Порторико би да постане 51. држава САД

Грађани Порторика великом већином подржали су на референдуму приједлог за упућивање молбе америчком Конгресу да то карипско острво постане 51 држава САД, изјавили су званичници порториканске Изборне комисије, иако је на референдуму учествовало мање од четвртине уписаних бирача. Гувернер Порторика Рикардо Росело рекао је да су бирачи у тој економски слабој територији САД послали снажну […]

понедељак, јун 12, 2017 / 10:45

Грађани Порторика великом већином подржали су на референдуму приједлог за упућивање молбе америчком Конгресу да то карипско острво постане 51 држава САД, изјавили су званичници порториканске Изборне комисије, иако је на референдуму учествовало мање од четвртине уписаних бирача.

Гувернер Порторика Рикардо Росело рекао је да су бирачи у тој економски слабој територији САД послали снажну поруку америчком Конгресу, иако референдум није обавезујући.

Порторико, међутим, није на врху приоритета Вашингтона, наводи Ројтерс.

Интернет портал за необавезујући референдум показује да је на гласању учествовало само 23 одсто од 2,2 милиона бирача с правом гласа, а од њих је 97 одсто подржало идеју о 51. америчкој држави.

Присталице те опције надају се да би евентуални нови статус Порторика омогућио тој територији равноправност са 50 америчких држава, што значи и приступ савезним фондовима и право гласа за предсjедника САД.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *