Покажимо хуманост на дјелу!

У насељу Старчевица живи двоје дјеце узраста од 12 и 6 година чија је породица у јако тешкој материјалној и социјалној ситуацији. У неколико наврата се десило да је дјечак пао у несвјест у школи, јер је био гладан. Центар на социјални рад их је ставио на списак за јавну кухињу и имају један оброк […]

уторак, децембар 13, 2011 / 15:52

У насељу Старчевица живи двоје дјеце узраста од 12 и 6 година чија је породица у јако тешкој материјалној и социјалној ситуацији. У неколико наврата се десило да је дјечак пао у несвјест у школи, јер је био гладан.

Центар на социјални рад их је ставио на списак за јавну кухињу и имају један оброк дневно на тај начин обезбјеђен. Како су родитељи млађи људи, немају право на новчану помоћ центра. Али…

Отац је био заробљеник у току рата у Лори (не жели да га ико подсјећа на то нити да говори о томе) и није баш способан за рад, а мајка је обољела од карцинома дојке, која јој је ампутирана. Имена нећемо јавно помињати.

ПОЗИВАМ СВЕ МОЈЕ ПРИЈАТЕЉЕ КОЈИ ЖЕЛЕ ДА ПОМОГНУ ДА МИ СЕ ЈАВЕ НА МЕЈЛ, А ЈА ЋУ ИХ ДИРЕКТНО УПУТИТИ НА ОЦА ОВЕ ДЈЕЦЕ. МИСЛИМ ДА ЈЕ НАЈБОЉЕ ДА СЕ ДЈЕЦИ КУПЕ КОНКРЕТНЕ СТВАРИ (обућа, одјећа, брашно, уље, со, шећер, средства за хигијену, слаткиши). МИ ИЗ САВЈЕТА МЗ СТАРЧЕВИЦА ЋЕМО ИМ ОБЕЗБЈЕДИТИ НИКОЉДАНСКЕ ПАКЕТИЋЕ, А ПРЕДЛОЖИЋУ ДА ИМ ОД ДЕЦЕМБАРСКИМ НАКНАДА КУПИМО ОБУЋУ ЗА ЗИМУ, НА ЧЕМУ НЕЋЕ СТАТИ НАША ПОДРШКА ОВОЈ ДЈЕЧИЦИ.

Можда не би било лоше да овај мој пост копирате на свој зид и позовете своје пријатеље. Директно ћу све упутити на оца дјеце, тако да сте сигурни да нема никакве злоупотребе.

Хвала Вам унапријед!

[email protected]0 КОМЕНТАРА

 1. Хвала момцима с Фронтала.рс. Нисмо ни тражио неку рекламу ни помоћ за ово. Сами су ово одрадили, што ме радује.
  Имао сам ових дана на мом ФБ зиду доста коментара на чињеницу да је дјечак у школи падао у несвјест од глади. Доста људи је показало саосјећање и жељу да помогне.

  Такође, у контакту са службеницом за сарадњу с мјесним заједницама Центра за соц. рад, добио сам информације и о још једној дјевојчици из насеља:

  „Од службенице центра за социјални рад смо добили и податке од петогодишњој дјевојчици, којој је мајка умрла и која живи с баком. Дјевојчица је до смрти помагала мајци обољелој од тешке болести. Треба ли рећи да су у тешкој материјалној ситуацији? Имам број телефона њене баке и ко жели помоћи, нека се јави на мој мејл:

  [email protected]

  Сигуран сам да сви Ви имате у својој околини сличне примјере. Нажалост. Покушајте помоћи тим људима! Хвала!

 2. Туга…:(

  Све су то горки плодови бахатости егоманијакове власти, која исцрпљује овај народ и доводи га испод прага живота достојног човјека. Послао бих нешто новаца..па нек купе што им је најпрече.

 3. Pomažemo koliko možemo. Nažalost, kap vode u moru. Sve preče od prečeg, sve jadnije od jadnijeg. Ali, ako imaš samo jednu jabuku prepolovi je i daj onome ko je nema. I, večeras sam nosio neke stvari jednoj takvoj porodici.

 4. Bahaar, 13.12.2011. 18:21:38

  Поштовање!

  Дјечак има 12 година, а дјевојчица 6.

  Хвала што сте заинтересовани да помогнете! Велики поздрав!

 5. rammstein, 13.12.2011. 18:49:09

  Хвала и Вама!

  Није проблем да им пошаљете и новац уколико отац има неки текући рачун. Ако је проблем Ваша удаљеност, сигуран сам да знате аличне приче из своје околине. Суштина и јесте ширење тог неког позитивног таласа, да свако учини у својој микросредини. Да вратимо изгубљене вриједности, јер имамо довољно да нико не буде гладан.

  Поздрав и свако добро!

 6. Са задовољством Вас обавјештавам да ми се током дана јавило десетак људи спремних да помогну, као и двије медијске куће (АТВ и Независне). Власник једне пекаре је написао:

  „Pošalji mi imena djece pa ću im obezbjediti doručak za svako jutro ili popodne u školi.“

  Онда су се јавиле дјевојке из плесног студија, па Сандра В., Александар Г., Биљана Б., Сања Т. Ленка Н., Милка В. и још неки људи приватно на ФБ. Јако је лијепо сазнање да још увијек постоје ЉУДИ у овом нашем друштву, да се са мало напора може неком дјетету донијети осмијех на лице.

  Молио бих Вас све да обратите пажњу и на ову петогодишњу дјевојчицу која је остала без мајке, да је не запоставимо. Такође, једна тужна прича. Помагала је мајки све вријеме док је боловала од тешке болести.

  И ако неко жели да нам се придружи у акцији даривања никољданских пакетића дјеци из соц. угрожених и породица са 4 и више дјеце, нека нам се јави! Обезбиједили смо за сада око 70-80 пакетића, сокиће, кифлице, музику и професионалног глумца (г-дина Медојевића), који ће одиграти представу у трајању од 40 минута и подијелити пакетиће дјеци. И ова дјеца, брат и сестра, и петогодишња дјевојчица ће добити свој пакетић.

  Хвала Вам унапријед!

 7. drazen78bl, 14.12.2011. 02:12:44

  Дражене, ако имају жиро рачун, молим те постави га овдје у коментару, ако немају мислим није неки проблем да им помогнеш да отворе ж-р, па да свако ко није ту близу пошаље колико може, ово је хиљадити пут да се неком тако помаже.А треба се јбг нико не зна шта га чека и шта може дочекати.

 8. Хвале вредна иницијатива,али на овај начин јој је домет ограничен.За почетак свакако жиро рачун,а касније можда и неки фонд на нивоу општине или слично.

 9. Чуо сас се сад поново с оцем ове дјеце и он не жели да даје било какве изјаве за медије који су ме у великом броју контактирали и договорили смо се да се не помињу имена. Каже: „Мени лично не треба помоћ, ако можете само помоћи дјеци.“
  Питах га да ли је способан да ради неки посао. Каже да је он ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЗАЧ и да би права помоћ била кад бих му могао пронаћи посао. Дакле, ако неко може да га запосли као возача. До рата и заробљеништва је возио аутобусе за земље западне Европе, а послије рата камионе.

  договорио сам са службеницом у МЗ Старчевица да сви заинтересовани грађани оно што су наумили могу донијети у петак, 16.12.2011. године у просторије МЗ Старчевица, у Ђеде Кецмановића 1, у периоду од 14:00-15:30. Још једном хвала свима!

  Они који нису из Бање Луке, а желе помоћи, нека пронађу сличне дјечије судбине својоој околини и помогну. Суштина и јесте да се позитивни талас људскости шири. Сигуран сам да постоји много дјеце у сличним проблемима.

  И МОЛИМ ВАС, НЕ ЗАБОРАВИТЕ ОВУ ПЕТОГОДИШЊУ ДЈЕВОЈЧИЦУ!

 10. Fantasticna ideja.Drazene ako mozes da u njihovo ime otvoris ziro racun i postavis ga ovde na sajtu.
  Ja bih donirao nesto tim putem, ali da licno nosim u MZ nesto u samo odredjenom vremenskom periodu necu, iz razloga koje je naveo i njihov otac.Ako me razumijes, puno bi bolje bilo da im se uplate novcana sredstva pa da ih oni rasporede po svojim potrebama.Posebno da to mogu uraditi ljudi koji nisu iz Banjaluke i ne mogu im licno nista odnijeti.Pokusaj to srediti i za tu curicu od 5 godina, nemoj da se paznja posveti samo jednima, svima je nazalost potrebna ista pomoc.
  SVAKA TI CAST:)

 11. PS:Posto zivim u tvojoj blizini ako mislis da ima nekih stvari u kojima ti mogu pomoci (odvesti-dovesti nesto,pomoci u orgnizaciji necega,fizicki pomoci) javi mi ovde a ja cu te kontaktirati na tvoj mail.

 12. PS:Posto zivim u tvojoj blizini ako mislis da ima nekih stvari u kojima ti mogu pomoci (odvesti-dovesti nesto,pomoci u orgnizaciji necega,fizicki pomoci) javi mi ovde a ja cu te kontaktirati na tvoj mail.

 13. Zdravo, i ja sam se takodje registrovala iskljucivo radi ovog clanka, aktivirala sam ljude koje poznajem, i naravno zele da pomognu, kao i ja, zanima me sta je najpotrebnije djevojcici od 5 god? Naravno osim odjece, obuce.. Poslala sam mail autoru, pa se nadam skorom odgovoru da sto prije rijeci sprovedemo u djelo. Hvala unaprijed na odgovoru.

 14. Дражене, јавићу ти се ускоро мејлом око појединости за помоћ деци.

  Наравно да ћу помоћи, чиним то често и готово да нема дана, нажалост, да на моја врата не наврате људи којима је помоћ због неимаштине и болести неопходна. Помажем и помоћи ћу иако сам од недавно у пензији која не покрива ни моје трошкове режије, тако да сам и сама овисна о помоћи моје деце, али увек се има толико да се може поделити.

  Хоћу ово да кажем.
  Треба честитати овој власти РС, која својим лукавим умећем тако перфидно и сигурно социјалу пребацује на бригу грађана РС, а сама се љуља и тови решавањем наводно судбоносних „политичких и државничких“ питања у име којих пљачка, задужује и понижава свој народ, а РС доводи у економско и свако друго ропство и на сам руб опстанка енититета за који је изгинуло толико патриота.
  Зато сматрам да им треба одузети „владавину“ и уз социјалу, и остала питања треба народ да узме „у своје руке“.Како? Ваља видети!

 15. Прије неколико минута сам се чуо с оцем петогодишње дјевојчице. Он је сада запослен и у могућности је да обезбједи дјетету и храну и гардеробу.

  Каже: „Најгоре је прошло. Кад је грмило и сјевало, помоћи није било ниоткуда. Сада вјероватно има многих којима је помоћ потребнија и предлажем Вам да преусмјерите та средства онима којима је потребнија, а ја знам бар пет таквих породица.“

  Рекао сам му да су се јавили многи заинтересовани да помогну и рекао је да не треба храна ни гардероба, али да ће сутра или прекосутра отворити штедњу дјевојчици, па ако људи већ желе да помогну да јој скупља за школовање. Иначе, они су на суду за мало већи дуг за електричну енергију. Искључвали су им струју у више наврата и једино није у могућности да покрије тај дуг са каматама.

  Дакле, ЗА 2-3 ДАНА НАЈКАСНИЈЕ ЋУ ОВДЈЕ ОБЈАВИТИ БРОЈ ШТЕДНЕ КЊИЖИЦЕ, ПА КО ЖЕЛИ ДА УПЛАТИ.

  Зато Вас све упућујем да свако у својој средини посвети пажњу сличним причама. Сигуран сам да свако у својој згради, улици, селу,… познаје људе којима треба помоћи. И да не заврши то на једној акцији у којој ћемо људе затрпати храном, одјећом, обућом, средствима за хигијену, а након неколико мјесеци да буду заборављени.

  Извињавам се што сам само прослиједио сазнања из Центра за соц. рад прије претходне провјере на терену, јер је очигледно да не ажурирају податке. Подсјећам да је све почело спонтано мојим постом на фејсбук зиду.

 16. Отац дјечака и дјевојчице сутра отвара текући рачун на који ћете моћи уплатити средства, а у петак, 16.12.2011. године од 14:00 до 15:30 можете доставити оно што сте наумили у просторије МЗ Старчевица, у Улици Ђеде Кецмановића 1.

  На синоћној забави у Клубу студената Бања Лука (КСБ) за пакетиће за дјецу Старчевице из породица са списка Центра за соц. рад и локалне школе породица са 4 и више дјеце прикупљено је 324,45 КМ. Већ смо уплатили аванс у „Слаткој кући“ и најмање 80 дјеце (којој нема ко и нема чиме купити пакетић) ће добити пакетић. Све то уз представу од 40 минута уз професионалног глумца, сокиће, кифлице, музику за дјецу…

  ДАНАС СУ НАМ СЕ У ПРИКУПЉАЊУ СРЕДСТАВА ЗА ПАКЕТИЋЕ ПРИДРУЖИЛИ КАФИЋ „MAGGIO“, ПИЦЕРИЈА „INTERMEZZO“ И РЕСТОРАН „АДА“.

  И занимљива анегдота: Разговарам данас с једним господином са Старчевице који зове да помогне дјеци с радног мјеста у књижари, а госпођа која купује му даје 20 КМ да понесе за дјецу.

  Још једном, хвала свим људима. Покушајте у својој средини правити сличне ствари као ми у МЗ Старчевица. Срећан сам да позитивне ствари крећу из нашег насеља, а још више што увиђам да међу нама постоје још увијек ЉУДИ. Лијепо се дружити с таквим људима. На оне друге не треба обраћати пажњу.

 17. Дражене, свака ти част на енергији, урадио си много више од свих блогера и Милке и ГРУЈИЋА И ОСТАЛИХ ФЕНСИ ТВИТЕРАША, који мене лично не импресионирају својим континуираним причама које када их сумираш на неколико страница и читаш једну задругом, јако, јако губе смисао. Наљутићу се на тебе ако их још једном из своје претјеране културе ставиш испред себе по било којем параметру. Ти дјелујеш док они замишљено сањају како праве БОЉУ СРПСКУ.. Немој да дозволиш да се око твоје акције и акције твојих пријатеља поставе неки типови жељни сликања и доказивања да су дио нечега. Свака ти част. Дао си све податке до нас је. Колико је било раје на скупу? Ми смо на једном сличном скупу за лијечење једног дјечака скупили за 3-4 сата 1400 КМ, прије мјесец дана. Све најбоље.

 18. 12345, 14.12.2011. 22:26:15

  Поштовање! Можда најбоље да ме контактирате на профил МЗ Старчевица

  http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100002473194505

  или ако већ желите мој лични профил

  http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1084465670

  Немам ја разлога да кријем свој идентитет. Јесам мало оштрији у политичкој критици, али то управо зато што не желим овакве приче у нашем граду, нашој отаџбини. Иза сваког свог политичког става овдје написаног чврсто стојим.

  Поздрав! 😉

 19. anja banja luka, normalan1981, Banjalucanka89, jabuka, pink panter

  Хвала Вам свима! Сад очекујем да свако у свом насељу одради слично. Сад је ово медијски одрађено, па је велики одзив (биће да Фронтал чита најмање неколико хиљада људи), али може се и у једној стамбеној згради, нпр. код мене у улазу 40 станова, па ако има један соц. угрожен, ваља нас 100-ак из зграде можемо сваки мјесец помоћи.

  За сада није потребна никаква физичка помоћ, једино да повећамо овај број пакетића за дјецу из соц. угрожених и вишечланих породица. Ми имамо за сада око 1100 КМ, али морамо купити сокиће, грицкалице, платити фотографије од фотографисања са Св. Николом (да имају за успомену), онда глумца (Св. Николу) да одигра представу и за пакетиће (рекао је „колико дамо“, а планирали смо му дати стотињак КМ). Како списак од 80-ак дјеце није коначан, ако неко има вољу да донира који пакетић, нека нам јави.

  Хвала унапријед!

 20. Hvala na obavjestenju Drazene! Zalosno je sto niko, osim pojedinaca kojih je malo, ne vodi racuna o socijalnom stanju gradjana! Sva sreca pa postoji ovaj nacin da se ljudi obavijeste o stanju i situacijama u kojima se, nazalost, neki ljudi nalaze! Zivim na Starcevici vec 30 godina i nikada do sada nisam cula da je neko na ovakav nacin pokrenuo humanitarnu akciju! Svaka cast! Uvijek ucestvujem u svim humanitarnim akcijama pa tako cu i ovaj put! Obavijestila sam sve prijatelje, komsije i poznanike-vjerujem da ce i oni uraditi isto! „Ruka ruku mije!“

 21. Sani, 14.12.2011. 23:44:58

  Поздрављам Вас!

  Радимо ми многе акције на Старчевици, само немамо адекватну пратњу грађана. Од медија једини овај Симићев портал нас прати у стопу и афирмише све те позитивне помаке. У задње вријеме се интересују и други медији. Прес РС често прати неке наше активности.

  Позивам и овом приликом да нам се придружите у активностима. Ми смо пред изборе за Савјет МЗ Старчевица имали слоган „Старчевица – кућа свих нас“ хотећи баш да истакнемо да смо сви ту равноправни, да сви заједно градимо ту кућу, а као пандам оном себичном слогану „Моја кућа“.

  Данас сам имао тако пријатан разговор са оцем ове петогодишње дјевојчице из друге приче са Старчевице. Одушевио сам се.
  Прво, човјек је имао страшне проблеме, супруга тешко болесна, мало дијете, без сталног запослења, искључују им струју,… Како рече, кад је „грмило и сијевало“, није било никог да помогне. нажалост, и ми смо закаснили.
  Данас је запослен, као самохрани отац својој кћеркици може да обезбједи и храну и одјећи и све остало. Кад сам га контактирао, предложио је да се помоћ усмјери на другу дјецу и рекао да нам може преложити пет таквих породица, ако већ ови из Центра за социјални рад немају увид.
  Али понудио се и да нам помогне у свему што будемо радили у насељу. Грађевинац је. А ја још од раније имам жељу да људи са Старчевице узму у своје руке крампове, лопате, мјешалице, да се уз пиво и роштиљ и подршку од заједница етажних власника удруже и бетонирају руинирана степеништа у насељу. http://www.banjalukain.com/banja-luka/ostecen-asfalt-i-stepenista-zarasla-u-mahovinu
  Па онда да посадимо зеленило и поставимо клупе и уредимо шеталиште изнад гаража, јер будемо ли чекали милост градске управе, чекаћемо 20 година (док прође криза). Шалим се, остварили смо добру комуникацију са начелницом за финансије, г-ђом Стојнић, указали смо јој на све реалне проблеме и вршићемо јак притисак да добијемо вртић, школу и мању спортску халу у 2012. , предизборној години. Јер г-дин Предсједник је након наше изненађујуће побједе на изборима за Савјет МЗ чврсто обећао ( http://www.glassrpske.com/vijest/10/banjaluka/56335/lat/Prioriteti-novi-vrtici-i-skola-na-Starcevici.html ), а ми сада тражимо да град финансира рјешавање имовинско-правних односа, г-дин Предједник РС вртић, Министарство просвјете изградњу нове школе и Министарство спорта и омладине изградњу мини-дворане. Како се од свих МЗ-а у граду највише боримо и најконкретнији смо, ми смо то и заслужили. И што је још битно, увјерили су се у контакту с нама да ми нисмо јужноамерички превратници нити неки дивљаци, како су нас неки били описали, већ нормални, прогресивни, млади људи.

  Стога, сви са Старчевице нека нам се придруже. Са Старчевице крећу неких позиитивни таласи, надамо се да ће прећи и на друге.

  И да се вратимо теми, једна нумера за лаку ноћ:

  http://www.youtube.com/watch?v=GXhd_WAlKN4

 22. Slican slucaj je, na zalost bio u OS „Jovan Cvijic“ prije par godina, takodje je djecak 7. ili 8. razreda padao u nesvjest na casovima fizickog, i cesto ga je boljela glava, dok nisu ustanovili uzrok – glad. Strasno je to sta se dogadja u nasem okruzenju, i svi koji mogu,stvarno treba da pomognu. Nije to samo na Starcevici, to se dogadja svugdje. Mislim da bi trebalo na nivou grada da se oformi grupa volontera koja bi posebnu paznju posvetila ovom problemu i da se pomoc skuplja uvijek i da se onima kojima treba pomogne odmah. Najvecu paznju bi trebali da posvete nastavnici i profesori, koji su sa tom djecom svakodnevno i naravno da oni prvi primjete pothranjenu djecu.
  Zao mi je sto sam i sama nezaposlena i ne mogu da pruzim finansijsku pomoc, ali mogu da obezbijedim za tog djecaka nesto skolskog pribora, torbu, sveske, olovke i slicno, jer toga imam viska, pa molim da mi se javite na mail.
  Takodje mislim da bi trebali jedan dan da se napravi akcija i da volonteri po gradu nose kutije sa natpisom, donacija za gladnu djecu republike srpske, mozda se nasa vlast zacrveni, iako nesto sumnjam da imaju obraz.

 23. ВАЖНО!!!

  Отац дјеце је био јутрос са дјечицом у пекари „Мања“ и дјечица сваки дан у пекари „Мања“ преко пута ОШ „Бранко Радичевић“ имају право на по 3 КМ потрошње. Дјечак је на то одговорио: „Мени довољно само кифлу.“ Хвала г-дину Тривићу!

  Отац ове дјеце је радио годинама као возач аутобуса према западним земљама, Љубљани, Грчкој,… Каже да би најсрећнији био кад бисмо му пронашли посао. Радио би и као ноћни чувар, можда и неке друге послове.

  Отворио је ТЕКУЋИ РАЧУН У БАЛКАН ИНВЕСТМЕНТ БАНК. Иако сам мислио да је потребно и име уз текући рачун и добио његово одобрење да га објавим уз његов текући рачуна: „Оdobravam da se da moje ime, na moj račun“, ипак то није неопходно и то нећу учинити, већ само упишите његов датум рођења, а у банци имају податке:

  25.06.1949. дакле ЈМБГ 2506949……
  Број текућег рачуна је: 5681715000053548 Балкан инвестмент банк, па ко жели на овај начин да уплати, само напријед!

  Хвала још једном свима. Ми смо ово планирали да се солидаришу људи у оквиру наше мјесне заједнице, али захваљујући Фронтал.рс придружују нам се људи са свих страна. Има наде за ово друштво!
  😉

 24. blacky, 15.12.2011. 12:49:58

  Сјајне идеје имате. Предлажем да свако овако нешто одради у својој мјесној заједници. Нису ово једина дјеца која оскудјевају у храни, обући, одјећи. Погледајте само колико је незапослених! Нема свако „јаког“ рођака или дјецу да помогне. У нашој МЗ се највише за помоћ обраћају пензионери.
  Ова акција за дјецу је настала спонтано, так ошто смо одлучили да скупимо пакетиће и направимо забаву за дјечицу која немају од кога добити пакетић или им њихови родитељи не могу приуштити.
  Од локалне школе смо добили имена 37 дјеце до 10 година, од удружења породица са 4 и више дјеце 37 имена, од Центра за соц. рад 7 дјеце, приватно познајемо још десетак којих нема ни на једној евиденцији.

  Замисао је била да позовемо грађане Старчевице да се солидаришу, а ове тешке животне приче су дошле саме по себи.

  Зато сада свако куц-куц у своју мјесну школу, мјесну заједницу и тражите да се сними ситуација и онда позвати људе да помогну. Најосјетљивији смо на дјецу, али постоје и људи који немају никога блиског да помогне, а живе од 160 КМ мјесечно. Пардон, умиру, не живе.

  Како је ова тема јако читана, поновићу лијеп примјер из села у околини Бронзаног Мајдана, гдје је свештеник (ак осе добро сјећам зове се Миленко) окупио сељане да направе 2 куће социјално најугроженијим. Када се деси да неко из таквих породица умре, сви иду да помогну, неко да прасе, неко ракију, неко сир, дају готов новац. А не као у већини случајева да породица покојника мора да узима кредит, задужује се да би јело и пило 200,300,1000 људи, што је парадокс. Умјесто оне кафе и наранџи боље би било кад би свако донио по 10,20,50,100 КМ, јер се ради о вандредној ситуацији.

  Још једном позивам све са Старчевице да се јаве да заједно сарађујемо на свим пољима на унапређењу живота на Старчевици. Број телефона у МЗ Старчевица је 051/437-569. Све идеје, приједлози и добронамјерне критике су добродошле.

  Велики поздрав

 25. Морам рећи да се велики број људи јавио да помогну, млади људи из удружења економиста преко Милоша Г., друга група младих људи из непрофитне организације „In spe – у нади“ преко најмлађег Симићевог блогера Миле А., дивна г-ђа из Фонда за дјечију заштиту (више људски него професионално), један судија да препоручи адвоката који ће помоћи оцу дјевојчице да добије спор везан за дуг за електричну енергију, наши пријатељи из Савјета МЗ Центар 2, много појединаца из свих дијелова града, спремних да подрже активности Савјета МЗ Старчевица.

 26. Ma, Dražene sjajno si ovo odradio! Neka svako u svojoj sredini pomogne i djeci, i starima, i bolesnima. Nekome je velika pomoć i jedan hljeb. Imamo u ormarima više nego što treba, a tako i od namještaja, suđa…

 27. Патриотизам је нeзнабожачка реч, и буквално означава љубав према земљи својих отаца. Интересантно је да од свих хришћанских народа, чини ми се, једино Срби имају за патриотизам реч родољубље, која је по смислу ближа Хришћанству. Јер једна је ствар волети своју земљу, а друга волети свој род, то јест људе блиске себи по разним особинама и ознакама. Родољубље значи ограничено човекољубље оно није у пуној мери хришћанско човекољубље, али с друге стране није ни земљољубље.

  Право родољубље је школа за широко хришћанско човекољубље. Ми се морамо прво школовати да волимо ближње, да би смо доцније научили волети и даљне. Нажалост, родољубље у Европи данас више долази до негативна израза него до позитивна, тј. Више се изражава мржњом према суседним народима него љубављу према свом сопственом народу. Право родољубље не укључује ни мало мржње према суседном народу. Није највећи родољуб француски онај који највише мрзи Немце, ни јапански онај ко највише мрзи Американце. Родољубље треба ценити по величини љубави, а не по величини мржње, иначе промашава циљ и обраћа се у мрачни шовинизам, тешку болест Европљана којој се Азијати ругају.

  СВ. Вл. Николај Велимировић

 28. Од њега (Србина) је судба тражила од увек две ствари: да свој дом најбоље уреди и да помогне суседима мање даровитим да уреде свој дом. Србин је извршио оба ова задатка потпуно. Уредио је свој дом на хришћански и домаћински начин, и помогао је свима и свакоме у суседству своме да уреди свој дом. Како оно каже свети Апостол Павле: “Ако се ко не умије својим домом старати, како ће се моћи старати за Цркву Божју?“

  СВ. Вл. Николај Велимировић

 29. Користим се приликом да у име Савјета МЗ Старчевица захвалим свим добрим људима који су показали како сложно можемо помоћи онима којима је помоћ потребна кад се удружимо. Посебно хвала порталу Фронтал.рс, који је ову причу дигао на један виши ниво, јер је циљ био да се помогне у оквиру наше мјесне заједнице и наших личних пријатеља. Хвала и другим медијским кућама које су се самоиницијативно укључиле и помогле у промовисању правих вриједности.

  Данас смо просто затрпани поклонима за дјецу. Људи су цијели дан доносили одјећу, храну, средства за хигијену, слаткише, пакетиће за дјецу,…као да смо скупљали за десет породица или за дјецу са сјевера Косова. Одзив је био сјајан. Иако смо инсистирали да то не буде новац, неколико људи су донирали дјеци и значајна новчана средства.

  Када је видио колико је хране и других ствари на гомили, отац дјеце нас је замолио да дио подијелимо и другим породицама са социјалним проблемима. Један наш члан савјета је отишао по шестогодишњег дјечака коме је мајка умрла, а отац у затвору, и његову баку, али је дошла само бака. Дјечак је сада у хранитељској породици. Припремили смо солидан пакет хране и средстава за хигијену и за баку, а купићемо јој два метра дрва.

  Позвали смо и још неке социјално угрожене породице са списка наше службенице у мјесној заједници и још пет породица и двије баке које саме живе од минималне пензије су добиле не тако скромне пакете хране.

  Тако да знате да сте положили испит људскости, да су дјеца снабдјевена храном и средствима за хигијену за једно дуже вријеме, а да сте помогли и још 15-20 људи који се налазе у тешкој материјалној ситуацији.

  ЈОШ ЈЕДНОМ СВИМА ВЕЛИКО ХВАЛА! И ПОЗИВАМ ВАС ДА БУДЕТЕ УЗ НАС И ДАЉЕ, ДА СЛИЧНО ОРГАНИЗУЈЕТЕ СА СВОЈИМ ПРИЈАТЕЉИМА У СВОЈОЈ МИКРОСРЕДИНИ. СРАМОТА ЈЕ ДА ИМАМО ГЛАДНЕ ЉУДЕ У ЗЕМЉИ КОЈА МОЖЕ ДА ПРОИЗВЕДЕ ХРАНУ ЗА 10 МИЛИОНА ЉУДИ. НЕМОЈТЕ ДА СЕ ИЗНЕНАЂУЈЕТЕ ДА НЕКО НЕМА ЗА ХРАНУ. ПОГЛЕДАЈТЕ САМО КОЛИКА ЈЕ СТОПА НЕЗАПОСЛЕНОСТИ, КОЛИКА ЈЕ НАЈНИЖА ПЕНЗИЈА! МИСЛИТЕ ДА СЕ МОЖЕ ЖИВЈЕТИ МЈЕСЕЦ ДАНА ОД ТОГА?
  ПОМОЗИТЕ СВОЈИМ БЛИЖЊИМА (ПРОЧИТАЈТЕ ИЗНАД КОМЕНТАР „ЈАХАЧ“-А У КОЈЕМ ЈЕ КОПИРАО РИЈЕЧИ СВ. ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА ВЕЛИМИРОВИЋИМА) И ДАЈТЕ СВОЈ ДОПРИНОС У СТВАРАЊУ БОЉЕ И БОГАТИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

  ХВАЛА!

 30. prijedor
  moze li se doci do nekih info o porodicama iz pd kojima treba slicna pomoc…mozda i ovdje nesto mozemo uraditi. Strasno mi je kad ovako nesto cujem, a sredina je pasivna, uspavana, bojim se nepovratno…ja pd vise ne prepoznajem:-o

 31. Ne znam kako mi je ovo promaklo ali svakako mislim da nije kasno da dam svoj doprinos. Rijeko odlazim u pravcu Banja Luke ali naci cu nacin da se ukljucim u ovu akciju. Drazene svaka ti cast za ovu inicijativu, dao si nam dobru priliku da pokazemo srpstvo na djelu umjesto sto samo trabunjamo.

 32. slucajno procitah ovo, i srce mi je puno radosti dok citam sve napisano i probudjena mi je nada da kod nas zaista ima dobrih ljudi, a zelio bih za clana mravka ostaviti vlastiti mejl na koji me moze kontaktirati povodom pitanj o porodicama iz pd kojima treba pomoc

  [email protected]

 33. slucajno procitah ovo, i srce mi je puno radosti dok citam sve napisano i probudjena mi je nada da kod nas zaista ima dobrih ljudi, a zelio bih za clana mravka ostaviti vlastiti mejl na koji me moze kontaktirati povodom pitanj o porodicama iz pd kojima treba pomoc

  [email protected]

 34. Морам још неколико ствари написати овдје.

  Заокружили смо финансијску конструкцију и за никољданске пакетиће за више од 80 дјеце. Не само да су Жељо Свитлица и Фронтал.рс одиграли кључну улогу у овој причи везаној за дјецу, него су никољданске пакетиће донирали и Вама познати ликови са Фронтала: блогери Миле Аљетић и Милош Грујић и Пинк Пантер.

  Господин Тривић из „Мање“ је дјеци обезбједио дјеци сваки дан доручак, а господин Умићевић из „Беме“ ће да обезбједи зимску обућу за дјецу и њихову мајку. Дјеца једног народног посланика из наше мјесне заједнице су сама паковала 10 великих пакетића за ову дјецу. Госпођа Каћа из Фонда за дјечију заштиту нас је упутила шта да урадимо како би дјечица добила нека додатна права и помоћ. Госпође из „Искре“ ће пружити максималну помоћ мајци…
  Не можемо овдје побројати свбе те добе људе. У акцију су се укључили и они који јако добро живе и они који одвајају од својих уста да подијеле с другима.

 35. Mravka, Prijedor je u daleko težoj situaciji nego BL,Tamo su institucije, studenti… i ima života , kakvoga takvoga. U PD je veća bijeda, a o manjim mjestima i selima da i ne govorim. Oštra Luka, Novi Grad, Dubica,… pogotovo istok RS… bijeda i čemer.
  Vidi se na ulici po izmučenim i neveselim licima. U mom naselju prije rata se upisivalo i po 40 učenika u prvi razred, poslije rata po dvadesetak, ove godine p e t .
  Kome god mravka pružiš nećeš pogriješiti. I djetetu, i nezaposlenom, i penzioneru.

 36. Молим Редакцију Фронтала да нам помогне да кандидујемо Дражена за Априлску награда Града Бањалуке, која се додјељује 22.04.2011. године. Мислим да је то пут да се коначно врати вриједност наградама, да се покаже да је обичан човјек у ствари камен, који може покренути читаву планину. Награда за Дан Бањалуке је девалвирана и крајњи је рок да се она врати тамо гдје јој је и мјесто, Бањалучанима. Ако не може тако онда нека Фронтал организује награду за Дан Бањалуке и нека то буде мјесто гдје ће се добити велика награда, а не на лажним изборима заслужних у Скупштини Града. Да сам ја власт, ја бих и Фронталу РС дао награду за друштвени допринос за очување традиције, јачање српске мисли, а без ширења мржње према онима који то нису, мислим да сте ви оно што нам тако треба, прави чувари РС, а не лажни. Молим Вас размислите, Дражен је обичан човјек који има св оје проблеме, али брине о другима и даје лекције живота разним скоројевићима.

 37. Слажем се. Мислим да се јавни позив за априлске награде, којих има више врста (плакета, кључ…) расписује негдје почетком марта сваке године. Треба да пратимо!

 38. pink panter, 17.12.2011. 15:03:35
  dobra ideja ako se Drazen ne bi ljutio,ne znam ko je sve dobijao tu nagradu ali pretpostavljam o kakvim se likovima radi u zadnjih 10-20godina vjerovatno su to oni likovi ispod satora koje prijedor tako cesto opisuje i njihovi podrepasi a sa njima posten covjek ne ide ni u crkvu a kamo li da dijele istu nagradu.mozda nije ok da preko njegovih ledja „vracamo vrijednost nagradama“valjda bi trebalo biti obratno.
  Mozda su nagrade manje bitne u svemu ovome, bitnije je da se zadrzi kontiuitet i ako se moze da se ide u sirinu,u svakoj mz ima takvih i gorih slucajeva, a meni se cini da je i Banja Luka i RS teska bijeda i bolestina pa bi trebalo pogurati nesto konkretno na politickom planu jer ako ovi ostanu vlast bijede ce biti toliko da neces moci nadodavati.Posto ni se cini da je i pink panter iz BL pokusajte se nalo udruziti ti Drazen, Grmusa i jos poneko a ja sam voljan pomoci koliko mogu.

 39. Молим Вас да не претјерујете. Немојмо истицати појединце, већ се сви активно на неки начин укључимо да изградимо боље и праведније друштво.

  Нисам баш заинтересован за награду из више разлога.

  1. Потпуно је нормално да човјек, када чује да је неко дијете пало у несвијест од глади у школи, на овакав начин реагује. Слично мени, реаговао је нпр. и Жељко Свитлица, који је истог момента то копирао са мог фејсбук зида и објавио на фронтал.рс. На исти начин су реаговали и сви људи који су ми се обратили мејлом како да помогну и који су донијели храну и гардеробу. То ме радује и сви ти људи су заслужили такву награду. Ја сам одавно од мојих познаника који предају по средњим школама чуо да нека дјеца слушају наставу празног стомака. Посјетите први павиљон Студентског центра у Бањој Луци око 13:30 или око 17:30, па ћете видјети ред од стотињак метара, што није никад био случај. Разлог је један: један оброк у студентској мензи кошта мање од 1 КМ, али толико је коштао и раније, а реда никад није било. У читаоницама истог павиљона уче по 8-9 сати дневно људи полупразног стомака. Скоро сам питао једног Ањиног симпатизера, апсолвента на Правном факултету, и рече ми да има студената да ходају гладни, да се задужују код колега по 100 КМ, па враћају по 10-20 КМ, да их има да од куће донесу само јаја, па доручак јаје, ручак јаје, вечере и нема…

  2. Ја јесам човјек са идејама, највећи број иницијатива јесу моје (што би се рекло идеолог), али ово није била моја акција. Настала је спонтано, али у њој су учествовали сви чланови Савјета МЗ Старчевица. Игром случаја сам ја контактирао са Центром за соц. рад и школом, па сам имао ове податке. И одреаговао сам људски. Да смо нормално друштво то не би било никакво чудо и нико не би требао говорити „свака Вам част“. А не волим јаке појединце, већ мислим да се створи јак тим. Имали смо ми сјајне фудбалере – појединце, носиоце игре у највећим европским клубовима, али никад нисмо имали ТИМ, већ себичне „дигнуте“ људе и никад ништа нисмо направили. С друге стране, прије годину двије Ивковић је са просјечним кошаркашима умало освојио сребро у Турској на свјетском првенству. Нама треба јак тим.

  3. За награду ме предлаже човјек који ме јако добро познаје лично и мало ми је дегутантно то и јако ме подсјећа на ове јаранске додјеле ордења, које нас прате још из времена комунизма, ако га је икад овдје и било. Једино признајем ордење стрица Алберта.

  4. Награде су у овом друштву обезвријеђене и обесмишљене, јер су дијењене јарански, буразерски, људима блиским властима, који су често водили наводно успјешна предузећа која су добијала све послове од власти и која данас кад је „пресушила чесма“ више не могу да опстану. Већ гледамо гашења неких.
  Мој прадјед је био на Солунском фронту, истакао се у 1. свјетском рату и носилац је Карађорђеве звијезде првог реда. Зар неке тајкуне блиске власти да стављамо у исти контекст са неким ко је био спреман дати живот за свој народ?
  Можда боље на ову тему да прочитамо овај текст и све ће нам бити јасно.

  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=5&idnovost=12805

  Стога, удружимо се на враћању система вриједности, јер нормалан, здрав човјек има развијену скалу емоција од значаја за развој моралности: саосјећање, емпатија, алтруизам, грижу савјести,…, посједује позитивне моралне принципе: правду, једнакоправност, толеранцију, уважавање потреба других људи,…, док су ЕГОИЗАМ, ЕГОЦЕНТРИЗАМ, КОРИСТОЉУБЉЕ, НЕГИРАЊЕ ПОТРЕБА ДРУГОГ, ЛАЖ И ПРЕВАРА У СЛУЖБИ СОПСТВЕНИХ ПОТРЕБА,…карактеристике поремећеног моралног расуђивања.

  Велики поздрав и хвала!

 40. Поздрав свима

  Дражен ме “прозива“ па је ред да се јавим:) Шалу на страну, нама на Фронталу је драго што је акција успјела, а то нам је рапортирао и Миле Аљетић.

  Управо Дражен је лијепо објаснио горе изнад да би свако нормалан реаговао као и ми када смо објавили љегов апел, у жељи да то види што више људи и ту нема неких наших специјалних заслуга. Касније су то урадили скоро сви медији, што доказује да су друштвене мреже итекако корисне за овакве хуманитарне акције. Такође, дијелим његово мишљење да сад не треба да буде некавог ликовања и тапшања, већ да свако покуша у својој средини да помогне.

  Проблем код оваквих акција је што су оне “ад-хок“, а “обични људи“ немају капацитета и времена да организују некакав систем сталне помоћи онима којима је потребна, мада ево видимо, то мијењају на Старчевици, а и Рекреативо из Чесме не допушта да прође много времена између њихових хуманитарних акција.

 41. Jako mi je drago da je akcija uspjela! Trenutno sam u Italiji, prije par dana sam bio u Grckoj, i mogu vamreci da je sve vise ovih slucajeva i u Italiji i u Grckoj! Dusa me boli kad vidim da su u ovoj krizi bogati postali jos bogatiji, a siromasni jos siromasniji!

  Izvinjavam se sto cu se udaljiti od teme,ali ovdje se osjeti kako nesto smrdi u vazduhu (mozda je u pitanju moj neki osjecaj), prije par dana prijatelj mi rece da su svi bogatuni povukli svoj novac iz zemlje (Grcka) i odnijeli ga ya Svajcarsku, izgleda da se sprema novi svjetski rat.

 42. To mi je rekao jedan prije dvije-tri godine moj stari prijatelj ruski akademik kada sam bio u Rusiji. Igrajući šah pričao mi je stvari o kojima sada ozbiljnije razmišljam plašeći se da je bio u pravu.Mnogo toga što je rekao uveliko se poklopilo , ili se poklapa.

 43. Будиша, враћај се кући, моментално! 😀

  Г. Пантеру, јесте видјели како Дражен навија да и сљедеће године априлску награду добије неко ко није заслужио, као по обичају?

  Добро, можда смо претјерали, АЛИ мислим да онда немамо право да критикујемо додјелу награда јер и не желимо да их нормални људи добију, тражимо разлоге, згражавамо се над тим, у суштини нијемо посматрамо… па се као бунимо, на крају, што је неко нешто добио. Невезано за ову ситуацију, већ иначе. Ми смо им дозволли да се одликују међусобно, додјељују признања и сл.

 44. drazen
  Да смо нормално друштво то не би било никакво чудо и нико не би требао говорити „свака Вам част“.
  Da smo normalno drustvo ne bismo ni bili na ovom dnu. U pd nije nista normalno, tako da je „normalan“ ustvari cudan. Ono sto me jos vise ljuti od sveopste bijede, jeste razmisljanje ljudi, jer grad cine ljudi, zar ne? Normalno je dakle, da „gledas svoja posla“ i ne talas. A posao ti je blejanje i mlacenje prazne slame.

  prijedor
  Znam kako je i koja je razlika, skoro svaki dan sam na relaciji BL-PD. Cini mi se da se u B.Luci ljudi vise smiju. Postoji bar malo siri pogled na stvari. I zato sam ljuta sto su ljudi u PD postali takvi, a mozda i ja grijesim ili o tome nisam razmisljala ranije.

  davor

  Bilo bi dobro nekako doci do tih podataka, svi mozemo uciniti nesto, samo ako hocemo.

 45. Свитлица, Приједор

  Хвала и велики поздрав!

  buddha, 17.12.2011. 21:49:09

  Хвала! Је л’ Ти то превозиш илегалне имигранте, Шиптаре, из Грчке у Италију? На броду си?

  Мене је прије неколико дана у друштву неколико доктора један трговац с пијаце покушао прогласити тешким депресивцем, који само види црно, зато што сам му рекао да живимо у предвечерје новог рата већих размјера. Али нема он довољно знања да би сконтао на основу чега му то говорим. А што је жалосније, ни ови доктори, моји пријатељи, нису баш чули да је велика економска криза од 1929. до 1933. претходила великом рату, да је рат за многе бизнис. Било ми је непријатно, јер је имао за циљ да ме омаловажи, ничим изазван.
  Могућност рата свјетских размјера ме не забрињава толико, јер смо прошли кроз грозне ствари у протеклих 20 година. Наравно да сам против било какве примјене силе. Али случај са Србијом, Ираком и Либијом нам јасно указује да је моћно оружје у рукама будала и све је могуће. Много је паралела са неким ситуацијама од раније. Један високи официр ми скоро рече да је циљ ових окупатора са запада Сибир.
  И поред свега, не напушта ме нада да ће бити боље, а то је најважније. Само сам реалан, а нисам песимиста који само види пропаст.

 46. anja banja luka, 18.12.2011. 12:50:38

  Нису проблем ни они који дијеле награде нити они који их примају, колико је проблем поремећен систем вриједности, а за то смо одговорни сви.

  Кад се врати систем вриједности, онда ће и награде имати смисла.

 47. drazen78bl, 18.12.2011. 22:55:06 [22895]

  „Је л’ Ти то превозиш илегалне имигранте, Шиптаре, из Грчке у Италију? На броду си?“

  Нисам више, јутрос сам се кући вратио. Иначе, да, од 19 до 24 године превозио сам и радио са најгором могућим људским шљамом (Курди, Турци, Албанци, Иранци…).

  Ишао сам тражити посла доле, међутим компанија за коју сам радио сведена је на два брода, тако да једино што сам успио ушићарити је 200евра зато што сам помогао тој компанији да им брод прође контролу од стране италијанске лучке капетаније, провозати се авионима од Београда до Атине (Олимпик Ервејз),Рајанејром од Барија до Венеције… Ужано је лоше, грчки бродари су пропали,па тако и мој кум, све је сведено на минимум минимума (један човјек ради три посла за 1000евра). Оно што је сад на сцени је повратак турске империје уз албанску асистенцију. Све бродске линије су преузели Турци и Албанци, а грчки бродари махом бродове одвозе на сјецакње у Индију, а паре добијене од исјецканих бродова односе у Швајцарску.

  Исти је сценарио код нас који је био и код њих, нпр. у једној грчкој болници имали су запослена 32 човјека на одржавању зелених површина, цака у том да та болница око своје зграде нема ниједну зелену површину. Звучи вам познато?

  ХОРОР, страва и ужас! Не можете замислити колико је лоше стање, обично у Европи се десе ствари три до пет година прије него што дођу до нас.

  Најискреније молим, преклињем људе из власти и опозиције да оставе препуцавања са стране, и да заједно пронађу излаз из ове вјештачке кризе, оно што морају урадити:

  – смањити администрацију и плате запослених у администрацији
  – уложити паре у нове хидроцентрале
  – максимално стимулисати ПОЉОПРИВРЕДУ и грађевину

  то је оно што ми можемо урадити и то нам је једини излаз из ове ситуације, иначе, потонућемо како се и не надамо ако овако наставе се понашати наши политичари.

 48. Исправка:

  Ишао сам тражити посла доле, међутим компанија за коју сам радио сведена је на два брода, тако да једино што сам успио ушићарити је 200евра (170 за карте и 30 зараде)*

 49. О овом сам писао прије двадесетак дана, иако моји познаници ми се подсмијавају на улици и мисле да сам шизно:

  „Očaj! Finansijska kriza je toliko osiromašila brojne porodice u Grčkoj da su one rešile da se odreknu najdragocenijeg od svega – svoje dece! Pre nekoliko nedelja, učiteljica u jednom atinskom vrtiću je kod jednog deteta našla šokantnu poruku:

  „Neću doći da pokupim Anu posle posla, jer nemam dovoljno novca da se staram o njoj. Molim vas, dobro se starajte o njoj. Izvinite. Njena majka.“
  Samo tokom poslednja dva meseca, otac Antonije, mladi sveštenik Grčke pravoslavne crkve koji vodi omladinski centar u siromašnom delu Atine, pronašao je četvoro dece na pragu centra, među kojima i bebu staru svega nekoliko dana. Jednoj humanitarnoj organizaciji se za pomoć obratio par čiji blizanci su bili lečeni u bolnici zbog neuhranjenosti, jer majka nema mleka da ih doji, a nemaju ni novca da im kupuju hranu. Ovakve priče su postale svakodnevica u zemlji koja je na ivici bankrota. Do sada su Grci ovakve priče slušali samo iz zemalja trećeg sveta. Dvogodišnja Nataša je jedno od dece koje odgaja otac Antonije. Nju je majka u centar za mlade donela pre nekoliko nedelja:
  „Ona je došla i rekla da je nezaposlena i da nema gde da živi. Pre nego što smo joj i ponudili pomoć, nestala je i ostavila Natašu kod nas. Tokom prošle godine, na stotine roditelja je kontaktiralo s nama jer žele da ostave svoju decu kod nas. Oni nam veruju. Svi kažu da nemaju novca za hranu ili da nemaju gde da žive. I ranije je bilo siromašnih, ali roditelji sada prvi put napuštaju svoju decu“, kaže otac Antonije.
  Marija je jedna od samohranih majki koja je morala da ostavi ćerku Anastasiju (8), jer je više od godinu dana bez posla:
  „Svako veče plačem. Ali šta mogu. Srce me boli, ali nisam imala izbora“, rekla je Marija. Danas, Marija radi kao konobarica, zarađuje 20 evra na dan. Jednom mesečno viđa ćerku i nada se da će kriza brzo proći da bi je odvela kući. O Anastasiji i drugoj napuštenoj deci brine humanitarna organizacija ‚SOS dečje selo‘“.

  Sve više samoubistava
  Usled krize i siromaštva, u Grčkoj je došlo i do epidemije samoubistava. Prema podacima Ministarstva zdravlja, broj samoubistava se povećao za 40 odsto između januara i maja 2011. Grčka je pre krize imala jednu od najnižih stopa samoubistava u Evropi od 2,8 na 100.000 stanovnika. Porast samoubistava je zabeležen uprkos tome što Crkva odbija da sahrani samoubice u skladu s običajima. Nezaposlenost je oko 20 odsto, a na hiljade mladih je sreću potražilo u emigraciji.“

  http://www.alo.rs/vesti/45189/Grci_napustaju_decu_zbog_krize

  поновићу се још једном:

  „Најискреније молим, преклињем људе из власти и опозиције да оставе препуцавања са стране, и да заједно пронађу излаз из ове вјештачке кризе, оно што морају урадити:

  – смањити администрацију и плате запослених у администрацији
  – уложити паре у нове хидроцентрале
  – максимално стимулисати ПОЉОПРИВРЕДУ и грађевину „

 50. Кад је већ Буда отворио ову страницу да Вам прикажем како је Старчевица 9.1.2012. славила рођендан Републике Српске:

  http://imageshack.us/g/404/38043925417978258351280.jpg/

  или појединачно веће фотографије:

  http://imageshack.us/photo/my-images/404/38043925417978258351280.jpg/

  http://imageshack.us/photo/my-images/84/38373325417990658661280.jpg/

  http://imageshack.us/photo/my-images/716/38416125417997458831280.jpg/

  http://imageshack.us/photo/my-images/805/40575625418005459031280.jpg/

  http://imageshack.us/photo/my-images/39/40789625417971058171280.jpg/

  Да помогнем мало, на транспаренту преко цијеле пасареле код зграде МУП-а РС на Старчевици пише:

  НИЈЕ ОВО НАСТАЛО ОНАКО, НИЈЕ ОВО ИЗМИШЉЕНА СЛИКА, ТУ МОЈ НАРОД ВИЈЕКОВИМА ЖИВИ, ТО ЈЕ МОЈА СРПСКА РЕПУБЛИКА

 51. Pokusacu da u kratko objasnim u cemu je problem i radi cega sam trazio pomoc.
  Ako administratori frontala smatraju da ovo treba da se premjesti negdje neka to slobodno ucine.
  Otac sam dva sina (20 i 15 godina ) oboljela od misicne distrofije.
  Momentalno smo supruga i ja bez posla, i to ponajvise zbog povecane potrebe za njegom nasih sinova.
  Danas je tacno 30 dana otkako je stariji sin prebacen iz prijedorske bolnice na odjel intenzivne njege u klinicki centar u b.l.
  Isprva smo nekako namicali sredstva da odemo svaki dan ( zivimo u prijedoru ) ali to je vec za nas postala nemoguca misija.
  Na taj odjel inace ne pustaju posjete ali nas su stavili u odredjen povlasten polozaj da bismo olaksali njemu i a njima je manje posla.
  Vrijeme uvece provedeno gore iskoristimo da ga nahranimo ( jos uvijek preko sonde ), presvucemo pelene ( gore niko nema pidzamu ), okrenemo malo koji put, asistiramo ponekad prilikom previjanja dekubitalnih rana koje su nastale od lezanja.
  Ukratko potrebna nam je svaka moguca pomoc ( u prvom redu materijalna ) da bismo mogli svaki dan barem jednom otici i olaksati mu boravak ( kad mi odemo on je gore onda 20 i vise sati na brigu osoblja koje koliko god da se trudi ne moze da mu pomogne na onaj nacin kako mi to mozemo pa ga cesto zateknemo na rubu ocaja zbog nemoci jer sam ne moze nista ).
  Ovo je bio kratki opis onoga sa cim se nosimo i sta nam je potrebno,.
  Ako mozete pomoci licno ili da pokrenete nekoga ko moze ova porodica bi vam bila beskrajno zahvalna.
  Apelovali smo na mnoge ali jednostavno slaba vajda, i shvatio sam da ljude jako malo zanima tudja muka. Sinoc sam listao frontal i odlucio da napisem ono sto sam napisao u nadi da ce ovo neko procitati i ponuditi neko rjesenje.
  Siguran sam da negdje postoje ljudi koji zele i mogu da pomognu, a pored ovog trenutnog problema nama bi mnogo znacilo trajnije rjesenje u vidu nekog stalnog izvora prihoda za nas ( posao, koji bi nam omogucavao da se istovremeno kvalitetno brinemo o nasim sinovima ).

  1dacho

 52. 1dacho, 17.05.2012. 11:41:44

  Да ли је Ваш син један од коментатора овдје на Фронталу? Мени се раније на приватни мејл био јавио момак из Приједора с таквим здравственим проблемима. Можда не би било лоше да Ви овдје објавите број текућег рачуна, а Фронтал овај Ваш апел као вијест, па да дате Ваш мејл, јер ово читају многи новинари и могу ВАм помоћи.

  Оставите неки контакт!

  Поздрав!

 53. Moj sin nije dosad komentarisao na frontalu.
  Broj tekuceg racuna mogu da objavim, mejl sam vec objavio ( dva posta iznad ovoga ) a i broj mobilnog takodje mogu da ostavim.
  Ako bi mogao neko iz frontala da ovo objavi posebno kao vijest ja bih to sve tamo ostavio ( mislim na kontakt podatke + broj tekuceg racuna ).

  1dacho

 54. Svaka pomoc ovakvim porodicama je dabome dobrodosla, ali ovo je nazalost slika i prilika nasega drustva i njegove nebrige za ljude, pogotovo za bespomocne i bolesne. Moja rodjak u Njemackoj radi sa ovakvom djecom. Porodice imaju po 1 000 e za jedno ovako dijete, roditelji mogu da kupe pelenice, lijekove, kreme za dekubitus, posteljinu, hranu…Odakle Dachi kada nijedan roditelj ne radi?
  Frontal citaju i oni koji bi mogli dati posao jednom roditelju. Trazim od kabineta predsjednika da otvori onu kacicu prasicu iz koje je rekao da pomaze bolesnoj djeci.
  ;Jedan roditelj ostaje vjerovatno kod onoga drugog djecaka, dok drugi ide u BL u bolnicu.
  Zasto zeljeznica ili neki prevoznik ne bi bili donator vozne karte za roditelje dok se djeca lijece?
  Dacho, ostavi svoj broj mobilnog telefona na portalu da bi te mogli kontaktirati oni koji mogu da pomognu. A, i oni koji treba da pomognu.
  Nije mi poznato kako se otvara onj humanitarni broj. Ovoj porodici treba pomoc.
  Jedino trajno rjesenje je da se zaposle roditelji, sve drugo je kratkog daha.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *