Португал: Социјалисти поражени на изборима

Португалска владајућа Социјалистичка партија признала је пораз на општим изборима у тој земљи. Лидер социјалиста Жозе Сократес рекао је да прихвата одговорност за пораз и повукао се са мјеста шефа странке, јавља Би-Би-Си. Очекује се да ће побједничка Социјалдемократска партија /ПСД,/ коју води Педро Пасос Коељо, формирати већину са конзерватином Демократско социјалном партијом /ЦДС/, која […]

понедељак, јун 6, 2011 / 10:15

Португалска владајућа Социјалистичка партија признала је пораз на општим изборима у тој земљи.

Лидер социјалиста Жозе Сократес рекао је да прихвата одговорност за пораз и повукао се са мјеста шефа странке, јавља Би-Би-Си.

Очекује се да ће побједничка Социјалдемократска партија /ПСД,/ коју води Педро Пасос Коељо, формирати већину са конзерватином Демократско социјалном партијом /ЦДС/, која је освојила 12 одсто гласова.

Нова влада мора да примјени захтјеван програм штедње као услов за добијање зајма од Међународног монетарног фонда.

Према резултатима избора, ПСД је освојио између 37 и 42,5 одсто, док су социјалисти освојили између 24,2 и 30 одсто гласова.

"Ово су јасни резултати које ће Социјалистичка партија да призна. Сви резултати указују на побједу ПСД и пораз социјалиста", рекао је министар економије Жозе Вијера да Силва.

Најављујући своју оставку у Лисабону Сократес је одговорност за пораз преузео потпуно на себе.

"Одговорност је само моја и зато се повлачим. Сматрам да је потребан нови политички циклус који ће припремити одговарајућу алтернативу. Желим да дам социјалистима простор да размотре будућност и изаберу ново руководство", рекао је Сократес.

Све главне партије подржавају зајам од 78 милијарди евра, који захтјева тешке мјере штедње у вријеме посрнуле економије и дужничке кризе.

Након што је његова побједа постала сасвим извјесна Коељо је рекао да ће учинити све да Португал испуни услове за добијање зајма.

"Желим да гарантујем да Португал не жели сутра да буде терет другим земљама које су нам данас позајмиле средства које су нам потребна", рекао је он.

Он је раније признао да ће земља проћи веома тежак период у наредне двије то три године.

"Увјерен сам да ћемо остварити неопходне промјене и да ће Португал остварити нови напредак са економским растом", рекао је он.

Лидер социјалиста Жозе Сократес повукао се са мјеста премијера у марту што је изазвало пријевремене изборе након што је опозиција у парламенту одбацила четврти пакет мјера штедње његове владе за мање од годину дана.

Португал се суочава са стопом незапослености од више од 12 одсто, а очекује се пад привреде за два одсто.

Нова влада мораће да проведе далекосежне социјалне и фискалне реформе, укључујући додатне мјере штедње како би повратили "фискално здравље" земље и охрабрили раст.

Услови зајма су повећање пореза, замрзавање државних пензија и плата и смањење бенефиција за незапослене./крај/ддОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *