Поглед споља: САД неће окончати супервизију у Брчком

Питање да ли одржати међународну супервизију у Брчком свакако ће бити једна од најконтроверзнијих тема на предстојећем састанку Управног одбора Вијећа за проведбу мира који ће се одржати у Сарајеву у понедељак и уторак, 12. и 13. децембра. Пише Курт Басенер (Савјет за политичку демократизацију) Дистрикт Брчко је прекидач у потенцијалном развоју конфликта, бар у […]

недеља, децембар 11, 2011 / 07:18

Питање да ли одржати међународну супервизију у Брчком свакако ће бити једна од најконтроверзнијих тема на предстојећем састанку Управног одбора Вијећа за проведбу мира који ће се одржати у Сарајеву у понедељак и уторак, 12. и 13. децембра.

Пише Курт Басенер (Савјет за политичку демократизацију)

Дистрикт Брчко је прекидач у потенцијалном развоју конфликта, бар у у оној мјери у којој утиче на претензије за независност Републике Српске. Без контроле над значајнијим дијелом Брчко дистрикта, Република Српска не може имати територијалну повезаност. Управо због тога ово питање није могло бити ријешено у Дејтону и зато је за његово рјешење договорена обавезујућа арбитража.

Испуњавање услова за прекид супервизије Брчко дистрикта налази се међу пет циљева у “5+2”, критеријима за затварање ОХР. То је такође и једина од пет тачака у којој у САД “једнакије од других” чланица Управног одбора Вијећа за имплементацију мира. Арбитар за Брчко је Американац – бивши правник у Стејт Департменту и члан преговарачког тима у Дејтон-у Робертс Овен. Супервизор за Брчко, као и сви његови претходници, такође је Американац – Замјеник Високог представника Родерик Мур. САД су уложиле значајну развојну помоћ, војно присуство, као и политички капитал у дистрикт Брчко. Без пристанка САД, није могуће окончати супервизију дистрикта Брчко.

Постоје бројни разлози који чине упитним намјеру и добру вољу Републике Српске да се придржава Коначне одлуке о статусу Брчког. Прије свега, изјаве Предсједника РС Милорада Додика о томе како жели да се у Устав БиХ додају одредбе за “мирно раздруживање”– како је, према медијским извјештајима, изјавио на недавном састанку у Каденабији у Италији – тешко да иду у прилог аргументима за елиминацију међународних механизама у овој стратешкој раздјелници, с обзиром да би контрола над дистриктом била неопходна за независну Републику Српску.

Народна скупштина РС је одбила легитимитет одлуке о Брчком из 1999 и није никада опозвала тај став. У једностраним напорима Републике Српске да повуче међуентитетску линију разграничења (чиме се крши Анекс 2 Дејтонског споразума) такођер се повлаче произвољне границе кроз дистрикт Брчко. С обзиром на стратешку позицију Брчког и преовладавајућу политичку несигурност – позиви за независност РС, хрватски трећи ентитет, те могуће насилне одговоре на кретања у било којем од ова два правца – тешко да је сада вријеме за смањење међународних капацитета.

У самом дистрикту, политичка корупција је раширена, “стандардни” модели БиХ политике се све више укорјењују у, до сад на то имуном, дистрикту, а грађани Брчког углавном су више наклоњени сигурности међународне супервизије, насупрот потенцијално непредвидивој ситуацији у БиХ.

Прави нове границе, да сачуваш старе

Искрена процјена чињеница у дистрикту Брчко – да и не говоримо о БиХ као цјелини, гдје се одрживост и структура државе непрестано доводе у питање на највишим нивоима власти – говори против престанка супервизије у скорије вријеме.

Али, хајде да занемаримо и чињенице на терену. Завршетак супервизије дистрикта Брчко је постао фикс-идејом већине континтенталних чланица Управног одбора Вијећа за проведбу мира (при чему је Холандија једини изузетак). Баш уочи састанка Управног одбора ПИЦ, Република Српска је објавила мапу без међуентитетске линије разграничења кроз дистрикт, као одговор на претходне приговоре на званичне мапе које су показивале територијално повезану РС. На претходном састанку, такођер подесно темпираном, ЕУ званичници су обавијестили своје колеге о новом декрету који ће промијенити законе на основу којих се праве званичне мапе Републике Српске.

На жалост, лако се може увидјети зашто су ЕУ и њене највеће континенталне чланице бациле око на супервизију дистрикта Брчко. На овом мјесту је концентрисана америчка предност у Управном одбору Вијећа за проведбу мира. Када супервизија Брчко дистрикта једном буде иза нас, отпор САД (заједно са многим другим чланицама Управног одбора ПИК) према заобилажењу преосталих “5+2” захтјева који се односе на државну и војну имовину, биће тешко одржив. А не треба сумњати да ће ова питања бити сљедећа. Већ сада, упркос очитом неуспјеху у остваривању циљева у областима фискалне стабилности и владавине права, ЕУ са своје стране ове захтјеве сматра “испуњеним”. Тешко да ће при оцјењивању било ког од преосталих критерија бити показано више интелектуалне искрености.

САД су, заједно са Великом Британијом, Турском, Јапаном, Канадом и Холандијом, већ неко вријеме у дефанзивној позицији у Управном одбору ПИК, као и у сталном повлачењу пред притиском ЕУ да се ослабе или елиминирају дејтонске извршне овласти. Рационални агрументи не дјелују код ЕУ, будући да мотиви ЕУ не леже у рационалној равни.

Ствар је у томе да Брисел доказује сам пред собом да и овдје има исту трансформативну моћ каквом се дичи (са много права) другдје у пост-социјалистичкој Европи. Босна и Херцеговина је само степеница у изградњи самопоуздања за несигурну ЕУ. Супервизија Брчко дистрикта, ОХР и ЕУФОР са извршним моћима – све су то одступања од европске догме проширења и као таква морају бити елиминирана. Какве год посљедице то имало по босанскохерцеговачку стварност. Бесмислено је упуштати се у дијалог у којем су чињенице на терену неважне за суговорника. То је дијалог у којем сте осуђени на пораз.

Америка Србе дави у брчанском коридору

Прекид супервизије у Брчком би фатално ослабио напоре САД да се одупре притиску ЕУ за измјештање или гашење ОХР. Управо због овога су Њемачка, Француска, Италија, Шпанија и ЕУ институције у Бриселу – у дослуху са Владом Српске – толико фокусиране на то да се ова одлука донесе на предстојећем састанку Управног одбора ПИЦ. Поента свега је управо у слабљењу утицаја САД, посебно у очима земаља које дијеле њихову забринутост.

Американци би попуштањем направили грешку. САД не може ништа добити прекидом супервизије. Напротив, попуштање на овом питању би било фатално за очување сигурносног извршног механизма ОХР-а који је, заједно са ЕУФОР-ом, једини бастион против пријетњи очувању територијалног интегритета државе и мира, а и једини могући одговор на њих.

Ако се не одржи супервизија за Брчко, губи се и посљедња одбрањива позиција, с обзиром на врло ниске критерије за испуњавање “5+2” циљева. Логичан курс оних држава које у Управном одбору ПИК желе водити реалну политику – а оне долазе са три различита континента – је да јасно ставе до знања да ће се супервизија за Брчко одржати све док постоје разлози за забринутост око опстанка државе . То значи осигуравање спровођења Дејтона док не буде замијењен трајном структуром, усвојеном уз подршку народа, која обезбјеђује услове за политичку одговорност. А то ће потрајати. До тада, извршни дејтонски инструменти морају бити одржани како би се спријечио насилни колапс. Не смију се постављати вјештачки рокови. Процес придруживања ЕУ не подразумијева никакве “пречице” у том погледу.

САД не смију устукнути по овом питању на састанку Управног одбора Вијећа за проведбу мира. То би ослабило њихову позицију у односу на ЕУ у питањима везаним како за БиХ, тако и за регион. САД се могу поуздати у подршку Британије, Турске, Јапана, Канаде и Холандије, али само ако остану чврсте у својој одлуци. А сада није вријеме за неодлучност.0 КОМЕНТАРА

 1. Аналитичан текст.Вриједи га прочитати .Просто је јасно да се играњем по туђим нотама стиже до неповратног пораза. Не можеш звијер умилити ако јој даш једно дјете или себе , доћиће по друго.Мораш се борити свим што имаш и можеш употребити,храброст, мудрост , савезнике, одуговлачење, рестројавањ, давањем до знања да нећеш устукнути, дипломатијом.Само не попуштањем, самосакаћењем и снисходљивошћу.Не гаси се ватра бензином.

 2. nenad stevandić, 11.12.2011. 10:25:05

  “Не можеш звијер умилити ако јој даш једно дјете или себе“
  “Мораш се борити свим што имаш и можеш употребити,храброст, мудрост , савезнике, одуговлачење, рестројавањ, давањем до знања да нећеш устукнути, дипломатијом.“

  Није мудрост Америку звати звијер. Није ни храбро, али есдесовци мисле да јесте. Позната је њихова храброст и курчење у бомбардовању Лондона и Рима.
  Није мудро ни одуговлачити. А најмање је такво политичарење дипломатија.
  Које беспуће повијесне безидејности!

  Елем, само да подсјетим пучанство да РС није једина држава која има дисконтинуит.

  САД (Аљаска) би вјероватно требале напасти Канаду да се споји територија.

  Русија (Калињинград) би требала напасти Литванију да се територијално споји.

  Хрватска (Конавље) би требала напасти ФБиХ због Неума.

  Ако есдес мисли од овога правити политички капитал и на овоме рушити Додика, онда је вријеме да неколицина есдесових залудника на Фронталу парафразира ОТ-ија и каже:“Лаку ноћ опозиционо дјеловање. Додик форевер.“

 3. Симо, прича ти је глупа. Брчко је било у РС, и онда смо га дали у неки трећи фазон. Брчко је 4. град по броју срба у БиХ. Нема разлога да Српска уопште буде без Брчког. Проблем друге природе је зашто се уопште признавати неке одлуке. Јасно се види да они не мисле изаћи из њега док нам не узму све. Проблем је што се од почетка дистрикта није свака реченица поињала са Дитрикт треба укинути

 4. Аљаска, Калињинград, Конавле(Дубровник) су везане територијалним а неке и међународним водама са матичним земљама. Ријека Сава то не може да обезбједи за РС, јер је гранична ријека и припада ПГС-у.

 5. „попуштање на овом питању би било фатално за очување сигурносног извршног механизма ОХР-а који је, заједно са ЕУФОР-ом, једини бастион против пријетњи очувању територијалног интегритета државе и мира“ pa za odrzavanje protektorata to je dobar plan.samo pitam se kako oni misle odrzati „sigurnost“u zemlji sa 7.000vojnika.ako znamo da svaka kuca ima oruzje ostalo od rata,ako dodje do sranja mogu komotno da kupe prnje i bjeze odavde inace se nece dobro provesti.samo svaki iole inteligentni covjek zna da niko u ovoj zemlji vise nece uzimati oruzje u ruke,jednostavno se ne isplati.tako da mi je ta prica o nekakvom mogucem sukobu jednostavno presmjesna..

 6. „попуштање на овом питању би било фатално за очување сигурносног извршног механизма ОХР-а који је, заједно са ЕУФОР-ом, једини бастион против пријетњи очувању територијалног интегритета државе и мира“ pa za odrzavanje protektorata to je dobar plan.samo pitam se kako oni misle odrzati „sigurnost“u zemlji sa 7.000vojnika.ako znamo da svaka kuca ima oruzje ostalo od rata,ako dodje do sranja mogu komotno da kupe prnje i bjeze odavde inace se nece dobro provesti.samo svaki iole inteligentni covjek zna da niko u ovoj zemlji vise nece uzimati oruzje u ruke,jednostavno se ne isplati.tako da mi je ta prica o nekakvom mogucem sukobu jednostavno presmjesna..

 7. Opet orozovi kukuriču.
  Dodika će da ruše oni koji su ga dovezli na tenkovoma i u helikopteru sa Franjom Majdančićem. Naravno, kada odradi sve zadatke koje su mu dali. Većinu ih je uradio za peticu:
  uništio RS u svakom pogledu- ekonomskom, demografskom , kulturnom, moralnom…. I, Brčko je odradio za peticu. Zadužio nas u njihovim bankama da će im i naši praunuci, ako ih bude bilo, plaćati kamate i vraćati kredite.
  Rasprodao naša bogatstva….
  Ostalo je još formiranje trećeg entiteta, naravno na našoj teritoriji, i priznavanje Kosova.
  Živi bili pa vidjeli. Dabogda se ja prevario.Imajući u vidu da je on njihov dobar i poslušan đak ne sumnjam, da će i ove zadatke dobro i na vrijeme da odradi..
  A, onda se ti možeš da nadaš da će ti njegove gazde dati neku visoku funkciju..

 8. Лично мислим да продужетак супервизије само одговара Републици Српској и да присутво наших америчких пријатеља гарантовано осигурава за Републику Српску повољно рјешење када дође дан за раздруживање.
  Није испуњен нити један услов (осим повратка становништва) због кога су Бошњаци тражили арбитражу сасвим је јасно да њихови очајнички вапаји за продужетком супервизије имају само један циљ што дужу пљачку овога града.
  Тражили су ЛУКУ а она је претворена мочвару корупције.
  Тражили су мост на Сави а Европска Унија је направила прелаз у Шамцу по стандардима ЕУ јер брчански служио само за шверц кафе,цигарета и нафте.
  Супервизија је потребна да би фактура која ће бити испостављена Бошњацима завршетком супервизије као доказ да се живот не може зауставити и да се лудилу у овом граду мора рећи доста.
  Овај град је талац криминала и само нам Америка може помоћи.

 9. Када смо јасно, и у блиској прошлости, говорили НЕ, без обзира на пријетње и ризике… излазили смо као побједници. Када нисмо прихватили онај „мировни план“… пријетили су бомбардовањима, Слободан је пријетио затварањем границе, али смо остали при свом ставу. Тако је требало и код Брчког. Знам ја каква је одлука, али ОДУГОВЛАЧЕЊЕ, прича да хоћемо-како нећемо прихватити, одупирати се свим средствима уграђивању одлуке у Устав је било рјешење… Нажалост, ситни интереси, жеља да се некима виде леђа (Грегоријан)… су нас скупо коштали. Умјесто да се бавимо овом причом и гледамо како да Брчко у потпуности ставимо под контролу, помогнемо народ, покупујемо што може да се купи… ми прекидамо линију, а истовремено причамо по скуповима, сјелима и прелима о независности. Ово је заиста срамна одлука и потпуно је невјеоватно да данима изостаје реакција. Објашњење Владе и предсједника је биједно. Зашто им је било потребно да прекидате линију, да уграђујете арбитражну одлуку у Устав??? Ако је све јасно, зашто им је требала ваша сагласност??? Зато господо што све није било јасно. Иста ситуација као код понашања Србије око Космета. Под паролом „изгубили смо КиМ“… чине се различити уступци. Ако је КиМ независна држава чему инсистирање да Србија призна? Кратковид смо народ, немамо стратегију, међусобно смо посвађани… Сасвим је, на основу тога, јасно зашто смо ту гдје јесмо!

 10. Ако је тако ко што каже Млађан, ја му вјерујем. Односно јесте тако, само је питање коме ће се испоставити фактура и како се плаћа. Додуше, не вјерујем да су нам американци пријатељи, и шта је битније од популције. Уствари, не знам да ли се и у чему слажем са МДинкићем

 11. ćaomanu, 11.12.2011. 11:16:36 [22084]

  “Симо, прича ти је глупа. Брчко је било у РС, и онда смо га дали у неки трећи фазон.“

  Брчко је остало отворено питање у Дејтону и није тачно да је припало РС. Узето је у обзир затечено стање до коначног рјешења. Брчко припада и РС, колико и ФБиХ и не мислим да смо лоше прошли.

  “Аљаска, Калињинград, Конавле(Дубровник) су везане територијалним а неке и међународним водама са матичним земљама. “

  И РС је везана дистрихтом који је и њен. Према томе, да би се прешло из једног у други дио РС не пролази се ни кроз другу државу ни кроз други ентитет и самим тим је закључак да је РС територијално у континуитету.

  Понављам, ако ова биједа од опозиције буде гуслала о овоме, Миле ће владати докле хоће.

 12. „И РС је везана дистрихтом који је и њен.“

  Не и не, није више власништво РС као што је раније постојало нешто као кондоминијум , сада је дистрихт власништво БиХ исто као и ентитети, практично то је тај фамозни трећи ентитет. Као што се зна да БиХ(до сада само међународна граница) не може бити власништво РС, тако и територија дистрихта која постаје прва и једина територија само и саме БиХ не може припадати више РС. У Дејтону није постојала клаузула којом би ми предали Брчко било коме, додик је лош тумач Дејтона.

 13. Neće on da vlada dokle hoće, već dokle hoće oni koji su ga dovezli na tenku i u helikopteru sa Franjom Majdančićem. A, onda će sa njim što su oduvijek radili sa takvima. I on to dobro zna, ali to je odabrao. I, pokajao se, No kasno se j…..kajati. Dolazi đavo po svoje.

 14. U Nemačkoj, prvo su došli po komuniste – ja se nisam usprotivio, jer nisam bio komunista. Onda dođoše po Jevreje – ja se nisam bunio, jer nisam bio Jevrej. Onda su došli po unioniste – ja nisam protestovao, jer nisam bio unionist. Onda su došli po Katolike – ja se nisam protivio, jer sam bio Protestant. Kad su došli po mene, više nije ostao niko ko bi mogao da se usprotivi… Martin Niemoeller

  http://youtu.be/0PLYTn2tDtE

 15. Змаје, мојне се ба сикират*, Харе је потписао, амандман постао уставни, тракториста вас је прејеб* ко бизантинце, и сад, капак, шути и привикавај се на факат да је граница РС негдје око Фис-а, имате Маочу, Брку, имате и елитно насеље Прутаче, љепота Божја.

 16. Змаје, Дражин споменик је помјерен, и стоји недалеко од ТУШ-а, правиће се споменик и на Казанима……и још колико хоћеш, али то не мијења чињеницу да је граница код ФИС-а.Данас сам пар пута прошао поред споменика припадницима ХВО-а, за твоју информацију, завршен је, а онај ваш нешто касни, препознатљив је по мобилној ћанифи преко пута станице милиције.

 17. Sto se tice Kazana i treba da se pravi spomenik. A tu granicu kod Fis-a okaci macku na rep. 2000 godine Bosnjaka je bilo nekoliko stotina u samom gradu Brckom, a danas ih je desetak hiljada. Tu vise nikad nece biti RS svidjalo se to nekom ili ne.

 18. Ааааа, хајвана, што би рекао магистар Веља Илић, не можеш против чињеница, имаш болан и у Дрвару, бившем Титовом, око 90 посто Срба и данас, али је чињеница да је Дрвар сад древни град хрватских краљева…..Не бој се ништа, мирно спавај, Харе је потписао, за свију вас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *