Почело суђење Бредли Менингу

У америчкој војној бази Форт Мид у Мариленду пред Војним судом почео је судски процес против војника Брадлија Менинга, према оптужбама да је дао више од 700.000 тајних докумената интернет страници Викиликс. Менинг се суочава са 21 тачком оптужнице, међу којима је и најтежа – пружање помоћи непријатељу. У случају да буде проглашен кривим према […]

понедељак, јун 3, 2013 / 18:00

У америчкој војној бази Форт Мид у Мариленду пред Војним судом почео је судски процес против војника Брадлија Менинга, према оптужбама да је дао више од 700.000 тајних докумената интернет страници Викиликс.

Менинг се суочава са 21 тачком оптужнице, међу којима је и најтежа – пружање помоћи непријатељу.

У случају да буде проглашен кривим према најтежој тачки оптужнице, Менинг ће се суочити са изрицањем казне доживотне робије.

Менинг је у претпретресном процесу у фебруару признао кривицу према десет лакших тачака оптужнице – да је био извор Викиликсу. Тужилаштво је одбацило његово признање кривице, истичући да ће му се судити према првобитним оптужбама.

Војни тужилац, капетан Џо Мороу је отварајући процес рекао да се ради о случају у коме је „дрскост помијешана са приступом тајним подацима”.

„Све то је много значило нашим противницима, и нашим непријатељима”, додао је тужилац.

Менинг је у фебруару признао кривицу за немар, али је рекао да се не осјећа кривим за дјела шпијунаже и одавање података непријатељу.

Његов адвокат Дејвид Кумбс је у уводној ријечи истакао да се ради о хуманисти, који је на прво мјесто ставио људе и људски живот.

„Он је млад, наиван човјек, али човјек са добрим намјерама”, оцијенио је адвокат.

Менинг је током истраге рекао да је документа открио да би се америчка јавности заинтересовала за спољну политику и улогу војске у томе.

Према оптужници, Менинг је скинуо више од 251 хиљаде докумената. Међу документима су биле дипломатске депеше Стејт Департмента, ратни подаци из Ирака и Афганистана, те информације о процјени затвореника у Гвантанаму.

Војно тужилаштво тврди да је Ал-Каида на Арапском полуострву имала користи од објављивања докумената на Викиликсу.

Менинг је прије три године ухапшен у Ираку, гдје је био на дужности.

Повезано: Бредли Менинг, херој у сјенци пицине побунеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *