Помрачење: Дио Мјесеца вечерас у Земљиној сјенци

Земљин природни сателит вечерас ће дjелимично бити прекривен њеном сjенком. Парцијално помрачење Мjесеца, како наводе у Астрономском друштву „Руђер Бошковић“, биће видљиво и на територији Србије, а помрачење ће у Београду почети у 19.46. Најбољи поглед на помрачење из Републике Српске имаће становници Требиња.

понедељак, август 7, 2017 / 12:30

Мјесец ће највише бити прекривен Земљином сјенком у 20.20, а из ње ће изаћи у 21.18 сати.

За вријеме највећег помрачења сјенка ће прекрити четвртину Мјесечевог пречника.

Дјелимично помрачење Мјесеца вечерас ће бити видиљиво и из Републике Српске, када ће Земљина сјена прекрити око четвртину Мјесечвог диска, наводе у Требињском астрономском удружењу.

Из Требиња ћемо видјети максимум помрачења приликом самог изласка Мјесеца и другу половину помрачења које завршава у 21.18 часова. Они који желе погледати ову појаву са оптичким инструментом, требају наћи дио града који има неометан поглед према истоку.

Требињско астрономско удружење једино у Српској организује посматрање ове интереснатне појаве кроз телескоп, a присутни ће још моћи погледати планете Јупитер и Сатурн. Ове године је максимални отклон Сатурнових прстенова па се они најбоље виде. Прва половина августа је перод активности метеорског потока Персеида и постоји могућност уочавања сјајних метеора на небу, наводе у ТАУ.

Цијели ток помрачења ће моћи да се посматра из Индије, највећег дијела Аустралије, Кине, Монголије, централног Сибира, Казахстана, Ирана, Мадагаскара.

ИЗВОР: РТС, Радио ТребињеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *