Поповићева: БиХ једина европска земља у овој години без пописа

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Славка Поповић изјавила је да ће БиХ бити сигурно једина европска земља у којој попис становништва неће бити обављен у овој година, те да се не зна када ће то бити учињено. Она је навела да Агенција за статистику БиХ ради на припремама колико је то могуће, с обзиром […]

петак, април 8, 2011 / 18:45

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Славка Поповић изјавила је да ће БиХ бити сигурно једина европска земља у којој попис становништва неће бити обављен у овој година, те да се не зна када ће то бити учињено.

Она је навела да Агенција за статистику БиХ ради на припремама колико је то могуће, с обзиром да још није усвојен закон о попису становништва у БиХ, нити је почела реализација два ИПА пројекта који су намијењени набавци опреме, односно припреми и организацији пописа.

"Почетком године експерти Еуростата израдили су процјену колико нам је потребно времена за припрему пописа од усвајања закона. Те процјене се подударају са нашим – од усвајања закона па до почетка пописа неопходне су припреме од девет до 12 мјесеци", додала је Поповићева.

Она је за портал "Јабихуеу" рекла да се у овој години максимално може очекивати провођење пилот-пописа, што је незаобилазно у припреми пописа.

Посебно питање је усвајање буџета, јер је за попис неопходно издвојити око 42 милиона КМ.

"То је стандардна цијена и подудара се са оном коју плаћају земље у региону – нешто мало више од пет евра по становнику", напомиње Поповићева.

Она појашњава да ће у попису бити ангажовано око 25 000 људи – методолога, инструктора, супервизора, конторолора, пописивача, чланова пописних бироа и комисија.

Камен спотицања при усвајању закона је питање да ли се у пописном упитнику требају наћи и питања о националном, вјерском и језичком опредјељењу грађана.

Комесари ЕУ Штефан Филе и Оли Рен прошле године су тражили хитно усвајање закона о попису, истичући да без пописа неће бити могуће вођење процеса приступања БиХ ЕУ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *