Побуна у кинеском селу Вукан

Вођа протеста у селу на југу Кине чија смрт у затвору је изазвала нереде и барикаде око насеља, сахрањен је данас као херој, а хиљаде његових мјештана се опростило од њега уз захвалност због његовог жртвовања за село. Село Вукан, на обали мора у провинцији Гуангдонг која се граничи са Хонг Конгом, поприште је сукоба […]

петак, децембар 16, 2011 / 18:50

Вођа протеста у селу на југу Кине чија смрт у затвору је изазвала нереде и барикаде око насеља, сахрањен је данас као херој, а хиљаде његових мјештана се опростило од њега уз захвалност због његовог жртвовања за село.

Село Вукан, на обали мора у провинцији Гуангдонг која се граничи са Хонг Конгом, поприште је сукоба са полицијом и властима још од септембра због одузимања земље сељацима без адекватне накнаде, а од прошле недеље тензије су нарасле када је њихов предводник Суе Ђинбоа умро у затвору.

Суе, кога је полиција оптужила да је био вођа септембарских нереда, умро је према тврдњама власти због срчаних проблема. Сељаци, међутим, кажу да вјерују да је он пребијен на смрт.

Протести против незаконитог понашања локалних власти чести су у Кини, али Вукан са око 13.000 становника је отишао корак даље када су сељаци на прилазним путевима подигли барикаде, на којима има и боца са плином и бодљикаве жице, страхујући од новог покушаја полиције да растури демонстранте.

Око 7.000 људи присуствовало је данашњој комеморацији и сахрани Суа који је био локални месар и представљао је село у натегнутим преговорима са званичницима око одузете земље, јавиле су агенције.

На транспарентима које су носили сељаци писало је „Жртвовао си се за нашу земљу” и „Тужни жале за Суе Ђинбом”.

Породица и мјештани су преко телефона изјавили агенцијама да су модрице и набоји на Суовом тијелу потврдиле њихове сумње да га је полиција тукла у затвору.

Мјештани су преузели контролу над тим рибарским селом након што су локални функционери или побјегли са новцем од продаје земље после првих протеста, или су отпуштени.

Гњев у селу је нарастао ове године пошто поновљени захтјеви да се исправи неправда око одузете земље нису дали никакве резултате. Сељаци тврде да је стотине хектара земље одузето и није плаћено адекватно од стране корумпираних локалних функционера који су били у дослуху са великим развојним фирмама последњих година.

Кинеске власти су саопштиле да ће се обрачунати са лидерима нереда у селу на југу Кине и испитати наводе сељака око нелегалног одузимања земље од стране локалних функционера, што је довело до незадовољства мјештана.

Градоначелник Шанвеја, Ву Цили, надлежан и за село Вукан, рекао је новинарима да ће оштре мјере бити предузете против мештана који подстичу друге на нереде и оштећења јавне имовине, пренијела је агенција Синхуа.

Он је обећао да ће истражити недозвољено поступање сеоских старешина и рекао да се привремено замрзава изградња на сеоском земљишту док већина сељака не буде задовољна с условима откупа земље.

Сељаци су међутим, ријешени да наставе с протестима и поред обећања градоначелника Вуа и траже да у село дођу представници централне владе и успоставе правду.

Током брзог привредног раста и развоја локалне власти су често злоупотребљавале положај и без адекватне накнаде одузимале сељацима земљу и имовину ради изградње индустријских и инфраструктурних објеката, што је доводило до честих протеста широм Кине.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *