Почиње ‘евровизијска грозница’

Први такмичари предстојеће 56. Пјесме Евровизије, међу којима је и српска представница Даница Радојичић Нина, стижу данас у Дизелдорф, а прве пробе почињу већ сутра. Отварањем прес центра почеће популарно назване – "Евронедеље", односно вријеме од двије седмице уочи самих такмичења, током којих ће учесници имати пробе, држати конференције за новинаре, дружити се са фановима, […]

субота, април 30, 2011 / 09:01

Први такмичари предстојеће 56. Пјесме Евровизије, међу којима је и српска представница Даница Радојичић Нина, стижу данас у Дизелдорф, а прве пробе почињу већ сутра.

Отварањем прес центра почеће популарно назване – "Евронедеље", односно вријеме од двије седмице уочи самих такмичења, током којих ће учесници имати пробе, држати конференције за новинаре, дружити се са фановима, обилазити град и представљати своје пјесме.

Први "круг" проба од по 40 минута, почиње 1. маја, када ће се званично представити учесници првог полуфинала, међу којима и представница Србије, док други круг краћих проба креће 5. маја.

Директни финалисти, представници земаља оснивача Евросонга – Шпаније, Њемачке, Француске и Велике Британије, којима се после 13 година придружила и Италија, имаће пробе од 7. маја. После сваке пробе такмичаре очекују конференције за новинаре.

Највеће европско музичко такмичење ове године окупиће 43 учесника, што је рекордан број постигнут на 53. Евросонгу, одржаном 2008. у Београду. Полуфиналне вечери су 10. и 12. маја, а финале 14. маја.

За мјесто одржавања Евросонга изабрана је "Фортуна арена" (Есприт арена) – "дом" фудбалског клуба "Фортуна Диселдорф", чији је капацитет 54.400 мјеста на утакмицама, док ће за потребе "Песме Евровизије", због величине сцене, техничких и продукцијских елемената, њен капацитет бити смањен на 24.000 гледалаца.

Град Дизелдорф се већ мјесецима припрема за "Пјесму Евровизије", а градоначелник Дирк Елберс најавио је више од 50 музичких и различитих културних дешавања поводом Евросонга, за које је град издвојио 7,8 милиона евра.

У пратећи програм укључиће се чланови Њемачке опере, који ће заједно са Симфонијским оркестром изводити познате евровизијске песме, 7. маја биће организован концерт њемачких поп звијезди, а најављено је чак 30 журки, које су основно обиљежје "Евронедеља".

Куриозитет је да ће и цркве у Дизелдорфу дати свој допринос фестивалској атмосфери, тако што ће бити отворене током цијеле ноћи за посјетиоце, а хорови и солисти ће изводити госпел музику.

Директан пренос такмичења биће организован на чувеном солитеру "Тисен" у центру Дизелдорфа, који се може видјети готово из свих крајева града уколико то омогуће временске прилике.

На простору од 6.300 метара квадратних, биће пројектована телевизијска слика "Пјесме Евровизије 2011", а више од 30 пројектора биће употребљено како би се обезбиједио максималан квалитет преноса. Цијели доживљај биће употпуњен свјетлосним инсталацијама и 3Д ефектима. 0 КОМЕНТАРА

  1. „Директни финалисти, представници земаља оснивача Евросонга – Шпаније, Њемачке, Француске и Велике Британије, којима се после 13 година придружила и Италија, имаће пробе од 7. маја.“

    Ко још није сконтао шта значи улазак у ЕУ, на примјеру Еуросонга може да се увјери. „Велика четворка“ је повлаштена, они доносе правила, једино за њих не постоје квалификације. Неоколонијализам, неоимперијализам на сваком кораку. Само су себи забили аутогол цијепањем СССР и СФРЈ на 20 државица, па су готово увијек ови из „велике четворке“ на зачељу табеле, а побједа одлази на Исток. То их је натјерало да мијењају правила, па су Швабе успјеле некако да добију.
    Једино што је добро везано за ЕУ интеграције јесте да натјерају наше главоње да усвоје законе и стандарде достојне цивилизованог свијета. Још само кад би натјерали тужилаштва и судове да раде свој посао!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *