комисије, састављене од представника политичких партија.

ТИ БиХ сматра да овакав закон доводи у питање независност избора и рада полицијског комесара, те омогућава избор по страначкој линији, што је посабно опасно за рад и ефикасниост полиције која требала имати пуну независност и самосталност у провођењу закона.

С друге стране, сама процедура усвајања Закона је била крајње нетранспарентна, при чему у јавну расправу нису укључени заинтересовани актери, па чак ни сама полиција на коју се Закон односи. Неопходно је напоменути и да се Влада Кантона Сарајево оглушила и на апеле шефа Делегације Европске уније у БиХ Питера Соренсена, као и Високог представника за БиХ Валентина Инцка, да се измјене Закона нису у складу са демократским принципима, те њихове молбе да се сачекају мишљења Венецијанске комисије и анализа Европске комисије о усклађености са европским праксама. Умјесто тога, Влада КС је без детаљне анализе и без јавне расправе по хитном поступку усвојила измјене Закона о унутрашњим пословима, а најављене су и измјене Закона на нивоу Федерације БиХ.

ТИ БиХ подсјећа да оваква пракса враћа БиХ у доба политичке контроле над полицијом и може довести до опасне инструментализације полиције у политичке сврхе. У исто вријеме, ТИ БиХ апелује на надлежне институције да се спријечи увођење оваквих измјена у Закон ФБиХ, као што је најављено, јер би то означило потпуни повратак у мрачну прошлост када је полиција била одговорна партији, а не грађанима, те морала испуњавати заповијести партијских вођа.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *