Повампирење: Ратни ветерани отказују Бајагин концерт

Хрватски ратни ветерани траже да се откаже концерт српског рок бенда „Бајага и инструктори“, који би требао да буде одржан у суботу, 23. априла, у Дому спортова у Пули. "Апсурдно је да за највећи католички празник, само неколико дана након мучне пресуде хрватским генералима, Бајага има концерт у Пули", наводи се у саопштењу удружење бивших […]

среда, април 20, 2011 / 20:37

Хрватски ратни ветерани траже да се откаже концерт српског рок бенда „Бајага и инструктори“, који би требао да буде одржан у суботу, 23. априла, у Дому спортова у Пули.

"Апсурдно је да за највећи католички празник, само неколико дана након мучне пресуде хрватским генералима, Бајага има концерт у Пули", наводи се у саопштењу удружење бивших хрватских логораша из Истарске жупаније.

У саопштењу Момчило Бајагић назван је "човјеком који је подржавао великосрпску агресију и одржавао концерте подршке србочетничким јединицама".

Хрватски медији пишу да логорашима и демобилисаним борцима смета Бајага, али да нису имали проблем са гостовањима турбо-фолк извођача на дан пресуде генералима на три локације у Загребу, када су наступали Јелена Карлеуша, Аца Лукас и Црногорац Шако Полумента.

Након пресуде, сплитски градоначелник Жељко Керум отказао је извођење комичне опере `Маршал`, оцјенивши да би било непримјерено да се изводи комична опера у атмосфери насталој због пресуде хрватским генералима, пише хрватски портал "Индекс".

Против Бајагиног концерта глас је дигао и католички свештеник из Штињана Винко Пуљић, који је својевремено три концерта контроверзног хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона у Истри упоредио са Светим тројством, а наступ српског рокера назвао "моралним потонућем Хрватске".

"Код Хрвата то функционише овако – са својим злочинима немамо проблема, са туђим имамо. Ипак су Хрвати скроз друга ствар", пише "Индекс".

Хашки трибунал је у петак, 15. априла, осудио хрватског генерала Анту Готовину на 24, а Младена Маркача на 18 година затвора због учешће у удруженом злочиначком подухвату с циљем протјеривања Срба из Крајине током и послије операције "Олуја" у љето 1995. године. Иван Чермак проглашен је невиним.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *