После договора у Бриселу Европа „на два колосjека

Лидери 17 земаља које као валуту користе евро и политички прваци шест других држава постигли су данас у Бриселу оквирни договор о промјенама споразума Европске уније које уносе строже буџетске прописе, чиме је отворен пут за рјешење дужничке кризе у еврозони, али и за успостављање Европе „на два колосjека”. Напори Њемачке и Француске да увјере […]

петак, децембар 9, 2011 / 15:58

Лидери 17 земаља које као валуту користе евро и политички прваци шест других држава постигли су данас у Бриселу оквирни договор о промјенама споразума Европске уније које уносе строже буџетске прописе, чиме је отворен пут за рјешење дужничке кризе у еврозони, али и за успостављање Европе „на два колосjека”.

Напори Њемачке и Француске да увјере свих 27 земаља чланица политичко-економског блока да прихвате промијене споразума ЕУ нису дали жељене резултате, углавном зато што је Велика Британија одбила да пристане на то да се одрекне дијела овлашћења, пренио је Ројтерс.

Након маратонских преговора који су трајали ноћас, званичници 23 земље су одлучили да подрже промјене споразума које доносе строжу контролу Уније над националним буџетима, у покушају увјеравања тржишта да евро има будућност.

Договор о фискалној дисциплини се сматра кључним, првим, кораком пре него што Европска централна банка (ЕЦБ), Међународни монетарни фонд и други пристану да повећају финансијску помоћ земљама попут Италије и Шпаније, које имају велике дугове и неодрживе трошкове задуживања.

Предсједник ЕЦБ Марио Драги је похвалио постизање договора, изјавивши да то представља корак напред према строжим буџетским прописима, које је оцијенио неопходним ако 17-члана еврозона жели да изађе јача из двогодишње кризе.

„Увијек смо говорили да ћемо у пројекат укључити 17 земаља, ако већ не можемо свих 27”, казао је неименовани дипломата у бриселском сједишту ЕУ, коментаришући досадашњи ток самита.

Лидери ЕУ, на састанку који је трајао безмало 10 сати, договорили су се о увођењу аутоматских санкција за оне земље које наруше одредбе о дефициту у зони евра, изузев ако се три четвртине држава изјасне против тога, а потврђено је и ново фискално правило о уравнотеженим буџетима које ће бити унијето у националне уставе.

На самиту је, осим тога, договорено да почне да функционише Стални интервентни стабилизациони фонд (Механизам европске стабилности), у коме би било 500 милијарди евра.

Предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј потврдио је јутрос да ће договор о новим фискалним правилима укључивати 17 држава еврозоне, плус шест других земаља Европске уније, али не свих 27 држава чланица.

Споразум нису прихватиле Велика Британија и Мађарска, док су засад неодлучне Чешка и Шведска које ће о томе расправљати у националним парламентима. Премијер Шведске Фредрик Рејнфелт је, међутим, након састанка указао на то да се његова земља највјероватније неће прикључити споразуму.

„Било би веома чудно потписати уговор који нас третира као да смо земља еврозоне. То никада није био наш циљ”, рекао је Рејнфелт за АП.

Ван Ромпеј је рекао да ће државе, према овом споразуму, обезбиједити 200 милијарди евра додатних средстава за Међународни монетарни фонд.

Прва реакција тржишта на вијести из Брисела је била млака, тако да акције на европским берзама углавном стагнирају. Индекс водећих европских акција, „Стокс 50”, ослабио је за 0,1 одсто, док је вредност евра пала за исти проценат на 1,3336 долара, пренела је из Лондона агенција Ројтерс.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *