Патрик Мун: Није могуће отцјепљење било којег дијела БиХ

САРАЈЕВО – Амбасадор САД у БиХ Патрик Мун рекао је данас у Сарајеву да промјене унутрашњих граница и територијалне организације у БиХ нису могуће, и да ту чињеницу морају прихватити сви грађани БиХ.   "САД уважавају чињеницу да сви коонститутивни народи имају своје легитимне проблеме, али сваки политички интерес који се фокусира на немогуће територијалне […]

четвртак, април 7, 2011 / 16:45

САРАЈЕВО – Амбасадор САД у БиХ Патрик Мун рекао је данас у Сарајеву да промјене унутрашњих граница и територијалне организације у БиХ нису могуће, и да ту чињеницу морају прихватити сви грађани БиХ.

  "САД уважавају чињеницу да сви коонститутивни народи имају своје легитимне проблеме, али сваки политички интерес који се фокусира на немогуће територијалне захтјеве само ће потпалити етничке подјеле и скренути пажњу са реформских процеса и европске интеграције, којом би се побољшао животни стандард и створиле шансе за све грађане", рекао је Мун.

Он је поновио да отцјепљење било ког дијела ове земље не само да је неуставно, него је и немогуће. "Реторика којом се макар само наговјештава таква могућност је неприхватљива и опасна", рекао је Мун на предавању студентима Факултета политичких наука у Сарајеву на тему "САД и БиХ у контексту достигнућа и застоја у процесу интеграције у ЕУ и НАТО".

Он је рекао да је БиХ у протеклих пет година прошла кроз разочаравајући период стагнације и пропуштених прилика. "Неугодна је истина да је скоро сваки помак на путу према европским и евроатлантским интеграцијама захтијевао интервенцију међународне заједнице", констатовао је он.

Мун је поновио да су врата Европе отворена за све земље региона и да ће САД помоћи БиХ да кроз та врата и закорачи.

Амерички амбасадор је нагласио да је вријеме да лидери и институције власти БиХ почну сами да рјешавају своје проблеме, додајући да САД управо то и подстичу.

Он је рекао да су САД подржале одлуке високог представника Валентина Инцка када је дјеловао на спречавању криза, којима се на ефикасан начин нису бавили локални политичари, те да су на тај начин подржани интереси свих грађана БИХ.

"Јасно нам је да ће нас, када год међународна заједница интевренише, неки политичари оптужити за пристрасност. Ја такве оптужбе одбацујем. Наша подршка БиХ у посљедњих 15 година доказује да смо се ми сврстали само на једну страну, ону на којој су грађани БиХ и њихова заједничка будућност", рекао је Мун.

Истакавши да је БиХ на почетку пута према чланству у ЕУ и НАТО и да ће бити потребне многе реформе, посебно током процеса прикључења ЕУ, Мун је рекао да политичари БиХ морају боље радити и не могу трошити године у огорченој полемици око сваке реформе.

Мун је додао да садашњи неуспјех БиХ да формира државну власт блокира чак и оне реформе за које су сви саагласни да морају бити проведене, попут одлуке Европског суда за људска права у Сразбуру у случају Сејдић и Финци против БиХ.

"Уз то, БиХ мора бити способна да проведе попис становништва и усвоји Закон о државној помоћи како би направила помак ка статусу кандидата за чланство у ЕУ и добила помоћ ЕУ. Ваши лидери су свјесни да морају ријешити питање војне имовине да би почели радити у оквиру Акционог плана за чланство у НАТО", додао је Мун.

Према његовим ријечима, сви грађани БиХ морају прихватити да је њихова будућност у БиХ те да другог избора нема.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *