Порез на имовину: Само на оно што не треба за живот

Директор Пореске управе Републике Српске Зора Видовић изјавила је Срни да нови Закон о порезу на непокретности опорезује само вишак капитала, односно капитал који је већи од потребног за живот, док је стари опорезивао укупну имовину. Она је истакла да се то се нарочито огледа у стамбеном простору за који је по старом закону порез […]

недеља, децембар 25, 2011 / 11:51

Директор Пореске управе Републике Српске Зора Видовић изјавила је Срни да нови Закон о порезу на непокретности опорезује само вишак капитала, односно капитал који је већи од потребног за живот, док је стари опорезивао укупну имовину.

Она је истакла да се то се нарочито огледа у стамбеном простору за који је по старом закону порез плаћан без обзира на број чланова домаћинства, док према новом закону породица која има просјечан стан неће плаћати тај порез.

"Носилац станарског права ослобођен је од плаћања пореза за 50 квадратних метара и за сваког члана домаћинства по 10 квадрата стамбеног простора. То значи да четворочлана, петочлана и друге вишечлане породице неће плаћати порезе на стан или кућу који по квадратури одговарају стандардима становања", навела је Видовићева.

Она је додала да ће овај порез обухватити пореске обвезнике који имају по неколико станова, кућа, пословних простора, односно оно што је по новом закону опорезиво.

Видовићева је оцијенила да је тиме учињена правда и да ће у томе сви становници Српске препознати квалите новог закона.

Нови Закон о порезу на непокретности ступиће на снагу 1. јануара 2012. године, а њиме се не опорезују, између осталог, пољопривредно земљиште и објекти за пољопривреду.

Према одредбама овог закона, пореска стопа се креће од 0,05 до 0,5 одсто и њену висину одређују локалне заједнице, јер је приход од овог вида пореза изворни приход општина/градова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *