Почело је снимање филма „Звијезда и смрт грофа Вронског. Српски гамбит“

Филм чије је снимање данас почело представља први заједнички руско-српски пројекат ове врсте. Покровитељи пројекта су министарства културе РФ и Србије као и Руско Историјско Друштво и руски фонд Историја отаџбине.

уторак, децембар 5, 2017 / 14:56

Филм је научно-популарни приказ биографије Николаја Николајевича Рајевског, унука чувеног генерала Рајевског, јунака рата против Наполеона и посебно Бородинске битке 1812. године, кога је Лав Толстој описао као грофа Вронског у роману „Ана Карењина“. Пуковник Рајевски је дошао 1876. године у Србију да учествује у рату против Турака и пао у бици код Горњег Адровца 20. августа 1876.

Његова ратна дјелатност и јуначка погибија биће приказани у једном ширем историјском контексту руског добровољачког покрета. Прије 140 година тај покрет је захватио хиљаде држављана Руског Царства који су кренули да помогну српској браћи.

Истовремено филм је осмишљен и као детаљна историјска истрага верзије о Рајевском као прототипу Вронског из „Ане Карењине“. Упоређење поузданих али мало познатих чињеница, људских судбина, карактера лика из романа и истините личности омогућиће ауторима филма да докажу истинитост ове верзије и да прикажу праву слику о погибији једне од најпознатих личности свјетске књижевности.

Истрага обухвата истовремено више нивоа руске историје и културе XIX вијека: узроци руско-турског рата, руска дипломатија и тајна служба друге половине XIX вијека, словенофили и њихове „безбједносне службе“, добровољачки покрет – циљеви и методе, ослободилачки покрет на Балкану и расположења у руском друштву. Анализа свега наведеног је преко потребна да би се схватио разлог руско-турског рата. Филм ће постати својеврсни водич кроз судбине многих чувених личности епохе, као и свједок укрштања њихових путева.

Драматична стварност упоредо са генијалном фантазијом романа „Ана Карењина„ – о томе је филм „Звијезда и смрт грофа Вронског. Српски гамбит“. У снимању филма ће се активно користити метод историјске реконструкције. Планирано је и снимање на терену у Србији те приказивање ријетких историјских докумената из руских и српских архива.

У снимању филма учествује у Русији омиљени  српски глумац Милош Биковић.

 

Извор (уз посебно одобрење Фронталу) РБТХОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *