Пораз владајуће партије у Чешкој

Владајућа чешка Грађанска демократска странка претрпјела је убједљив пораз на гласању за регионалне скупштине и горњи дом парламента, пошто су гласачи казнили власт због мјера штедње и бројних скандала, показују вечерас објављени резултати. Грађанска демократска странка премијера Петра Нечаса добила је 12,3 одсто гласова, што је тек половина од њеног резултата са гласања 2008. године. […]

недеља, октобар 14, 2012 / 19:24

Владајућа чешка Грађанска демократска странка претрпјела је убједљив пораз на гласању за регионалне скупштине и горњи дом парламента, пошто су гласачи казнили власт због мјера штедње и бројних скандала, показују вечерас објављени резултати.

Грађанска демократска странка премијера Петра Нечаса добила је 12,3 одсто гласова, што је тек половина од њеног резултата са гласања 2008. године.

Побиједила је Социјалдемократска партија са 23,6 одсто гласова, а слиједи ултраљевичарска Комунистича партија са 20,4 одсто гласова. Пребројани су гласови са 99 одсто бирачких мјеста, пренио је Ројтерс.

Нечас је од раније суочен са осипањем парламентарне већине и побуном у сопственој странци, због чега би влада могла да падне за неколико седмица. Премијер мора да одбрани положај шефа странке на партијском конгресу у новембру.

Социјалдемократска странка, главна опозициона партија, такође је изгубила на популарности у односу на изборе прије четири године, када је добила 35,8 одсто гласова.

Највећи добитници су комунисти, насљедници бивше чехословачке тоталитарне власти, као и неколико мањих странака које сада имају више мандата у регионалним скупштинама него прије четири године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *