Пољска: ЕУ да нам плати штету због проблема са Русијом

Пољска је затражила од Европске уније компензацију за губитке због ембарга који је Русија увела на увоз јабука и другог воћа и поврћа из Пољске, потврдио је данас пољски министар пољопривреде Марек Савицки. Пољска на ембарго на своје јабуке гледа као на политичку мјеру којој је Русија прибјегла да узврати на нове санкције ЕУ против […]

субота, август 2, 2014 / 11:22

Пољска је затражила од Европске уније компензацију за губитке због ембарга који је Русија увела на увоз јабука и другог воћа и поврћа из Пољске, потврдио је данас пољски министар пољопривреде Марек Савицки.

Пољска на ембарго на своје јабуке гледа као на политичку мјеру којој је Русија прибјегла да узврати на нове санкције ЕУ против ње иако су то руске власти образложиле недовољном безбједношћу пољског воћа.

Последња два мјесеца, према ријечима министра, није било ниједне замјерке.

„Послали смо јуче писмо Европској комисији у којем смо је обавијестили да је Пољска извозила на руско тржиште пољопривредне производе у вриједности од милијарду евра годишње а да је ембаргом обухваћена половина тог извоза”, казао је Савицки данас телевизији ТВН24 Бизнис и свијет.

Савицки је додао да проблем јабука за Пољску није тако страшан, зато што више извози на тржишта Њемачке и Велике Британије, а преговара и о извозу на азијска тржишта, прије свега у Јапан и Сингапур.

„Нама је блокирано велико тржиште и то не нашом вољом, већ вољом целе Европе. Уколико Европа солидарно помаже проевропске амбиције Украјине, онда је дужна да солидарно одговара и за економске губитке”, објаснио је Савицки зашто Пољска тражи од ЕУ компензацију.

Министар је упозорио да Русија сада припрема ембарго на увоз говедине и живине из Пољске, али да било који даљи ембарго Русије пољску пољопривреду неће погодити као воћаре у случају јабука.

Савицки је предложио Пољацима и лако и укусно рјешење цијелог проблема.

„Довољно је да свако поједе 4,5 килограма јабука више, умјесто банана и цитруса и проблем је ријешен”, казао је Савицки.

Пољаци су на руски ембарго реаговали кампањом популаризације домаћих јабука уз позив „Једи јабуке. Путину у инат” а интернет и друштвене мреже преплавили су последња два дана селфији са Пољацима па и њиховим кућним љубимцима како једу јабуке. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *