Послодавцима за запошљавање додјељено пет милиона КМ

Влада Републике Српске /РС/ донијела је данас Уредбу о подстицајима за запошљавање незапослених лица у РС којом ће се за ову намјену послодавцима додијелити око пет милиона КМ неповратних средстава, а овом мјером требало би да се обезбиједи 2 000 нових радних мјеста. Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да ће послодавци за сваког […]

четвртак, април 7, 2011 / 13:35

Влада Републике Српске /РС/ донијела је данас Уредбу о подстицајима за запошљавање незапослених лица у РС којом ће се за ову намјену послодавцима додијелити око пет милиона КМ неповратних средстава, а овом мјером требало би да се обезбиједи 2 000 нових радних мјеста.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да ће послодавци за сваког новозапосленог радника добити 2 500 КМ, с тим да тај број радника морају задржати на истом нивоу најмање три године од закључења уговора.

"Корисници ових средстава могу бити мала и средња предузећа из области пољопривреде, шумарства, риболова, комплетне прерађивачке индустрије и грађевинарства, а право на запошљавање имају лица која се налазе на евиденцији Завода најмање 60 дана прије објављивања конкурса за додјелу", рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, послодавци могу да користе ова средства ако запосле најмање 10, а највише 50 радника, уз изузетак за већи број радника по послодавцу, уколико Влада процијени да постоји интерес.

"Други услов је да послодавац редовно измирује своје обавезе по основу пореза и доприноса, додјела средстава вршиће се путем јавног конкурса, а уплаћиваће се 50 одсто средстава послодавцима кад радници почну да раде и 50 одсто након шест мјесеци", најавио је министар финансија РС.

Он је додао да ће се у првој половини године морати направити ребаланс буџета, с обзиром на измјене прописа које нису биле обухваћене Буџетом за 2011. годину, као и накнадног доношења Закона о порезима и доприносима.

Тегелтија је нагласио да је пуњење буџета за прва три мјесеца боље него у истом периоду претходне године, док су поједини фондови у марту остварили највеће приходе од свог постојања.

Он је рекао да ће Министарство сутра доставити тачне податке о пуњењу буџета за прва три мјесеца, везано за све позиције пореза и доприноса, укључујући и индиректне порезе.

"Не постоје никаква размишљања о измјенама Закона о доприносима и Закона о порезу на доходак, приходи се крећу у оквирима који су планирани, а први ефекти пореза на допринос се очекују почетком маја, јер рок од 60 дана за уплату доприноса истиче 30. априла", рекао је Тегелтија.

Говорећи о интервенисању у предузеће "Жељезнице РС", Тегелтија је рекао да је Влада испоштовала своје обавезе према овом предузећу, али и да ће исплатити обавезу везано за стари дуг "Жељезница" према "Жељезницама Хрватске" у износу од 1. 400. 000 евра.

Он је рекао да је предсједник Владе Александар Џомбић данас заказао састанак са представницима "Жељезница" који би требало да се одржи сутра или у понедјељак.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *