Периш: Суд и Тужилаштво БиХ чека неизбјежна пропаст

Бивши правни савјетник ОХР-а у Брчком Метју Периш сматра да је штета што су Суд и Тужилаштво БиХ успостављени под притиском странаца и без сагласности народа који живе у БиХ, те да се сада чини да их чека неизбјежна пропаст. "У савременој европској демократији свако има право да критикује сваку јавну институцију, па тако и […]

четвртак, април 14, 2011 / 08:39

Бивши правни савјетник ОХР-а у Брчком Метју Периш сматра да је штета што су Суд и Тужилаштво БиХ успостављени под притиском странаца и без сагласности народа који живе у БиХ, те да се сада чини да их чека неизбјежна пропаст.

"У савременој европској демократији свако има право да критикује сваку јавну институцију, па тако и Република Српска. Овај принцип односи се и на судове и тужилаштва, и многе критике упућене на њихов рад су оправдане и сада се чини да их чека неизбјежна пропаст, баш као и штошта друго у БиХ", рекао је Периш за "Глас Српске".

Он сматра да је ОХР "сада мање-више безначајан, бар на домаћој политичкој сцени", и да је предсједник РС Милорад Додик доказао да ту институцију може игнорисати, а да се политичари из редова осталих народа све више угледају на њега.

Периш је нагласио да Европљани знају да ОХР више не егзистира као ефикасна политичка снага у политици БиХ, али да се боје политичке симболике затварања те институције.

"Солуција која се разматра је типично хаотичан европски компромис према којем би се канцеларија затворила, а Инцко вратио у Беч, али би теоретски и даље имао `бонска овлашћења` на даљину. Ова идеја је бесмислена и надам се да ће и нестати у бриселским кулоарима. Каква год да буде будућност БиХ, ОХР у њој више не игра никакву улогу", рекао је Периш.

Коментаришући најаву организовања "Дејтона два", Периш је истакао да се тиме неће ништа постићи и да то сви знају, те констатовао да су бројни ранији преговори о уставној реформи у БиХ завршили у ћорсокаку, чак и када су се водили у атмосфери гдје је било много више међународних притисака него сада.

"Визије три народа о будућности земље су одвећ различите да би икакав компромис био могућ. Инсистирање СДП-а на `Дејтону два` је префриган потез", нагласио је Периш.0 КОМЕНТАРА

  1. Рекох ја на једном мјесту да ће прави „босански патриоти“ дизати споменик Додику! Једног дана, кад помру ратни злочинци и актуелни амер’ћки полтрони из Сарајева…B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *