Подршка прогнаним Србима из Хрватске

Представници 100 избјегличких удружења и завичајних клубова предаће сутра предсједнику Владе Србије Мирку Цветковићу копију 45 000 потписа подршке Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске који су прикупљени у првом кругу. Цветковићу ће сутра у 11.00 часова бити уручен и приједлог резолуције о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске и грађана […]

четвртак, април 28, 2011 / 18:07

Представници 100 избјегличких удружења и завичајних клубова предаће сутра предсједнику Владе Србије Мирку Цветковићу копију 45 000 потписа подршке Петицији избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске који су прикупљени у првом кругу.

Цветковићу ће сутра у 11.00 часова бити уручен и приједлог резолуције о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске и грађана који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Хрватској, заједно са молбом за подршку.

Приједлог резолуције предат је предсједници Скупштине Србије Славици Ђукић Дејановић и шефовима свих посланичких група крајем фебруара ове године. У другом кругу је, до сада, прикупљено 15 000 потписа.

"У молби за подршку тражимо да Влада Србије прихвати Приједлог резолуције о поштовању људских права избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске и грађана који су оштећени у својим имовинским и другим правима у Хрватској и упути га Народној скупштини Србије на усвајање", изјавио је Срни предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта.

Након тога, наводи Линта, предсједница Скупштине Србије сазвала би ванредну сједницу на којој би се водила расправа о Приједлогу резолуције.

"Сматрамо да би резолуцију требало да подрже све посланичке групе у Скупштини Србије, јер је ријеч о више од 500 000 грађана /избјегла и прогнана лица, грађани који су радили у Хрватској прије рата, грађани поријеклом из Хрватске или Србије, а имају имовинске и друге интересе/ који су у већој или мањој мери оштећени у својим људским правима у Хрватској", истакао је Линта.

Према његовим ријечима, пресуда Хашког трибунала хрватским генералима за удружени злочиначки подухват с циљем етничког чишћења Срба је додатни аргумент да је ријеч о масовном и тешком кршењу људских права.

"Основа наше иницијативе према Влади Србије јесте Бечки споразум о сукцесији који су 2001. године потписали представници држава насталих на простору бивше Југославије. У Анексу Г под називом `Приватна имовина и стечена права` каже се да ће права на покретну и непокретну имовину коју су грађани имали на дан 31. децембра 1990. године бити призната, заштићена и враћена или ће бити извршена правична компензација у складу са стандардима и нормама међународног права", подсјетио је Линта.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *