Повратак Турске на Балкан?

ПРИЈЕДОР – Турску на Балкану треба схватити као државу која равноправно са осталима настоји да Балкан постане подручје стабилности, просперитета и европских интеграција, а никако дозволити да на симболичком плану Турска афирмише неоосманистички приступ, изјавио је водећи београдски оријенталиста, професор Дарко Танасковић. "Савремена Турска може бити корисна балканским народима, али, поред економске, привредне, комуникацијске и […]

петак, април 8, 2011 / 16:52

ПРИЈЕДОР – Турску на Балкану треба схватити као државу која равноправно са осталима настоји да Балкан постане подручје стабилности, просперитета и европских интеграција, а никако дозволити да на симболичком плану Турска афирмише неоосманистички приступ, изјавио је водећи београдски оријенталиста, професор Дарко Танасковић.

"Савремена Турска може бити корисна балканским народима, али, поред економске, привредне, комуникацијске и културне сарадње, треба јасно рећи да Турска нема никакав позитиван кредит на Балкану гдје је пет вијекова била окупациона сила", рекао је Танасковић на предавању "Турска и Балкан", одржаном синоћ у Приједору.

Према његовим ријечима, однос Турске према Балкану јесте однос континуитета који се одвија у нечему што је и објективни историјски дисконтинуитет.

"Најважније је препознати трајање неких процеса који не губе свој значај у времену када нам изгледа да је све заправо другачије", упозорио је Танасковић.

Он је додао да је савремена Турска модерна и развијена држава која настоји да се интегрише у Европску унију и која не личи на Отоманско царство, али која се на Балкан враћа са истом дубинском идејом Османлија који су од Балкана правили своју зону утицаја и своју интересну сферу и на којем су доминирали. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *