Пореска управа пријавила Душанића

Пореска управа Републике Српске доставила је Окружном тужилаштву у Бањалуци извјештај против прњаворског бизнисмена Петра Душанића у којем га терети да је свјесно проузроковао неспособност своје „Компаније Душанић“ да плати пореске обавезе у износу од око 650.000 марака, сазнаје „Глас Српске“. Извор близак истрази казао је "Гласу Српске" да је Душанић пријављен због сумње да […]

петак, мај 31, 2013 / 09:49

Пореска управа Републике Српске доставила је Окружном тужилаштву у Бањалуци извјештај против прњаворског бизнисмена Петра Душанића у којем га терети да је свјесно проузроковао неспособност своје „Компаније Душанић“ да плати пореске обавезе у износу од око 650.000 марака, сазнаје „Глас Српске“.

Извор близак истрази казао је "Гласу Српске" да је Душанић пријављен због сумње да је починио кривично дјело неправилно издвајање средстава правних лица.

– Душанић се терети да је као директор "Компаније Душанић" из Прњавора одобрио издвајање средстава правног лица у друге сврхе, а не за плаћање пореске обавезе тог правног лица. Тиме је проузрокована неспособност правног лица за правовремено плаћање пореске обавезе у износу од 650.860 КМ – казао је исти извор.

Како би избјегао плаћање пореских обавеза, истакао је наш извор, Душанић је израдио комплетну шему преваре у склопу које је велики дио имовине свог предузећа фиктивно продао фирми која је у власништву његовог сина Славише. Петар Душанић је, наиме, продајне просторе, бензинске пумпе, канцеларије и другу имовину "Компаније Душанић" продао предузећу "Производња Душанић", чији је власник Славиша Душанић, али није извршио наплату како порезници не би имали одакле намирити дуг.

– На тај начин имовина "Компаније Душанић" прешла је на предузеће "Производња Душанић", док су порески дугови остали на "Компанији Душанић", која није у стању да их плати – казао је извор близак истрази.

"Компанија Душанић" је кровна фирма у пословном царству контроверзног прњаворског бизнисмена, а бави се широким спектром послова од трговине нафтним дериватима и грађевинским материјалом до транспорта.

Петар Душанић је у жижу интересовања јавности у Српској доспио у процесу приватизације током којег је купио велики број државних предузећа.
Био је један од најчешћих купаца државног капитала на лицитацијама, које су пратиле бројне афере, а само на тај начин постао је власник 16 предузећа.

Многа од њих завршила су у стечају или их је Душанић продао. Према подацима Бањалучке берзе, Душанић и његова "Компанија Душанић" акционари су у девет предузећа од којих су три у стечају.

Према незваничним информацијама, Пореска управа има начин да наплати порез који је Душанић утајио.

Дио пореског дуга биће намирен из преостале имовине "Компаније Душанић", а дио из компаније "Производња Душанић" као повезаног лица.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *