Побуњеници у Либији напредују

БЕН ЏАВАД – Либијски побуњеници данас су повратили град Бен Џавад, који се налази на педесест километара западно од Рас Лануфа, главног центра за извоз нафте у источној Либији, преносе стране агениције.  Побуњеници настављају напредовање ка западу и поново освајање градова из којих су их раније потиснуле снаге либијског вође Муамера Гадафија, пољуљане међународним ваздушним […]

недеља, март 27, 2011 / 17:59

БЕН ЏАВАД – Либијски побуњеници данас су повратили град Бен Џавад, који се налази на педесест километара западно од Рас Лануфа, главног центра за извоз нафте у источној Либији, преносе стране агениције.

 Побуњеници настављају напредовање ка западу и поново освајање градова из којих су их раније потиснуле снаге либијског вође Муамера Гадафија, пољуљане међународним ваздушним ударима.

Побуњеници су заузели и град Аџдабију, стретешки центар који се налази 160 километара јужно од Бенгазија, упоришта опозиције, а затим и Брегу, нафтни центар 80 километара западно од Аџдадабије, и Рас Лануф.

Побуњеници су затим кренули у правцу Сирта, Гадафијевог родног града, 150 километара западно ка Триполију.

Бен Џавад био је најистуренији град који су побуњеници са истока заузели почетком марта у напредовању према Триполију на почетку побуне. Из тог града су их затим потиснуле снаге лојалне Гадафију 6. марта, када су кренуле у контраофанзиву.

Видљиви су тенкови разорени у ваздушним ударима, а на улицама Бен Џавада чује се бучно славље побуњеника.

Један од побуњеника рекао је агенцији Франс прес да су Гадафијеве снаге престрављене и да су неки бацили оружје и униформе и обукли се у цивилно одијело. Он је рекао да ће заробљени Гадафијеви војници бити одведени у затвор и, ако су Либијци биће пуштени кућама, а ако су плаћеници биће им суђено.

Из Рас Лануфа и Бреге долази највећи дио од либијског извоза нафте од 1,5 милиона барела дневно, који је такорећи прекинут од када је почела побуна против режима 15. фебруара, инспирисана свргавањем влада у Тунису и Египту.

Представници Гадафијевог резима јуче су признали да су ваздушни напади присилили његове трупе да се повуку и оптужили су међународне снаге да подржавају једну страну.

„То је сада циљ коалиције, није да се заштите цивили, јер се сада они директно боре против оружаних снага. Они покушавају да доведу земљу до ивице грађанског рата”, рекао је Калед Каим, замјеник либијског министра иностраних послова у Триполију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *