ПИК: Спорни ЈМБГ и црква на Будаку

Једностране активности које су предузели органи Републике Српске и Брчко дистрикта на додјељивању властитих матичних бројева грађанима представљају неприхватљиву узурпацију надлежности БиХ, оцијењено је у коминикеу Управног одбора Савјета за провођење мира /ПИК/ у БиХ, који није подржала Руска Федерација. "Ове активности, такође, могу угрозити интегритет докумената, као што су пасоши, који се издају на […]

четвртак, мај 23, 2013 / 20:46

Једностране активности које су предузели органи Републике Српске и Брчко дистрикта на додјељивању властитих матичних бројева грађанима представљају неприхватљиву узурпацију надлежности БиХ, оцијењено је у коминикеу Управног одбора Савјета за провођење мира /ПИК/ у БиХ, који није подржала Руска Федерација.

"Ове активности, такође, могу угрозити интегритет докумената, као што су пасоши, који се издају на основу ових матичних бројева", наводи се у коминикеу издатом након дводневног засједања у Сарајеву.

Управни одбор је позвао надлежне органе БиХ да хитно утврде јасно рјешење засновано на поштивању одлуке Уставног суда БиХ, које би се одмах могло провести у интересу свих грађана БиХ и којим се задржава јединствен систем на нивоу БиХ.

Криза у процесу додјељивања матичних бројева грађанима, наводи се у коминикеу ПИК-а, проистекла је из неуспјеха институција БиХ да ово питање ријеше у складу са одлуком Уставног суда БиХ, према којој је потребно извршити промјене назива неких насељених мјеста у закону.

Управни одбор ПИК-а, такође, наводи да "геноцид у Сребреници, ратни злочини и злочини против човјечности почињени током сукоба у БиХ не смију бити заборављени ни негирани".

Подсјећајући на претходни коминике, у којем се истиче да Сребреница и жртве из Сребренице имају посебан значај због "почињеног геноцида", Управни одбор је позвао грађане и политичаре да подрже процес помирења у овој општини, раде у интересу свих њених становника, помогну у повратку пријератних становника и промовишу одрживи економски развој.

"У том духу, Управни одбор је позвао на проналажење рјешења за осјетљиво питање локације цркве на Будаку", наводи се у коминикеу.
 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *