Последњи Кустин наступ прије повлачења из јавности

Емир Кустурица одлучио је да се повуче из јавности након гостовања у Утиску недеље на Б92. Као разлог повлачења навео да је јавност постала „прејефтина“. Кустурица је навео да неки тврде да је он постао писац, а неки да никада није ни био редитељ. "Човјек проведе читав живот покушавајући да остави траг, а на крају […]

понедељак, април 29, 2013 / 08:25

Емир Кустурица одлучио је да се повуче из јавности након гостовања у Утиску недеље на Б92. Као разлог повлачења навео да је јавност постала „прејефтина“.

Кустурица је навео да неки тврде да је он постао писац, а неки да никада није ни био редитељ.

"Човјек проведе читав живот покушавајући да остави траг, а на крају га само помету. Та фаза у којој се налазим је врло значајна“, рекао је редитељ у Утиску недеље.

На питање зашто се у студију појавио са брадом, Кустурица је одговорио да је то због улоге у филму, гдје глуми монаха који „сваки дан излази на брдо и просипа камење“. Он каже да се ради о наставку улоге тродијелног филма, приче „о змији која спасава живот човјеку, о жени која се жртвује за човјека, и о човеку који се жртвује за све“.

Говорећи о одлуци да се више не појављује у јавност, Кустурица наводи да је он "медијски мртва личност".

"Био сам повријеђен због те приче о парку природе. То је била реакција на завршни акт, да је нека ДРИ дошла и открила да има у процедури нека грешка… а не зна јавност да је тај живот тамо проведен под притиском. Завршни акт те приче је да сам повријеђен чињеницом да сам уносио у инфраструктуру у Србију много више… појављивање у медијима помаже некој сујети коју више немам“, каже Кустурица.

Он каже да је до сада чекао резултате интернационалне ревизорске групе.

"Установљено је да је вриједност учињеног два милиона и 700 хиљада евра, а да је држава дала милион… одакле тих милион и седамсто? То је унесена вриједност. Сада је питање како ДРИ која дође може да маши тај милион и 700 хиљада… не кажем због тих пара… ја сам радио оно што сам радио и када сам био мали… хтио да сам да то око мене живи. Али како је могуће да неко дође у нечију кућу и да установи да је направљена процедурална грешка од 7.000 евра, а да не примијети да је унесено у ту кућу још милион и седамсто хиљада“, каже Кустурица и додаје да се није он увриједио због тога.

Кустурица наводи да је "неко послао" ревизора који је очигледно имао злу намјеру, али није навео о коме се ради.

"Нисам се љутио на ДРИ него на експлоатацију. Живимо у добу пакости и експлоатације која нема границе", рекао је Кустурица и као примјер навео то да када треба да се промовише његова књига, нема га у јавности, а када се деси "процедурална грешка", онда на дневнику његова "главетина" се појављује.

"То је та јавност која је прејефтина да би у њој учествовао, и то је јавност од које одустајем“, каже Кустурица.

Немам мотивације да се више борим

Говорећи о пријатељству са предсједником Томиславом Николићем, он каже да оно није доказано у пракси.

"Упознао сам га на великом митингу, и видјели смо се после још два пута. Идеја о експлоатацији никла је била разлог да дођем у предсједништво, и покушао сам да му објасним многе ствари, између осталог и идеју да је отворена могућност испитивања никла, и да му објасним да је то смртоносно, и да у свијету не постоји, постоји на пар мјеста, али Србија је позната по неажурности… После није било развоја у односу“, каже Кустурица.

На питање ко је злонамјеран према њему у случају са извештајем ДРИ, Кустурица каже да не зна.

"Не мислим да је директно то Николић урадио, али у нашим условима идеје и информације се генеришу из амбијента који се ствара… ушао сам у спор са господином Бачевићем, а они су пријатељи, али… то је питање прошлости“, каже Кустурица и додаје да нема више воље ни мотивације да бори као што се борио док је био управник парка Мокра гора. Кустурица додаје да је његов насљедник сјајан човек.

"Мој насљедник је један Слоба, диван човјек, знамо се дуго. Драго ми је, он је човек природњак, радио је у једном парку природе, али је напусти љут, али сада му се свиђа. Није лоше бити директор парка природе, али лоше је бити на клизишту да неко увијек може да ти подметне, да на том клизишту одеш гдје не треба“, каже Кустурица.

Београд некада био као Њујорк

Кустурица додаје да је Београд до „прије неколико мјесеци“ био град који је подсјећао на Њујорк, град који је „прихватао све што је ваљало по ободима Балкана“.

"Нови Београд који пропушта прилику да првих шест мјесеци обиљежи 200 година Његоша. Да ли је то конципирање, да се инсистира на Константину већ шест мјесеци, а пропушта се прилика да се обиљежи 200 година трагичног јунака косовске мисли. Београд заборавља, да уношење нематеријалних добара…када дође Џони Деп, то је оно што се зове интелектуална својина која се не вреднује. Београд и његова култура постаје простор у коме се депонују експонати из прошлости“, каже Кустурица.

"Ако је Андрић писао да је Његош трагични јунак косовске мисли, идеја о Косову, у парафу који је постигнут, тај јунак више не живи. Не желим да оптужујем ову или ону власт“, рекао је Кустурица.0 КОМЕНТАРА

  1. Сви напади на Кустурицу долазе од Николића и Вучића а са ове стране Босића(који је близак са овом двојицом) због експлатације никла којој се Кустурица супроставио.x-(

  2. Ако већ нису,људи од јуче требају почети живот као да су поново уведене санкције,чекамо диктатуру.
    Нескривена срећа због одлуке Кустурице ваљда ће учинити срећним мрак кад Србију почну обилазити Томини другари.
    http://youtu.be/z_3haqqkJ-s

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *