Посао који убија: Ваде сумпор за сићу

Рудари у Индонезији ризикују здравље и живот копајући токсични сумпор у унутрашњости активног вулкана, а за за то су плаћени само око 5 евра на дан.  Иако због услова у којима раде многи неће доживjети тридесете, ово је једини начин да зараде за живот. Сваког јутра пењу се на 2.000 метара надморске висине до кратера […]

субота, октобар 20, 2012 / 08:27

Рудари у Индонезији ризикују здравље и живот копајући токсични сумпор у унутрашњости активног вулкана, а за за то су плаћени само око 5 евра на дан.

 Иако због услова у којима раде многи неће доживjети тридесете, ово је једини начин да зараде за живот.

Сваког јутра пењу се на 2.000 метара надморске висине до кратера вулкана како би копали сумпор. Дневно проводе и до 12 сати окружени димом, а на само неколико метара од њих налази се језеро испуњено киселином.

Сваки радник носи корпе са стврднутим сумпором тешким и до 90 килограма. То понављају и по десет пута у току дана. Отровни ваздух и дим могу бити фатални ако се предуго удишу, али посао не смије да трпи.

Ријетко ко има маску, а већина има лице покривено само марамама. Осим отровног дима, покрај њих је и токсично језеро које има киселост од пХ 0,5 што је готово као киселина у акумулатору.

Од сумпора који не продају великим компанијама, израђују фигурице које продају туристима.0 КОМЕНТАРА

  1. Kakva sreca za nas sto nema vulkana, mada , steta za nasu vladu, vise para, vise pdv-a, a i prodavaci figurica bi morali da kupe fiskalne kase.
    A,sto se tice zastitne opreme, i kod nas je to nekad bilo, sad se spominjalo.
    I 5eura dnevnica je preslikano stanje u nasim rudnicima, na gradilistima, …
    Mi i Indonezija, ruku pod ruku.
    Firci nam je uplatio kartu do Afrike i Azije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *