Поповић: Повлачим се да не би забранили НС

Предсједник Народне странке Предраг Поповић привремено се повлачи из политике и са позиције страначког лидера, чекајући одлуку Министарства унутрашњих послова о његовом захтјеву за поновни пријем у црногорско држављанство који ће ускоро поднијети. У интервјуу за ,Дан" саопштио је да је предсједнике општинских одбора обавијестио да се привремено повлачи, да не би чињеница да се […]

среда, новембар 9, 2011 / 15:30

Предсједник Народне странке Предраг Поповић привремено се повлачи из политике и са позиције страначког лидера, чекајући одлуку Министарства унутрашњих послова о његовом захтјеву за поновни пријем у црногорско држављанство који ће ускоро поднијети.

У интервјуу за ,Дан" саопштио је да је предсједнике општинских одбора обавијестио да се привремено повлачи, да не би чињеница да се он као странац налази на челу НСа послужила Уставном суду као разлог да покрене поступак забране њеног рада. Овлашћења предсједника НСа привремено је пренио на замјеника Дејана Вучићевића.

Да ли сте поднијели захтјев за поновно стицање црногорског државланства у у складу са тим, како сте најављивали, привремено напустили функцију предсједника НС?

– Прикупљам неопходна документа како бих предао захтјев и то ћу урадити чим тај дио посла завршим. Нијесам у некој великој журби за тим, али се надам да ћу краја године поднијети захтјев за стицање црногорског држављанства у складу са законом. Тај закон, по мом и тумачењу многих других који су га читали, допушта могућност да стекнем црногорско држављанство без отпуста из држављанства Србије. Руководећи се тим ставовима закона, поднијећу захтјев за пријем у црногорско држављанство и сачекати каква ће бити одлука МУПа. То је сада мој посао и разлог због којег најављујем повлачење из политике. Циљ ми је да приликом одлучивања о мом захтјеву изговор надлежних органа не буде, ако желе да ме одбију, то да се бавим политиком. Дакле, најављујем потпуно повлачење из политике до коначне одлуке надлежних органа о мом захтјеву за пријем у држављанство Црне Горе.

Да ли одлука о привременом повлачењу наговјештава у Ваш одлазак из политике, пошто сте такву могућност најављивали током прошлог мандата?

Да на последњој страначкој скупштини није било готово плебисцитарне подршке мом избору за предсједника НСа, ја бих се већ тада повукао. Овако, имам велику обавезу да истрајем до краја. Научио сам да је у животу и у политици парочито, незахвално рећи никад више. Заиста сам током свог прошлог мандата најавио одлуку о повлачењу тако би и било да се нијесу промијениле околности. Прије свега, режирано одузимање мог држављанства усред пописа. Коначна одлука о повратку у активну политику искључиво зависи од рјешења надлежних државних органа поводом мог захтјева за пријем у црногорско држављанство. Ако њихов одговор буде негативан, онда ће тиме, по сили закона, бити стављена тачка на моје бављење политиком у Црној Гори, али и огољено јасно да су иза одлуке да ми се одузме,држављанство стајали национални и политички, а не правни разлози. Биће занимљиво за истинске аналитичаре и историчаре да објасне како се историја за НС упорно понавља и зашто је увијек на мети. Нека размисле и наши бирачи како то да је амбасадор једне државе изразио задовољство што је НС коначно избачена из парламента и то захваљујући лажној анкети агенције која се доминантно финансира из фондова управо те велике силе. Зар ико мисли да је то случајно.

У међувремену се на удару МУП нашао у свештеник Велибор Џомић. Видите ли политичку везу између Вашег у његовог случаја?

– Неке ствари су толико очигледне да их не треба доказивати. Јасно је из ког центра дијела власти све ово долази. Наравно да постоји директна веза и интересантно је да су се на истом удару нашли представник цркве и предсједник најстарије српске странке у Црној Гори. Није случајно ни што све ово долази из истих центара власти. Тврдим да измјене Закона о црногорском држављанству не би биле усвојене да то питање није проблематизовано кроз мој и случај Велибора Џомића. Изненађује што мој случај није изазвао потребну реакцију када се све то дешавало. Док се год будемо понашали тако да се радујемо туђем злу, то ће нам се обијати о главу. Била је потребна заједничка акција, али је нажалост није било. Неопходпог јединства, које би бар по овим општим стварима када се ради о интересима српског народа морало да постоји, нажалост још нема.

Је ли Вас због очигледног кршења људских права, контактирао шеф из Делегације ЕУ у Црној Гори?

– Обавио сам разговоре са многим међународним адресама још у вријеме када ми је одузето држављанство. Скренуо сам пажњу на кључни проблем у вези са мојим случајем а то је да су Закон о држављанству и устав донесени након што сам примљен у држављанство Србије. Нагласио сам да ми је држављанство одузето захваљујући ретроактивним нормама у уставу и закону које иду на штету многих грађана који су у сличној ситуацији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *