Пета флота штити мореуз од Ирана

Америчка Пета флота саопштила је данас да неће дозволити било какво ометање саобраћаја у Ормуском мореузу, након што је Иран запријетио да ће блокирати нафтне танкере који плове овом стратешком рутом. "Слободно кретање робе и услуга кроз Орумски мореуз од виталног је значаја за регионални и глобални просперитет", саопштио је портпарол флоте која је стационирана […]

среда, децембар 28, 2011 / 18:14

Америчка Пета флота саопштила је данас да неће дозволити било какво ометање саобраћаја у Ормуском мореузу, након што је Иран запријетио да ће блокирати нафтне танкере који плове овом стратешком рутом.

"Слободно кретање робе и услуга кроз Орумски мореуз од виталног је значаја за регионални и глобални просперитет", саопштио је портпарол флоте која је стационирана у Бахреину.

У тексту се додаје да "свако ко пријети да ће пореметити саобраћај у једном међународном мореузу очигледно не припада заједници народа".

"Никакво ометање неће бити толерисано", нагласила је америчка Пета флота.

Командант иранске морнарице Хабиболах Сајари рекао је раније да би Исламска Република могла без проблема да затвори пролаз кроз Ормуски мореуз за нафтне танкере, уколико закључи да је то потребно.

"То би било лакше од испијања чаше воде. Међутим, тренутно нема потребе да то чинимо, јер контролишемо Оманско море и можемо да контролишемо транзит", рекао је Сајари иранским медијима.

Тензије између Ирана и Запада су у порасту након што су шефови дипломатија ЕУ прије три седмице донијели одлуку да поштре санкције против Исламске Републике и тиме изврше додатни притисак на Техаран да обустави спорни нуклеарни програм.

Први потпредсједник Ирана Мохамед Реза Рахими упозорио је јуче да ће транспорт сирове нафте кроз Ормуски залив бити прекинут уколико иранска нафтна индустрија буде изложена међународним санкцијама.

Америчка администрација за енергетске информације наводи да је 2009. године трећина укупне количине нафте која се транспортује морским путем прошла кроз овај мореуз.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *