ПДП стао иза Тадића

Данашњом изјавом Младена Иванића, да ПДП подржава кандидата СДС за предсједника РС, расте притисак на владајућу коалицију. Пише: Огњен Савић Посљедњих дана у политици РС се дешавају кардиналне промјене, али већином по матрици која претјерано не изненађује било кога. Тако је и оно што се одавно претпостављало, односно да ће ПДП стати иза предсједничког кандидата СДС, […]

уторак, март 9, 2010 / 15:01

Данашњом изјавом Младена Иванића, да ПДП подржава кандидата СДС за предсједника РС, расте притисак на владајућу коалицију.

Пише: Огњен Савић
Посљедњих дана у политици РС се дешавају кардиналне промјене, али већином по матрици која претјерано не изненађује било кога. Тако је и оно што се одавно претпостављало, односно да ће ПДП стати иза предсједничког кандидата СДС, данас коначно зацементирано.
– Сигурно ћемо подржати кандидата СДС за предсједника РС. Ко ће бити кандидат ПДП, односно да ли ћемо уопште излазити са кандидатима, то ћемо тек видјети. Још нисмо сазвали сједницу Главног одбора, јер треба видити како ће бити извршено окупљање других партија. Наша је жеља де се цијела опозиција уједини и наставићемо да радимо на томе, изјавио је за штампу предсједник ПДП.
Без обзира што је ПДП већ помало оцвала партија, њен лидер свакако још увијек носи незаобилазну политичку тежину, коју није помутио ни дебакл партије на локалним изборима. Изузев резултата у Бањој Луци (гдје је СДС крајње танак) резултат ПДП на изборима за начелнике, био је у потпуном несразмјеру са резултатима које је Младен Иванић постигао на ванредним предсједничким изборима.
Чекамо април за члана Предсједништва
Овом Иванићевом изјавом ПДП је задржао титулу партије која још увијек исказује какву-такву иницијативу, односно труди се да спинује јавно мнење у своју корист. То се, додуше, одрађује прилично траљаво, али је далеко агресивније од иступа СДС, од које се очекује водећа улога у тим процесима. Доказ за овакву оцјену је и изненадно саопштење за штампу, у којем је ПДП тврдила да је на састанку владајуће коалиције на Мраковици, већ договорено да њихов кандидат за предсједника буде Милорад Додик.
Иванић у односу на већину политичких субјеката у опозицији, има завидан степен естрадне интелигенције; те уопште није јасно зашто се оставља рок до априла, да би се потврдила још једна ствар о којој сви боље информисани у политичка збивања, причају још од средине 2009. године.
Иванић је рекао да још не зна да ли ће он бити кандидат ПДП за члана Предсједништва БиХ, па чак ни то да ли ће његова странка уопште имати кандидата за ту функцију.
То може значити и стварну упитност кандидатуре Иванића за ову фукцију, али Иванићу се, народски речено, "може". Он је довољно позната личност на јавној сцени, па ни промоција њега за функцију члана Предсједништва БиХ, не би претјерано трпила у случају кашњења; што би свакако био случај Огњеном Тадићем.
Према сазнањима Фронтал.РС, Огњен Тадић је назвао предсједнике ПДП и СРС РС, Младена Иванића и Миланка Михајлицу, и захвалио им се на подршци.
Све тече по плану "Радио Милеве"
Да подсјетимо посјетиоце Фронтал.РС, који и нису претјерано ангажовани око политичких комбинаторика. У полуполитичким круговима већ одавно влада увјерење да ће Огњен Тадић ићи као кандидат за функцију предсједника РС, Младен Иванић за члана Предсједништва БиХ; а да ће им противкандидати бити Милорад Додик и Небојша Радмановић. Истовремено, странке неће имати заједничку листу, него ће се уједињавати око кандидата и заједничких програмских начела, што ће се проводити у евентуалном будућем творењу Владе РС.
Прва спекулација се показала као истинита, а ову посљедњу за заједничке листе, данас је потврдио и Иванић. У тренутном контексту снага у опозицији, изјава лидера ПДП да такве листе "нису реалне", апсолутно је ставила тачку на такву могућност. Опозиција у бици за посланичка мјеста, дакле, иде искључиво "стратегијом ненападања".
Рана кандидатура и још ранија подршка друге странке, односно још битније – једног од кључних играча опозиције; полако али сигурно подиже притисак према осовини СНСД-ДНС-СП. Чињеница да се једном озбиљном претенденту за предсједника РС зна име, истог ће полако усађивати у свијести заједнице као таквог. Основни проблем зашто СНСД одуговлачи да узврати са контракандидатуром, посредно потврђује гласове "Радио Милеве" да владајући ипак рачунају да ће то бити Милорад Додик. У том случају, личности која тренутно обавља функцију премијера РС, сијенка кандидатуре би правила озбиљне проблеме у дневнополитичком пословању.
Нама остаје да видимо хоће ли у политици РС све бити до краја предвидиво, или ће нас неки маневар политичких супарника и изненадити. Једино што је сигурно, јесте да име Рајка Кузмановића апсолутно нико не помиње.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *