Париз: Мигранти не улазе!

ПАРИЗ – Француске власти привремено су блокирале улазак возова из Италије у склопу покушаја заустављања уласка афричких миграната у ту земљу. Возови су стајали неколико часова на граници, због чега је Италија уложила званичну жалбу Француској. Жељезнички саобраћај потом је убрзо настављен. Италија је изазвала негодовање Француске давањем привременог боравка за више хиљада миграната из […]

понедељак, април 18, 2011 / 09:35

ПАРИЗ – Француске власти привремено су блокирале улазак возова из Италије у склопу покушаја заустављања уласка афричких миграната у ту земљу.

Возови су стајали неколико часова на граници, због чега је Италија уложила званичну жалбу Француској. Жељезнички саобраћај потом је убрзо настављен.

Италија је изазвала негодовање Француске давањем привременог боравка за више хиљада миграната из Туниса. Ове дозволе им омогућавају да слободно путују у зони шенгена.

Италијанско Министарство иностраних послова саопштило је да је поступак Француске "нелегитиман и јасно кршење општих европских принципа".

Нешто раније портпарол италијанске жељезничке компаније Маурицио Фурија рекао је да возовима није дозвољен улазак са станице Вентимиглија у Италији у мјесто Мантон у Француској.

Аналитичари наводе да су планиране демонстрације под називом "воз достојанства као знак подршке имигрантима из Туниса, током којих је планирано учешће око 300 особа, али да због забране проласка нису одржане.

Француска је тражила да мигранти докажу да су финансијски независни и на границу са Италијом послате су патроле.

Међутим, Италија је истакла да поступци Париза нису у складу са Шенгенским споразумом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *