Полиција преузела највећу фавелу у Рију

Елитне полицијске јединице, уз подршку војних возила и хеликоптера, преузеле су данас за само неколико сати највећу фавелу – насеље сиромаха у Рио де Жанеиру, без иједног испаљеног метка. Акција у насељу Росиња била је дио полицијске кампање чији циљ је да се протјерају тешко наоружане банде из фавела којима деценијама царују трговци дрогом. Власти […]

недеља, новембар 13, 2011 / 14:29

Елитне полицијске јединице, уз подршку војних возила и хеликоптера, преузеле су данас за само неколико сати највећу фавелу – насеље сиромаха у Рио де Жанеиру, без иједног испаљеног метка.

Акција у насељу Росиња била је дио полицијске кампање чији циљ је да се протјерају тешко наоружане банде из фавела којима деценијама царују трговци дрогом.

Власти Рија су обећале да ће интензивирати акције и стабилизовати безбједност у граду прије Свјетског шампионата у фудбалу 2014. и Олимпијских игара 2016.

Сатима пошто је почела операција, у Росињи се није чуо ниједан хитац из ватреног оружја. Јединице на земљи, у пратњи новинара, крчиле су пут кроз прашњаве уличице, док су им хеликоптери у ниском лету пружали подршку из ваздуха.

Шеф полицијске операције Алберто Пињеиро Нето рекао је на конференцији за новинаре по завршетку акције да ће полицајци у Росињи остати „неодређен временски период”.

Званичници су позвали становнике фавеле да помогну органима реда у проналажењу дроге и наоружања скривеног у тој заједници.

Шеф градске полиције Рија, Марта Роха, упутила је позив „мајкама, сестрама, бакама и теткама” да сарађују у успостављању мира у фавели.

Јутрос је ухапшен и трговац дрогом, познат под именом „Игор”, рекао је за локалну телевизију један припадник полицијског тима. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *