Пољупци уништавају споменик Оскару Вајлду

Ирски писац Оскар Вајлд једном је написао да „пољубац може уништити људски живот, али није знао да може и да нанесе штету и каменој надгробној плочи, пише британски дневник „Гардијан“. Лист наводи да обожаватељке Оскара Вајлда на његовом надгробном споменику на гробљу у Паризу, остављају необичан знак поштовања, отисак усана намазаних кармином. Према писању листа, […]

недеља, новембар 27, 2011 / 20:05

Ирски писац Оскар Вајлд једном је написао да „пољубац може уништити људски живот, али није знао да може и да нанесе штету и каменој надгробној плочи, пише британски дневник „Гардијан“.

Лист наводи да обожаватељке Оскара Вајлда на његовом надгробном споменику на гробљу у Паризу, остављају необичан знак поштовања, отисак усана намазаних кармином.

Према писању листа, овим се не нарушава само изглед споменика, већ долази и до његовог пропадања.

Вајлд је преминуо у Паризу 1900. године у 46. години и његов рестаурисан надгробни споменик биће откривен током наредне седмице.

"Гардијан" наводи да ће споменик бити заштићен од "претјераних излива њежности".

Лист истиче да су посјетиоци Вајлдовог гроба годинама љубавне поруке, али све се то промијеноло крајем деведесетих година прошлог вијека када је неко оставио траг усана на споменику.

Од тада су пољупце и нацртана срца пратили и графити са изразима љубави и што је најчудније, већину су написале жене.

Вајлдов унук Мерлин Холанд рекао је да је руж постао "озбиљн проблем" јер маст улази у камен.

"Само чишћење узроковало је дјелимична оштећења камена. Нису уродили плодом ни бројни апели јавности. Остављање пољупца на гробу Оскара Вајлда постала је незаобилазна туристичка дестинација у Паризу. Иако би некога и ухватили на дјелу, иако је предвиђена казна 9 000 евра, већина починиоца су туристи тако да су они већ код куће када случај дође до суда", рекао је он.

Он је додао да је са тхничке стране гледишта, гробница је веома близу неповратног оштећења.

Градске власти Париза понудиле су надокнаду дијела трошкова за очување споменика док је Ирска најавила да ће све платити путем канцеларије за јавне радове из Даблина, која је одговорна за споменике те земље и зграде у иностранству.

Ирци су платили чишћење и "размашћивање споменика" те стаклену преграду којом ће бити окружен како би били спријечено ново наношење штете.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *