Подриње је пројекат развоја и спајања Српске и Србије

Представништво Републике Српске у Београду иницирало је пројекат „Подриње“, који обухвата 25 општина у Србији и Српској, да би се помогло људима и да реалност границе не буде проблем у комуникацији и баријера за економску логику у привредној сарадњи, изјавио је Срни директор овог представништва Млађен Цицовић. "Граница и државни суверенитет су реалност, али је […]

уторак, октобар 2, 2012 / 08:02

Представништво Републике Српске у Београду иницирало је пројекат „Подриње“, који обухвата 25 општина у Србији и Српској, да би се помогло људима и да реалност границе не буде проблем у комуникацији и баријера за економску логику у привредној сарадњи, изјавио је Срни директор овог представништва Млађен Цицовић.

"Граница и државни суверенитет су реалност, али је реалност и живот тих људи који имају земљу и на једној и на другој страни границе", нагласио је Цицовић, додавши да је мотив да се уђе у овај пројекат да се помогне привредни развој овог краја.

Представништво Републике Српске у Србији је још 2009. године иницирало пројекат и, с тим циљем је, у два наврата упутило упитнике општинама,а на основу одговора створена је слика о њиховим потребама.

Цицовић је објаснио да су одговори потврдили да је пројекат "Подриње" резултат реалне потребе за сарадњом локалних заједница, предузећа и грађана, те навео да је крајњи циљ стимулисање инвестиција у овом региону промовисањем регионалних и евроинтеграција.

Он је навео да су општине дале и приједлог за унапређење сарадње, описале постојеће пројекте, као и приједлоге иницијатива. Он је навео да су општине одговориле на питање какву институционалну подршку очекују од влада Србије и Републике Српске да би све то било реализовано.

Према његовим ријечима, на основу исказане потребе и онога што су општине дефинисале као приоритете биће дефинисана платформска реализација пројекта "Подриње".

Цицовић је рекао да основни проблем који су сви исказали јесте инфраструктурни – путеви и жељезница, гранични прелази, а прије свега непостојање робног промета на граничним прелазима Скелани – Бајина Башта и Братунац – Љубовија.

"То су животне ствари, инфраструктурне, које намјеравамо да ријешимо овим пројектом, а конкретни економски, секторски пројекти сами ће се дефинисати на основу интереса партнера", истакао је Цицовић.

Пројекат "Подриње" требало би да буде верификован на данашњој заједничкој сједници влада Српске и Србије у Бањој Луци, чиме ће бити означен почетак његове реализације.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *