Покраден фонд за борбу против маларије!

ЛОНДОН – Званичници који воде глобални здравствени фонд вјерују да су у посљедњих неколико година покрадени милиони долара из донација за борбу против маларије, што је знатно више него што се до сада сумњало, наводи се у повјерљивим документима које је АП добио на увид. Унутрашња истрага Глобалног фонда за борбу против сиде, туберкулозе и […]

четвртак, април 21, 2011 / 06:15

ЛОНДОН – Званичници који воде глобални здравствени фонд вјерују да су у посљедњих неколико година покрадени милиони долара из донација за борбу против маларије, што је знатно више него што се до сада сумњало, наводи се у повјерљивим документима које је АП добио на увид.

Унутрашња истрага Глобалног фонда за борбу против сиде, туберкулозе и маларије прерасла је у нови програм за сузбијање корупције, након што су у медијима објављени извјештаји о малверзацијама.

Званичници су указали на 13 земаља, углавном у Африци, у којима су нестали милиони долара намијењени борби против маларије.

Такође је уочено да се дешава крађа лијекова који се потом препродају на црном тржишту и да је ова појава све масовнија.

Документе је АП-у дао на увид званичник једне друге здравствене организације, који је желио да остане анониман.

Портпарол Глобалног фонда Џон Лиден потврдио је да ова организација сумња да су лијекови против маларије вриједни 2,5 милиона долара украдени у Тогоу, Танзанији, Сијера Леонеу, Свазиланду и Камбоџи у периоду од 2009. до 2011. године.

Он је додао да је у току истрага како би се утврдило да ли је било крађа у још неким земљама.

Од маларије сваке године оболи више од 250 милиона људи, а умре око милион. Највећи број жртава су дјеца у афричким земљама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *