Почело снимање филма Змајовини пангалози

Снимање дугометражног породичног филма против кажњавања деце батинама „Змајовини пангалози“ у режији Бобана Скерлића, почело је у петак у старој згради основне школе у Банатским Карловцима. Нови Скерлићев филм, како је речено, биће невесела 3Д комедија са елементима мјузикла, на тему кажњавања и васпитавања дјеце батинама. Филм најсавременијим филмским језиком говори о старим проблемима друштва […]

недеља, децембар 25, 2011 / 08:28

Снимање дугометражног породичног филма против кажњавања деце батинама „Змајовини пангалози“ у режији Бобана Скерлића, почело је у петак у старој згради основне школе у Банатским Карловцима.

Нови Скерлићев филм, како је речено, биће невесела 3Д комедија са елементима мјузикла, на тему кажњавања и васпитавања дјеце батинама.

Филм најсавременијим филмским језиком говори о старим проблемима друштва и склоности да се дјеца васпитавају шамарима, прутом и другим реквизитима.

Скерлић је на конференцији за новинаре рекао је да очекује да филм буде завршен и премијерно приказан у октобру 2012. године, а у току су и преговори да то буде и ТВ серија у четири епизоде.

Он је објаснио да ријеч пангалози потиче из грчког језика и значи мангуп… деран, често је коришћена у 19. веку и постоји у једном од стихова Јована Јовановића Змаја.

Радња филма смјештена је у Јутутунију која јако личи на Србију на крају 19. века, али и на данашње околности у земљи у којој је насиље и даље вид васпитавања. Главни ликови су шесторо десетогодишњака, јунака поезије Змај Јове Јовановића, којима су поред редовних школских предмета, посебан изазов тадашњи васпитни методи – шиба, батина, кукуруз, самица и страх.

У филму глуме Тихомир Станић (Змај Јова), Бранислав Лечић, Драган Бјелогрлић (краљ), Бојана Маљевић, Марко Гверо, Борка Томовић и велики број дјеце. 1 КОМЕНТАР

  1. Пре 4. године снимљен је први домаћи 3Д филм „Змајовини пангалози“ у режији Слободана Скерлића. Снимање филма „Змајовиних пангалога“ почело је крајем 2011. у старој згради основне школе у Банатским Карловцима. Радња је смештена у Јутутунију, која личи на Србију с краја 19. века, али нажалост и на ову данашњу, у којој је насиље и даље вид васпитања. Главни јунаци су шесторо десетогодишњака, јунака преузетих из поезије Змај Јове Јовнаовића – Пура Јоца, Сека Пела, Лењи Гаша, Неспремна Ана, Луди Тола и Лаза Материна Маза. Поред редовних школских предмета, посебан изазов су им тадашњи васпитани методи – шиба, батина, кукуруз, самица, страх… Деца се различито носе са тим изазовима, што им умногоме креира судбине. Уз велики број деце, играју и Тихомир Станић као Јован Јовановић Змај, Бранислав Лечић као Учитељ Рајица, Драган Бјелогрлић као Краљ, Бојана Маљевић као Персида, Борка Томовић, Марко Гверо, Александар Стојковић, Љубивоје Ршумовић, Тимоти Џон Бајфорд, Алзан Пелесић, Радивој-Раша Попов, Донка Шпичек и остали. Први домаћи филм Змајовини пангалози требало је да буде премијерно приказан у октобру 2012. године, а у току су и преговори да то буде и ТВ серија у четири епизоде. Али се ситуација изменила требало би да буде приказан 2017. године. Али наставак снимања заказан је за 2016. годину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *